جزئیات نمره دولت ایران در ۶ شاخص حکومتداری
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ بانک جهانی جدیدترین برآورد خود از شاخصهای حکومتداری در کشورهای مختلف جهان از جمله ایران در سال ۲۰۲۳ را منتشر کرده است.
شاخصهایی که در این گزارش مورد بررسی قرار گرفتهاند، عبارت از پاسخگویی و مسؤولیتپذیری، ثبات سیاسی و نبود خشونت، کارآمدی دولت، کیفیت مقررات و قوانین، حاکمیت و اجرای قانون و کنترل فساد هستند. برای هر یک از این شاخصها، به هر کشور نمرهای از ۰ تا ۱۰۰ در مقایسه با سایر کشورها داده شده که هرچه این نمره بیشتر باشد، دلالت بر وضعیت بهتر کشور در آن شاخص دارد.
بر اساس برآورد بانک جهانی، دولت ایران در سال ۲۰۲۳ نمره ۱۴.۱۵ را در شاخص کارآمدی به دست آورده است. این رقم نسبت به سال گذشته کاهش داشت. در سال ۲۰۲۲، این نمره ۱۸.۴ اعلام شده بود.
آمار بانک جهانی نشان میدهد که دولت شهید رئیسی در سال ۲۰۲۲ با کسب نمره ۱۸.۴ بیشترین کارآمدی را داشته و در سال ۲۰۲۱، کارآمدی این دولت کمتر و در سال ۲۰۲۳ کمترین بوده است.
نمره ایران در شاخص ثبات سیاسی در سال ۲۰۲۳ نیز ۸.۰۶ برآورد شده که این رقم نسبت به سال ۲۰۲۲ کاهش داشته اما از سال ۲۰۲۱ بیشتر بوده است. نمره ایران در شاخص ثبات سیاسی در سال ۲۰۲۲ بالغ بر ۸.۴۹ و در سال ۲۰۲۱ نیز ۸.۰۲ بود.
دولت ایران در شاخص کنترل فساد طی سال ۲۰۲۳، نمره ۱۰.۳۸ را به دست آورد. این رقم در سال ۲۰۲۲، عدد ۱۴.۶۲ و برای سال ۲۰۲۱ نیز ۱۳.۳۳ اعلام شده بود. بر این اساس سال ۲۰۲۳ بدترین سال دولت سیزدهم از نظر کنترل فساد بوده است.
بانک جهانی همچنین نمره دولت ایران در شاخص حاکمیت قانون در سال ۲۰۲۳ را ۱۶.۰۴ اعلام کرده که نسبت به نمره ۱۶.۹۸ واحدی در سال ۲۰۲۲ کاهش یافته است. بهترین عملکرد دولت سیزدهم در زمینه حاکمیت قانون مربوط به سال ۲۰۲۱ با نمره ۱۷.۶۲ بوده است.
در شاخص کیفیت قوانین و مقررات نیز نمره دولت ایران در سال ۲۰۲۳ بالغ بر ۴.۲۵ واحد بوده که نسبت به سال گذشته تغییری نداشته است.
نمره دولت ایران در شاخص پاسخگویی و مسؤولیتپذیری در سال ۲۰۲۳ نیز ۷.۸۴ واحد برآورد شد. این رقم برای سال گذشته از آن ۸.۷ واحد اعلام شده بود. در سال ۲۰۲۱ نیز نمره پاسخگویی و مسؤولیتپذیری دولت ایران ۹.۱۸ واحد بوده است. بر این اساس مسؤولیتپذیری دولت سیزدهم در سال ۲۰۲۱ بیشترین و در سال ۲۰۲۳ کمترین بود.