
از اولین سفر پزشکیان تا دوئل در پارس جنوبی

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ امروز روزنامههای مهم کشور در گزارشهای اقتصادی خود به موضوعات مختلفی اعم از ابعاد سفر مسعود پزشکیان به عراق، غولها در راه ابریشم نوین، فرار نیروی کار از بخش تولید، ریشه رکود بنگاهها، وضعیت بازار لوازم خانگی، واقعیت دوئل گازی در پارس جنوبی، عدم همکاری دو وزارتخانه نیرو و جهاد کشاورزی در بخش آب و قطع درختان و نابودی فضای سبز برای ساختوساز پرداختهاند.
روزنامه دنیای اقتصاد در گزارش اقتصادی خود تحت عنوان «دستاورد سفر سه بعدی به عراق» به بررسی ابعاد سفر سه روزه رئیس جمهور به عراق پرداخته و نوشته است: «سفر سه روزه مسعود پزشکیان به عراق نشاندهنده اهمیت قابل توجه این کشور در سیاست خارجی جمهوری اسلامی و رویکرد «اول همسایگان» است. در این سفر، ۱۴ سند همکاری در حوزههای اقتصادی، فرهنگی، ورزشی و دیگر زمینهها به امضا رسید. یکی از مسائل مهم در این سفر، آزادسازی ۱۱ میلیارد دلار از اموال بلوکهشده ایران در عراق بود که هنوز توافقی در این زمینه حاصل نشده است. موضوع دیگر، تکمیل پروژه راهآهن شلمچه به بصره بود. همچنین، توافق امنیتی میان ایران و عراق برای تامین امنیت مرزی و خلع سلاح گروهکها نیز مورد بحث قرار گرفت. در نهایت، این سفر نشاندهنده تلاشهای دیپلماتیک ایران برای تقویت روابط با همسایگان و حل مسائل مشترک تلقی میشود.»
«تهران-بغداد در مسیر جدید مبادلات اقتصادی» گزارش اقتصادی روزنامه جوان بود که همچون روزنامه دنیای اقتصاد، به بررسی ابعاد اقتصادی سفر سه روزه پزشکیان به عراق پرداخته و نوشته است: «مفهوم رنج اقتصاد در ایران به عنوان یک مشکل مداوم، با وجود تغییر دولتها و عدم توانایی طرحهای اقتصادی برای حل ریشهای این معضل، به قوت خود باقی است. کنشگران اقتصادی بر این باورند، تا زمانی که تعارض منافع در اقتصاد وجود دارد، بهبود وضعیت معیشتی مردم ممکن نخواهد بود. مسؤولان دولتی باید با اراده و پاکدستی، رونق تولید را در دستور کار خود قرار دهند. سفر اخیر رئیسجمهور به عراق در راستای توسعه دیپلماسی اقتصادی و برقراری توافقات مهم اقتصادی شکل گرفت. در این سفر، پزشکیان تاکید کرد که تسهیل فعالیت بازرگانان ایرانی در عراق از اهداف اصلی این سفر بوده و کارگروهی برای تدوین برنامه راهبردی بلندمدت دو کشور تشکیل خواهد شد.»
روزنامه هممیهن در گزارشی با عنوان «غولها در راه ابریشم نوین» مدعی شده است که سرمایههای عظیم آسیاییها به مسیر جدیدی غیر از کشورهای غربی میرود. این گزارش بیان میکند: «در سالهای اخیر، کشورهای خلیجفارس به دنبال تغییرات ساختاری در اقتصاد خود و کاهش وابستگی به نفت هستند. این تلاشها شامل تنوع بخشی به اقتصاد از طریق سرمایهگذاری در صنایع جدید مانند خودروسازی، معدن و گردشگری است و کشورهای خلیجفارس در حال ایجاد پروژههای زیرساختی چشمگیری هستند که ارزشی بالغ بر نیم تریلیون دلار دارد. در این راستا، شرکتهای ساختمانی آسیایی مانند چین، کره جنوبی و هند به عنوان شریکهای کلیدی در این پروژهها مشارکت دارند.»
روزنامه اعتماد در گزارش اقتصادی خود با عنوان «فرار نیروی کار از بخش تولید» از کاهش اشتغال در کشور خبر داده و نوشته است: «در گزارش اخیر مرکز پژوهشهای اتاق ایران، شاخص مدیران خرید کل اقتصاد در مرداد ۱۴۰۳، برابر با ۴۴.۸ اعلام شده که نشاندهنده کاهش فعالیتهای اقتصادی نسبت به ماه گذشته است. این شاخص، پس از تعدیل فصلی به ۴۷.۲ میرسد که دو ماه متوالی رکورد زیر ۵۰ را ثبت کرده است. در این گزارش، شاخص استخدام و بهکارگیری نیروی انسانی به ۴۸.۵ رسید که نشاندهنده شدیدترین کاهش اشتغال در ۳۶ ماه گذشته بود. عواملی، چون تورم و عدم تناسب دستمزد با هزینههای زندگی، باعث کاهش تمایل نیروی کار به ماندن در بخش تولید شده است.»
«سه ریشه رکود بنگاهها در نیمه تابستان» عنوان گزارش روزنامه خراسان بود که آمار منتشر شده از اتاق بازرگانی ایران را بررسی کرده و بیان دارد: «تازهترین دادههای مربوط به شاخص مدیران خرید (شامخ) نشان میدهد که در مرداد ماه، بنگاههای اقتصادی برای چهارمین ماه متوالی در منطقه رکودی قرار گرفتهاند.»
روزنامه وطن امروز در گزارش صفحه ۳ خود با عنوان «چرا مردم نمیخرند؟»، از افزایش قیمت تمامشده، نرخ بالای تسهیلات خرید و عدم رقابتپذیری لوازم خانگی داخلی گزارش داده و بیان دارد: «برخی کارشناسان و مسؤولان بازار لوازم خانگی هشدار دادهاند که این بازار به زودی با چالشهای جدی مواجه خواهد شد. تولیدکنندگان به دلیل افزایش قیمت مواد اولیه، کمبود منابع ارزی و قیمتهای جهانی برای خرید مواد اولیه، تصمیم به کاهش تولیدات خود گرفتهاند. آنها خواستار ارائه تسهیلات خرید لوازم خانگی ارزانقیمت از سوی دولت هستند.»
روزنامه جامجم در گزارش اقتصادی خود تحت عنوان «آب؛ قربانی تعارضمنافع دو وزارتخانه» به عدم همکاری دو وزارتخانه نیرو و جهاد کشاورزی در زمینه آبخیزداری و آبخوانداری پرداخته و نوشته است: «آمارهای وزارت نیرو نشان میدهد که ۷۰ درصد آبهای ناشی از بارندگی سالانه از کشور خارج میشود که تبخیر آب سهمی حدود ۶۰ درصد و آبهای مرزی سهمی ۱۰ درصدی در این امر دارند. بههمین دلیل میتوان گفت که آب شرب مورد نیاز مردم، کشاورزی و صنعت تنها با ۳۰ درصد از بارندگیها تامین میشود.»
«درختان؛ قربانی سوداگران زمین» عنوان گزارش اقتصادی روزنامه شرق بود که به بررسی رابطه تورم بهای زمین و کاهش فضای سبز تهران پرداخته و نوشته است: «در سه سال گذشته، حدود ۱۳ هزار هکتار از اراضی مشجر تهران آسیبدیده یا تغییر کاربری پیدا کردهاند که این وضعیت نتیجه سوداگری زمین و انحصار آن است. با عدم الحاق زمین به محدوده شهری، زمینهای داخلی ارزش قیمتی بالایی پیدا میکنند و صاحبان باغها به تغییر کاربری آنها تمایل دارند.»
روزنامه فرهیختگان در گزارشی تحت عنوان «واقعیت دوئل گازی در پارس جنوبی» نوشت: «از ۱۸ بهمن ۱۴۰۱، باخت تلخ تیم ملی فوتبال ایران مقابل قطر در زمین میزبان، تصویر واضحی از رقابتهای ایران و قطر در زمینههای مختلف ارائه داد. این ماجرا به میدان گازی پارسجنوبی منتقل میشود، میدان مشترکی که بزرگترین میدان گازی دنیا محسوب میشود و ایران و قطر در آن در تولید گاز و میعانات گازی رقابت میکنند. میدان پارسجنوبی با مساحت ۹۷۰۰ کیلومتر مربع و سهم ۳۷۰۰ کیلومتر مربعی ایران و ۶۰۰۰ کیلومتر مربعی قطر، بزرگترین میدان گازی دنیاست. همچنین ایران و قطر به ترتیب ۱۴ و ۲۵ تریلیون مترمکعب از ذخایر این میدان را دارند. ایران تاکنون در میدان گازی پارسجنوبی موفقتر عمل کرده و برای حفظ این موقعیت، نیاز به ادامه پروژههای توسعه و بهبود فناوریهای موجود دارد. رقابت گازی در این میدان همواره در حال تغییر است و اجرای برنامههای صحیح و سیاستهای منسجم از سوی دولت میتواند به پیشرفت بیشتر ایران کمک کند.»