صعودی‌شدن آزادی اقتصادی در ایران به اذعان بنیاد آمریکایی

بنیاد آمریکایی هریتج از صعودی شدن وضعیت آزادی اقتصادی در ایران پس از ۵ سال نزول خبر داد و ایران را در تبه ۱۶۹ جهان از این نظر قرار داد.
صعودی‌شدن آزادی اقتصادی در ایران به اذعان بنیاد آمریکایی
کد خبر:۱۹۵۱۷

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ جدیدترین گزارشی که از سوی بنیاد آمریکایی هریتج در زمینه شاخص آزادی اقتصادی منتشر شده، نشان می‌دهد آزادی اقتصادی در ایران طی سال ۲۰۲۵ و برای نخستین بار در ۵ سال گذشته بیشتر شده است. 

در حالی که طی سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۴ آزادی اقتصادی در ایران روندی نزولی را تجربه کرده بود، این روند در سال ۲۰۲۵ معکوس شده و نمره ایران در شاخص آزادی اقتصادی افزایش یافته است. 

هریتج میزان آزادی اقتصادی کشورها را بر اساس ۴ مولفه حاکمیت قانون، کارایی نظارت، اندازه دولت و بازارهای آزاد سنجیده و نمراتی از ۰ تا ۱۰۰ به کشورها در این زمینه داده که هرچه نمره کشوری بیشتر باشد، به‌ معنای آزادی اقتصادی بیشتر آن کشور است. 

نمره ایران در این شاخص از ۴۱.۲ در گزارش سال قبل هریتج به ۴۲.۵ واحد در گزارش امسال این نهاد افزایش یافته است. 

ایران در سال ۲۰۱۹ نمره ۵۱.۱ در شاخص آزادی اقتصادی به دست آورده بود و از سال ۲۰۲۰ تا سال ۲۰۲۴، این نمره به طور متوالی کاهش یافته بود. 

با وجود افزایش نمره ایران در شاخص آزادی اقتصادی طی سال ۲۰۲۵، رتبه ایران در جهان تغییری نکرده و ایران در رتبه ۱۶۹ در بین ۱۷۶ کشور از نظر میزان آزادی اقتصادی قرار گرفته است. ایران در سال ۲۰۲۴ نیز در همین رتبه قرار گرفته بود. 

سنگاپور آزادترین و کره‌شمالی بسته‌ترین اقتصاد دنیا شناخته شدند 

بر اساس این گزارش، سنگاپور به‌ عنوان آزادترین اقتصاد جهان نمره ۸۴.۱ را در این شاخص به دست آورده است. سوئیس با نمره ۸۳.۷ و ایرلند با نمره ۸۳.۱ به‌ ترتیب در رتبه‌های دوم و سوم از این نظر قرار گرفته‌اند. 

کره شمالی با نمره ۳ نیز در رتبه آخر رده‌بندی کشورهای جهان از نظر آزادی اقتصادی قرار گرفته است. تحلیلگران با توجه به وابستگی بنیاد هریتیج به محافل صهیونیستی، گزارش‌های این بنیاد را عاری از جهت‌گیری‌های سیاسی نسبت به کشورها نمی‌دانند. برای مثال چین به‌ عنوان دومین اقتصاد بزرگ دنیا در رده‌بندی اقتصادهای آزاد دنیا رتبه‌ای بهتر از ۱۵۱ به دست نیاورده است. نمره چین در شاخص آزادی اقتصادی هریتیج در سال ۲۰۲۵ بالغ بر ۴۹ اعلام شده است. 

انگلیس در این رده‌بندی رتبه ۳۳ و آمریکا نیز رتبه ۲۸ را به دست آورده‌اند. نمره آمریکا در شاخص آزادی اقتصادی ۷۰.۲ اعلام شده است.

ارسال نظرات