
پاول: اقتصاد آمریکا پایدار است اما بازارها خلاف آن را میگویند

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از فایننشال تایمز؛ جی پاول، رئیس فدرال رزرو نگرانیها درباره رشد اقتصادی ایالات متحده را پس از تغییرات ناگهانی در سیاستهای دولت دونالد ترامپ، انتشار آمار ناامیدکننده اشتغال و یک هفته پرتلاطم در بازارهای مالی، کماهمیت جلوه داد.
پاول روز جمعه اظهار داشت که بزرگترین اقتصاد جهان، با وجود افزایش نااطمینانیها، همچنان «در وضعیت مطلوبی» قرار دارد. این اظهارات در حالی مطرح شد که رئیس جمهور ایالات متحده سیاستهای تهاجمی در زمینه تعرفهها و کاهش هزینههای دولت را در پیش گرفته است.
وی تاکید کرد: «ما بر تفکیک سیگنالهای واقعی از نویزهای زودگذر در مسیر تحول چشمانداز اقتصادی متمرکز هستیم.»
پاول افزود که فدرال رزرو هیچ «عجلهای» برای کاهش نرخ بهره ندارد و در موقعیت مناسبی قرار دارد تا منتظر شفافیت بیشتر بماند.
اظهارات پاول در حالی بیان شد که شاخص S&P ۵۰۰ در پایان هفته ۳.۱ درصد افت را تجربه کرد که بدترین عملکرد آن از اوایل سپتامبر تاکنون محسوب میشود. بازار سهام آمریکا در هفتههای اخیر به دلیل گزارشهای اقتصادی نگرانکننده و گمانهزنیها در مورد تاثیر منفی تعرفههای ترامپ بر رشد اقتصادی، کاهش قابل توجهی را شاهد بوده است.
مدیران شرکتها هشدار دادهاند که تغییرات غیرمنتظره و بیثبات در سیاستهای تجاری، از جمله عقبنشینی ناگهانی دولت از تصمیم خود برای اعمال تعرفه بر کالاهای وارداتی از کانادا و مکزیک، شرایط را برای اداره کسبوکارها دشوار کرده و میتواند مانع سرمایهگذاریهای جدید در ایالات متحده شود.
چارلز لمونیدس، مدیر ارشد سرمایهگذاری در شرکت ValueWorks یک صندوق پوشش ریسک مستقر در نیویورک اظهار داشت: «ایالات متحده در یک نقطه عطف اقتصادی قرار دارد. ما هنوز نمیدانیم سیاستهای دولت در چه مسیری حرکت خواهد کرد و این ابهام، نوسانات شدیدی را در بازارها ایجاد کرده است.»
اداره آمار کار ایالات متحده روز جمعه گزارش داد که این کشور در ماه فوریه ۱۵۱ هزار شغل جدید ایجاد کرده که کمتر از برآورد ۱۶۰ هزار شغلی اقتصاددانان نظرسنجیشده توسط رویترز بود.
نرخ بیکاری نیز در ماه گذشته ۴.۱ درصد اعلام شد، در حالی که انتظار میرفت در سطح ۴ درصد ثابت بماند.
جیم تیرنی، رئیس صندوق رشد متمرکز ایالات متحده در شرکت AllianceBernstein اظهار داشت: «پس از انتخابات، احساسات سرمایهگذاران بسیار مثبت و هیجانی بود اما در ماه گذشته، این خوشبینی با موجی از نگرانیها و عدم اطمینان جایگزین شده است.»
وی افزود: «پاول میگوید که همه چیز خوب است اما شاخصهای اعتماد مصرفکننده و کسبوکارها موضوع دیگری را نشان میدهند.»
رئیس فدرال رزرو اخیراً سیگنال داده بود که این بانک مرکزی نرخ بهره اصلی خود را در محدوده فعلی ۴.۲۵ تا ۴.۵ درصد حفظ خواهد کرد تا تأثیر سیاستهای اقتصادی دولت ترامپ را ارزیابی کند.
با این حال، بازارها به طور فزایندهای انتظار دارند که فدرال رزرو در سال جاری بیش از حد پیشبینیشده، نرخ بهره را کاهش دهد. این انتظارات، موجب کاهش بازدهی اوراق قرضه خزانهداری و تضعیف ارزش دلار آمریکا شده است.
شاخص دلار ایالات متحده، که عملکرد این ارز را در برابر شش ارز اصلی دیگر میسنجد، از ابتدای سال تاکنون ۴.۳ درصد کاهش یافته است.
در پاسخ به این پرسش که چه عواملی ممکن است فدرال رزرو را وادار به واکنش نسبت به تعرفههای اعمالشده بر واردات آمریکا کند، پاول اظهار داشت: «آنچه واقعا اهمیت دارد، روند انتظارات تورمی در بلندمدت و میزان ماندگاری اثرات تورمی ناشی از این سیاستها است.»
برخی اقتصاددانان هشدار دادهاند که کاهش هزینههای دولت و کوچکسازی نیروی کار فدرال از طریق نهادی موسوم به «وزارت کارآمدسازی دولت» که تحت مدیریت ایلان ماسک است، میتواند فشار مضاعفی بر رشد اقتصادی وارد کند.
اوایل هفته جاری، ترامپ برخی از تعرفههایی را که پیشتر بر کالاهای وارداتی از کانادا و مکزیک اعمال کرده بود، لغو کرد تا بازارها را آرام کند. با این حال، روز جمعه وی اذعان داشت که سیاستهایش و اجرای گاهوبیگاه پرآشوب آنها ممکن است موجب چالشهایی در اقتصاد شود.
ترامپ در سخنرانی خود در کنگره، جملهای را که روز جمعه نیز بیان کرده بود را تکرار و بیان کرد: «ممکن است اندکی اختلال ایجاد شود اما فقط کمی اختلال است.»
وی همچنین افزود: «همیشه تغییرات و تنظیماتی وجود خواهد داشت.»