۱۳/فروردين/۱۴۰۴ | ۰۵:۲۷
انتقاد از عملکرد ضعیف دولت‌ها در زمینه مولدسازی‌ دارایی های دولت هدف مجلس افزایش سهم کشاورزی از اقتصاد ملی است ارسال پاسخ رسمی ایران به نامه ترامپ از طریق عمان خرازی: ایران نه تنها همه راه‌ها را نبسته بلکه آماده مذاکره غیرمستقیم است پزشکیان: با جدیت پیگیر صدور به موقع مجوزهای مورد نیاز سرمایه‌گذاران هستیم پزشکیان: پیگیر تحقق شعار سال هستیم پاسخ به یک شبهه درباره دخالت رهبری در برنامه ریزی اقتصادی دیدار نوروزی وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان امور اداری و استخدامی کشور مسیر سرمایه گذاری مردمی توسط مجلس تسریع، تسهیل و تضمین شد پزشکیان: به دنبال راهی برای بهبود وضعیت دریاچه ارومیه هستیم توضیحات قالیباف درباره پرداخت کالابرگ الکترونیکی + جزییات عارف: شرایط کنونی کشور از نظر چالش‌های اقتصادی با دهه ۶۰ تفاوتی ندارد پزشکیان: استفاده از پنل‌های خورشیدی الزامی خواهد شد ورود مجلس به موضوع قاچاق سوخت جدی است تذکر به میدری برای مابه‌التفاوت متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان
۰۹:۲۲ ۱۴۰۳/۰۶/۲۰
نگاهی کوتاه به موضوعات اقتصادی روزنامه‌ها (۲۰ شهریور ۱۴۰۳)؛

از وام‌های کم‌بهره به دولتی‌ها تا پایان دستاوردسازی‌های ریلی

دکه اقتصاد همچون روز‌های گذشته به بررسی گزارش‌های اقتصادی روز رسانه‌های مکتوب پرداخته است.
از وام‌های کم‌بهره به دولتی‌ها تا پایان دستاوردسازی‌های ریلی
کد خبر:۲۰۹۱

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ روزنامه‌های مهم کشور، امروز در گزارش‌های اقتصادی خود به موضوعات مختلفی اعم از دستمزد‌های دولتی و خصوصی، وام‌های کم‌بهره به کارکنان بانک‌ها، وضعیت بازار سرمایه پس از استعفای عشقی، وضعیت پرونده‌های مشکوک تعاونی‌های مسکن، نوسازی بافت‌های فرسوده، وضعیت اشتغال‌زایی در کشور، انتصاب رئیس هیات رئیسه صندوق‌های بازنشستگی، تخلف میلیارد دلاری در شستا، بی‌توجهی شبکه بانکی به وام ازدواج و پایان دستاوردسازی در حوزه ریلی پرداخته‌اند.

روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی با عنوان «سقف فسادساز مزد دولتی» به بررسی وضعیت دستمزدهای کارکنان دولتی و اعطای تسهیلات ارزان و وام‌های کم‌بهره به مسؤولان دولتی و پیامد‌های اقتصادی این رویکرد پرداخت. در این گزارش نوشته شده است: «پس از ماجرای حقوق‌های نجومی، سقف‌گذاری برای حقوق کارمندان دولتی انجام شد اما این سیاست توسط کارشناسان، ناکارآمد شناخته شد. شکاف میان دستمزد‌های دولتی و خصوصی به علت تورم، روز به روز بیشتر می‌شود و کارمندان با مهارت به دلیل مزایای پایین، انگیزه‌ای برای کار در بخش دولتی ندارند. این در حالی بوده که مسائل مربوط به وام‌های کم‌بهره به مسؤولان دولتی، به ویژه حواشی اخیر بازار سرمایه، نشان می‌دهد که این تسهیلات به عنوان یک مزیت برای جبران دستمزد پایین، مورد توجه قرار گرفته‌اند.»

«۹ هیات مدیره بانکی، ۱۵۶ میلیارد پاداش؟» عنوان گزارش اقتصادی امروز روزنامه خراسان بود که خبر پاداش‌های ۱۵۶ میلیارد تومانی هیات مدیره ۹ بانک را که اخیرا رسانه‌ای شده را تحلیل و بررسی کرد. در این گزارش نوشته شده است: «اخیرا موضوع تسهیلات رفاهی در نهاد‌های پولی و مالی، به ویژه در هیات مدیره بانک‌ها، مورد توجه قرار گرفته است. پایگاه «جماران» با بررسی صورت‌های مالی ۹ بانک، گزارش داده که مجموع پاداش‌ها برای ۴۴ نفر از اعضای هیات مدیره این بانک‌ها به ۱۵۶ میلیارد تومان رسیده که به‌طور میانگین هر نفر حدود ۳.۵ میلیارد تومان پاداش دریافت کرده است. این رقم نشان‌دهنده نگرانی‌های جدید درخصوص مدیریت مالی و شفافیت در بانک‌ها تلقی می‌شود. پس از افشای ارقام مربوط به تسهیلات و وام‌های کارکنان بانک‌ها و نادرستی برخی آمارها، بانک مرکزی به ارائه آمار رسمی پرداخته که نشان می‌دهد، کل تسهیلات‌دهی به کارکنان در سال گذشته ۹۱.۶ هزار میلیارد تومان بوده است. با این حال، آمار سرانه تسهیلات دریافتی کارکنان در سال ۱۴۰۲ نشان می‌دهد که به‌طور متوسط هر کارمند بانک حدود ۴۸۰ میلیون تومان وام دریافت کرده است.»

روزنامه جوان هم در گزارشی با عنوان «شبکه بانکی وام ازدواج را دور می‌زند!» از تبعات صف‌های طولانی وام ازدواج گزارش داده و نوشته است: «بانک مرکزی با هدف کاهش صف متقاضیان وام ازدواج، سیاست کاهش نرخ ذخیره قانونی بانک‌ها را در پیش گرفت. این اقدام می‌تواند به آزاد شدن منابع مالی و افزایش تسهیلات وام ازدواج منجر شود اما خطر افزایش قدرت خلق پول غیرمولد توسط بانک‌ها را نیز به همراه دارد.»

روزنامه سازندگی در گزارش اقتصادی امروز خود تحت عنوان «استقبال از رئیس جدید» به بررسی وضعیت بازار سرمایه پس از استعفای رئیس این سازمان پرداخته و بیان دارد: «بورس هفته را با کاهش مستمر آغاز کرد و در روز‌های ابتدایی کاهش‌های ۰.۳۷ و ۰.۶۵ درصدی را تجربه کرد اما در روز دوشنبه، شاخص کل بورس با رشد ۰.۳۳ درصدی به ۲ میلیون و ۹۸ هزار واحد رسید. اغلب تحلیلگران بر این باورند که بازار به تحولات مثبت اقتصادی و اظهارات مسؤولانی از جمله وزیر امور اقتصادی و دارایی خوش‌بین است.»

«چراغ بورس، سبز می‌شود؟» عنوان گزارش صفحه ۳ روزنامه جام‌جم بود که همچون روزنامه سازندگی، وضعیت بازار سرمایه و اهمیت این بازار در تامین مالی اقتصاد کشور را بررسی کرده و از چالش‌های پیش روی رئیس جدید این سازمان گزارش می‌دهد. این گزارش بیان دارد: «بازار سرمایه به عنوان یکی از ارکان اصلی تامین مالی، به توجه ویژه‌ای نیاز دارد. ایجاد زیرساخت‌های مناسب و اولویت‌دادن به بازار سرمایه می‌تواند به جذب سرمایه‌ها، افزایش تولید و ایجاد اشتغال کمک کند. فعالان بازار سرمایه بر این باورند که رئیس جدید سازمان بورس باید بتواند با بدنه اقتصادی دولت به خوبی چانه‌زنی کرده و از حقوق سهامداران دفاع کند.»

روزنامه وطن امروز در گزارش اقتصادی امروز خود با عنوان «جایزه نفت نفروش!» به انتصاب سعید خوشرو به عنوان رئیس هیات رئیسه صندوق‌های بازنشستگی، پس‌انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت و چالش‌های پیش روی وی در این سمت اشاره کرده و نوشته است: «سعید خوشرو در گذشته به عنوان معاونت امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران فعالیت می‌کرد. در این دوره، وی به عنوان کانال ارتباطی ایران با بازار‌های نفتی شناخته شد. با این حال، انتقاداتی نسبت به عملکرد خوشرو وجود دارد و در سال‌هایی که صادرات نفت ایران به شدت محدود شده بود، از ورود به بازار‌های خارجی اجتناب کرد. در دوران وزارت زنگنه، صادرات نفت ایران به صفر رسید که ناشی از عدم اتخاذ استراتژی‌های مناسب بود.»

روزنامه ایران نیز امروز در گزارش اقتصادی خود به موضوع اشتغال‌زایی پرداخت. این گزارش که با عنوان «اشتغال‌زایی با احیای واحد‌های غیرفعال» بود، بیان می‌کند: «در سه سال اخیر، حدود یک‌سوم از اشتغال جدید در ایران، معادل ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار شغل از طریق احیای واحد‌های راکد و نیمه‌فعال ایجاد شده است. به‌طور کلی، ۸ هزار و ۸۷۰ واحد تولیدی و صنعتی به چرخه اقتصاد بازگشته‌اند. سهم واحد‌های صنعتی احیا شده ۴۴ درصد و سهم واحد‌های کشاورزی ۴۶ درصد است. احیای این واحد‌ها باعث ایجاد فرصت‌های شغلی از بین رفته و افزایش تولید داخلی می‌شود که به کاهش وابستگی به واردات و افزایش خودکفایی اقتصادی منجر خواهد شد.»

«۴۳ پرونده مشکوک تعاونی‌های مسکن» عنوان گزارش اقتصادی روزنامه فرهیختگان بود. در این گزارش نوشته شده است: «مسکن به‌عنوان یکی از نیاز‌های اساسی خانوار‌ها و دارایی مهم، نقش محوری در اقتصاد کشور دارد. در ایران، مساله تامین مسکن به دلیل عدم وجود سیاست‌های مناسب در زمینه زمین و مسکن به بحرانی تبدیل شده است. دولت‌ها در ایران طی چهار دهه گذشته به ساخت مسکن اهمیت داده‌اند اما نتایج، غالبا اسف‌بار بود. یکی از راهکارها، ایجاد تعاونی‌های مسکن بوده که در بسیاری از کشور‌ها با هدف تامین نیاز مسکن شکل گرفته‌اند اما عملکرد این تعاونی‌ها در ایران معمولا ضعیف و حتی مخرب بوده و از اهداف اولیه خود دور شده‌اند. در حال حاضر حدود ۱۳ هزار پرونده قضایی در حوزه مسکن وجود دارد که نشان‌دهنده مشکلات متعدد این تعاونی‌ها هستند. برخی از تعاونی‌ها به دلیل عدم شناخت قانونی، اراضی غیرمجاز را خریداری کرده و پروژه‌ها به بن‌بست رسیده‌اند» 

روزنامه رسالت نیز در گزارشی تحت عنوان «نوسازی بافت‌های فرسوده پیشران به‌سازی بافت شهری و روستایی» به وضعیت نوسازی بافت‌های فرسوده پرداخته و بیان دارد: «به گفته مجید جودی، معاون بازسازی بنیاد مسکن، روند نوسازی واحد‌های مسکونی در روستا‌های کشور با سرعت در حال اجرا بوده و تاکنون ۳۲۶ هزار واحد مسکن روستایی به بانک‌ها معرفی شدند و حدود ۲۲۷ هزار قرارداد برای تامین تسهیلات ۳۵۰ میلیون تومانی به امضا رسیده است. این در حالی بوده که علاوه‌بر نوسازی مسکن روستایی، نوسازی بافت‌های فرسوده در شهر‌ها نیز در حال پیگیری است.» 

روزنامه هم‌میهن هم در گزارشی با عنوان «تخلف میلیارد دلاری در شستا» نوشت: «شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی (شستا)، اخیرا در اقدامی شتاب‌زده تصمیم به خرید بخشی از سهام گروه اقتصاد مفید، یکی از زیرمجموعه‌های ستاد اجرایی فرمان امام گرفته است. این در حالی اتفاق افتاد که سازمان تامین اجتماعی به‌صورت کتبی، هرگونه اقدام در این خصوص را منع کرده بود. مدیران شستا با این تصمیم، حدود ۶۰۰ هزار میلیارد تومان از سهام این شرکت‌ها را خریداری کردند که این رقم سه برابر ارزش بازار شستا است. این سازمان به‌عنوان سهامدار عمده شستا، تاکید کرده که هرگونه سرمایه‌گذاری باید با حداقل ریسک و مطابق با مقررات خاص انجام شود تا از تاثیرات منفی بر ذی‌نفعان خود جلوگیری کند. در عین حال، خرید سهام شرکت مفید و سرمایه‌آوری در پروژه‌های آن باید بر اساس آئین‌نامه مدیریت وجوه و ذخایر سرمایه‌گذاری باشد که در این زمینه، شستا به مقررات توجه نکرده و اقدام به انعقاد توافق‌نامه‌ای کرده که مسؤولیت‌های مالی سنگینی را بر دوش این سازمان می‌گذارد. ۹۰۰ میلیارد تومان به‌عنوان پرداخت اولیه به حساب شرکت مفید واریز شده است، در حالی که شستا هنوز نتوانسته سهم سود خود را به تامین اجتماعی پرداخت کند.»

روزنامه اعتماد نیز امروز در گزارش اقتصادی خود تحت عنوان «عبور از دستاوردسازی ریلی» به تغییرات مدیریتی در حوزه راه‌آهن کشور و چالش‌های موجود در این صنعت پرداخته و بیان دارد: «جبارعلی ذاکری به عنوان مدیرعامل جدید راه‌آهن ایران منصوب شده است. انتصاب ذاکری به عنوان جایگزین میعاد صالحی که با حاشیه‌های زیادی همراه بود، امیدواری‌هایی در جامعه ریلی ایجاد کرده است. یکی از مشکلات جدی صنعت حمل‌ونقل ریلی، کمبود لکوموتیو بوده که به کاهش جابه‌جایی بار و مسافر منجر می‌شود. این کمبود باعث تعطیلی قطار‌های مسافری و افزایش مدت انتظار واگن‌ها برای لکوموتیو شده است.»

ارسال نظرات