دردسرهای مصرف بالای سوخت به بودجه رسید
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، تحقق منابع هدفمندی یارانهها برابر با ۷۴ درصد بوده که از اعتبار مصوب ۶۵۹.۷ همتی، مبلغ ۴۹۰.۹ همت آن نقد شده است.
به دلیل رشد مصرف سوخت، صادرات فراوردههای نفتی کاهش یافته و به ۶ میلیارد دلار رسیده که با توجه به واردات ۱.۸ میلیارد دلاری، خالص صادرات، ۴.۲ میلیارد دلار میشود.
براساس این گزارش، صادرات بنزین و گازوئیل به صفر رسیده و نیمی از کسری بنزین و گازوئیل(حدودا ۱.۲ میلیارد دلار) از طریق تهاتر محصولات پتروشیمیهای داخلی با میعانات گازی تحویل داده شده به آنها، صورت میگیرد.
جهت افزایش تولید بنزین داخلی، برخی از محصولات پتروشیمیها توسط شرکت پالایش و پخش دریافت شده و ما به ازای آن، خوراک میعانات گازی رایگان در اختیار آن پتروشیمی قرار داده میشود. در نتیجه از این محل، مطالباتی شکل گرفت که در سال ۱۴۰۲ وصول نشد.
طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، از ابتدا فروض لایحه و قانون بودجه سال ۱۴۰۲ درباره قیمت گاز در هابهای جهانی -که بر فرمول نرخ خوراک بسیار موثرند- و به تبع آن مجموع منابع تخمینی از فروش داخلی گاز طبیعی، بیش از پیشبینیها بود. به همین دلیل، درآمد ناشی از فروش گاز طبیعی نسبت به رقم مصوب(معادل ۱۸۷ هزار میلیارد تومان)، ۶۸ درصد تحقق داشته است.
اقدامات رفاهی در جهت کاهش آثار حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و ناترازی انرژی سبب شده است که تراز بودجه سازمان هدفمندی یارانهها از مازاد ۳۷ همتی سال ۱۳۹۹ به کسری ۱۷۰ همتی در سال ۱۴۰۲ برسد.
در قسمت مصارف هدفمندی یارانهها، پرداختی به شرکتهای دولتی شامل شرکت ملی پالایش و پخش، شرکت ملی نفت و شرکت ملی گاز، تنها ۲۸ درصد عملکرد داشته است.