
مجمع گفتوگوی تهران، مهمترین پلتفرم دیپلماتیک ایران

به گزارش اقتصاد معاصر؛ سعید خطیبزاده، رئیس دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه ایران، درباره برگزاری مجمع گفتوگوی تهران افزود: «این مرکز از ثمرات انقلاب اسلامی است و طی سالها یکی از بخشهای کلیدی قدرت دیپلماسی ایران بوده است. کنفرانسهای اولیه مانند کنفرانس تجاوز و دفاع از منظر حقوقی، مبنای استدلالهای ایران در مذاکرات بعدی شد. کنفرانسهای سهگانه خلیج فارس، آسیای مرکزی و قفقاز، و افغانستان نیز سالها برگزار شدند و چند سال پیش با تجمیع این رویدادها، مجمع گفتوگوی تهران تأسیس شد.»
خطیبزاده با اشاره به وقفه سال گذشته به دلیل شهادت رئیسجمهور و وزیر امور خارجه، گفت: «امسال، همزمان با سالگرد شهادت آیتالله رئیسی و دکتر امیرعبداللهیان، این مجمع با رویکردی جدید برگزار میشود. حدود ۲۰۰ مهمان و هیئت خارجی، شامل وزرای خارجه، نمایندگان ویژه دولتها، و مقامات فعلی و سابق، در مجمع ۱۴۰۴ حضور خواهند داشت.»
وی ادامه داد: «این رویداد در روز یکشنبه، ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴، با حضور مقامات ارشد و سفرا افتتاح میشود و طی دو روز در حدود ۴۰ جلسه مختلف برگزار خواهد شد. برخی جلسات بهصورت زنده توسط صداوسیما و شبکههای بینالمللی پخش میشوند. حدود ۵۰ خبرنگار بینالمللی و رسانههای خارجی نیز این رویداد را پوشش خواهند داد.»
رئیس دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه عنوان مجمع امسال را «عاملیت منطقهای در نظم یا بینظمی، وفاق یا افتراق» اعلام کرد و توضیح داد: «در جهانی که شاهد تغییرات بنیادین، سستی میثاقهای بینالمللی، نقض حقوق بینالملل، و تحولات اقتصاد دیجیتال است، این سؤال مطرح است که آیا منطقه ما در این تغییرات عاملیتی دارد و اگر دارد، این عاملیت چه نوع و جهتی است.»
وی افزود: «منطقه خلیج فارس و غرب آسیا هم از تحولات جهانی تأثیر میپذیرد و هم تأثیرگذار است. در این مجمع، موضوعاتی مانند وضعیت فلسطین، مقاومت منطقهای، تجاوزگری رژیم صهیونیستی، نظم نوین غرب آسیا، ساختارهای جایگزین مانند بریکس و شانگهای، تحریمهای غیرقانونی، خلع سلاح و خاورمیانه عاری از سلاحهای کشتار جمعی بررسی میشود.»
خطیبزاده با اشاره به حضور هیئتهایی از سازمان ملل و دیگر سازمانهای بینالمللی، گفت: «چهار نوع جلسه شامل گفتوگوهای مجمع (TDF Talks)، پنلهای عمومی، جلسات تخصصی (TF Focus)، و گفتوگوهای استودیویی برگزار خواهد شد. جلسات عمومی بهصورت زنده پخش میشوند و جلسات تخصصی بعداً منتشر خواهند شد.»
وی در پایان از وزارتخانهها، نهادهای امنیتی و نظامی، و شهرداری تهران تشکر کرد و گفت: «این مجمع یک رویداد ملی و فراجناحی است که جایگاه ویژهای برای رسانهها دارد. با حضور ۵۰۰ مدعو داخلی و بینالمللی، امیدواریم مجمع پرباری داشته باشیم.»
خطیبزاده افزود که این رویداد با حضور هیئتهایی از کشورهای خلیج فارس، اروپا، چین، و روسیه، در سطح وزرا، معاونان، و تصمیمسازان برگزار خواهد شد.