
راهکار برون رفت از بحران آب

به گزارش اقتصاد معاصر؛ حامد یزدیان با اشاره به کمبود آب در کشور گفت: امسال کاهش شدید بارندگی نداشتیم. در بسیاری از حوزههایی که در زمستان با کاهش بارندگی مواجه بودیم، در فصل بهار تاحدی این کمبود جبران شد برای مثال حوزه فلات مرکزی و منطقه کوهرنگ بیش از ۱۰۰۰ میلیمتر بارندگی داشت در حالیکه سال گذشته که سال نسبتا خوبی هم بود، این میزان به حدود ۱۱۰۰ میلیمتر رسید و این به معنای کاهش کمتر از ۱۰ درصد است. در تهران نیز بارشها در بهار نسبتا خوب بوده، البته نسبت به میانگین کاهش داشته است.
وی افزود: رژیم بارشها در کشور در اثر پدیده تغییر اقلیم تغییر کرده است. قبلا رژیم بارش برفی داشتیم که در بسیاری از مناطق کشور تبدیل به بارشهای سیلآسای بهاری شده است، اما در مجموع بارشها بهصورت جدی کاهش پیدا نکرده، بلکه الگوی آنها تغییر کرده است، لذا ما در این شرایط، بیش از هر چیز به مدیریت نیاز داریم.
این نماینده مجلس در پاسخ به این پرسش که «در چنین شرایطی باید چه اقداماتی انجام داد»، گفت: هر حوزه آبی در کشور نیازمند راهحلهای خاص خود است. در برخی مناطق، تامین آب شرب دچار چالش جدی است و در برخی مناطق دیگر، تامین آب کشاورزی و حتی مسائل زیستمحیطی مشکل دارد، لذا باید متناسب با شرایط هر حوزه مدیریت کرد.
وی افزود: تصور ما این است که وزارت نیرو و دستگاههای مرتبط بعد از اینکه مسئله تبدیل به بحران شود، برای آن چارهاندیشی میکنند، در حالیکه امروز به برنامهریزی بلندمدت و هدفمند در حوزه تأمین و مدیریت مصرف آب با تکیه بر قانون نیازمند داریم.
یزدیان اضافه کرد: در حال حاضر عزم جدی برای مقابله با برداشتها و مصارف غیرقانونی آب دیده نمیشود، حال اینکه اگر این موارد رصد، پایش و برخورد شود، بخش بزرگی از مشکلات آبی کشور حل خواهد شد.
این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس بیان کرد: مسئله دیگر، توسعههای بیرویه در نقاط مختلف کشور اعم از سطح زیرکشتها، صنایع و شهرنشینیها است که بسیاری از بحرانهای آبی ریشه در همین توسعهها دارند. برخی از برداشتها به ویژه در بخش کشاورزی، باغات و زراعت غیرقانونی بوده که باید دولت ورود داشته و برداشتها را کنترل کند تا مشکل آب در بسیاری از نقاط کشور حل شود. بسیاری از این برداشتها حتی بیش از میزان مندرج در پروانه بهرهبرداری است.
وی با اشاره به مسئله بهرهوری آب در بخش کشاورزی، گفت: باید وزارت جهاد کشاورزی به موضوع بهرهوری آب در فصل کشاورزی ورود جدیتری داشته باشد. کشاورزی یکی از پرمصرفترین بخشها در حوزه آب است که بهرهوری بسیار پایینی دارد.
یزدیان توضیح داد: قطعا امنیت غذایی کشور و تولید مهم است اما با همین میزان آب میتوان تولید را افزایش داد بدون آنکه به امنیت غذایی کشور آسیبی وارد شود. این کار میتواند اقتصاد کشاورز را نیز فعالتر و پویاتر کند، اما متأسفانه ضریب نفوذ دانش در حوزه کشاورزی و بهره وری در وزارت کشاورزی بسیار پایین است چون مجموعههایی مثل مرکز تحقیقات کشاورزی در دهههای گذشته بهدرستی به رسالت اصلی خود عمل نکردهاند.
این نماینده مجلس یادآور شد: برنامه هفتم توسعه تکالیف بسیار جدی برای دستگاهها تعیین کرده منتها با گذشت یک سال از تصویب قانون، هنوز برنامه جدی و مؤثری از سوی وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو در زمینه بهرهوری آب ندیدهایم.
وی در پایان گفت: با توجه به اینکه تغییرات بارشی کشور در حد مثبت یا منفی ۱۰ درصد است و کاهش شدیدی نداشتهایم، اگر این اقدامات اجرایی شوند، میتوانیم از این شرایط عبور کنیم و انشاءالله با مشکل جدی مواجه نشویم./ایسنا