![اقتصاد باز و رمز ارز میتواند به کشور در دورزدن تحریمها کمک کند](/files/fa/news/1403/10/18/52120_532.jpg)
۹ راهکار برای عبور از تلاطمات ارزی
![۹ راهکار برای عبور از تلاطمات ارزی](/files/fa/news/1403/10/15/50858_319.jpg)
جعفر قادری، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد معاصر به تشریح دلایل بروز نوسانات ارزی پرداخت و اظهار داشت: تقاضای تسویه حساب شرکتهایی که مراودات بینالمللی داشتند، با مشکلاتی روبهرو شده است. از طرف دیگر، در وضعیتی هستیم که مردم احساس میکنند که نمیتوانند قدرت خودشان را حفظ کنند. بسیاری از افراد احساس کردهاند که بازاری مثل مسکن نمیتواند پاسخگوی حفظ قدرت خرید آنها باشد؛ به همین دلیل نیز به سمت خرید ارز رفتهاند.
وی افزود: در طول سالهای گذشته نیز، تورم داخلی و بینالمللی اختلاف زیادی داشته که این فاصله موجب شده تا شاهد جهش قیمت ارز باشیم.
ضرورت انتشار اوراق مشارکت ارزی برای افزایش حکمرانی ریال
وی در پاسخ به این سوال برای افزایش حکمرانی ریال و حفظ قدرت پول ملی، بانک مرکزی و وزارت اقتصاد باید چه اقداماتی در دستور کار قرار دهند، تصریح کرد: این اقدامات باید شامل تعریف و اجرای مکانیزمهای قانونی باشد که میتواند تضمینی برای بهبود شرایط اقتصادی فراهم کند. یکی از ابزارهای پیشنهادی برای این هدف، انتشار اوراق مشارکت ارزی بوده که میتواند به توسعه پروژهها و حل مشکل اقتصادی کمک کند. با استفاده از این اوراق، مردم میتوانند به سرمایهگذاری در پروژهها و طرحهای ملی که نیاز ارزی دارد، بپردازند.
ضرورت فراهمسازی شرایط جذب نقدینگی مردم در شرکتهای سهامی عام
قادری ادامه داد: باید شرایطی فراهم شود که منابع و نقدینگی مردم به شرکتها سهامی عام رفته تا پروژههای بزرگ اقتصادی و ارزآور را تامین مالی کنند. این ابزار مالی میتوانند منابع جدیدی برای اقتصاد کشور فراهم آورند. در کنار این، صادرات نیز باید تقویت شود تا در مواردی که امکان بازگشت ارز وجود دارد، به کشور کمک ارزی شده و جلوی افزایش ارزش آن گرفته شود.
لزوم مقابله با رشد بیرویه پایه پولی و نقدینگی و حمایت از صادرات
قادری با اشاره به سیاستهای ارزی اخیر دولت گفت: برای رفع نوسانات ارزی اخیر، چند کار را باید به صورت همزمان انجام داد. یکی از مهمترین اقدامات، اختصاص بهینه منابع و حمایت از طرحهای تولیدی داخلی است. در این راستا باید توجه کرد که منابع محدود را به درستی تشخیص داد و از تخصیص آنها به کارهای کمفایده خودداری کرد. همچنین باید از صادرکنندگان حمایت کنیم تا ظرفیت صادرات کشور تقویت شود. یکی از راههای جلوگیری از افزایش نقدینگی و تورم، جلوگیری از رشد بیرویه پایه پولی و نقدینگی بوده که نباید در بودجه اجازه آن داده شود.
وی در ادامه گفت: مساله دیگر این است که دولت باید اقداماتی انجام دهد تا مشکلات و پیچیدگیهای سیستم اداری برطرف شود. سیستم اداری برخی از وزارتخانهها، مانند وزارت بهداشت غیرکارآمد و سنگین است و نیاز به اصلاحات اساسی در فرایندهای آنها لازم خواهد بود تا تولیدکنندگان و سرمایهگذاران بتوانند با راحتی بیشتری فعالیت کنند.
ضرورت خروج از اقتصاد تکمحصولی
نمانیده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: اگر این سدها و موانع در مسیر تولید و سرمایهگذاری برداشته شود، دولت میتواند منابع خود را به پروژههای زیرساختی و تولیدی اختصاص دهد و با بهرهبرداری از ظرفیتهای تولیدی، کشور را به سمت توسعه و پیشرفت هدایت کند. همچنین ما اکنون تکمحصولی هستیم و کشور ما هنوز به درآمدهای نفتی وابسته است. از اینرو، برای برونرفت از شرایط فعلی و عبور از موانع، باید تغییرات جدی در شیوه مدیریت اقتصادی و توجه به ظرفیتهای داخلی ایجاد شود.
ارتقای همکاری دانشبنیانها و تولید صرورت است
وی تصریح کرد:یکی از راههای کنترل تلاطمات ارزی این است که از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان به طور کامل بهرهبرداری شود. در این زمینه، همکاری نزدیک شرکتهای دانشبنیان با بخشهای تولیدی میتواند به ارتقا فناوری و کاهش شکاف فنی و تکنولوژی با کشورهای پیشرفته کمک کند. مجموع این مسائل میتواند کمک کند که ما از این شرایط بد ارزی و تورمی عبور کنیم.