۲۷/ارديبهشت/۱۴۰۴ | ۲۳:۳۰
وزیر راه و مدیران بانک‌ها به کمیسیون عمران می‌آیند بیانیه مرکز اطلاعات مالی درباره تصویب لایحه کنوانسیون پالرمو و آغاز بررسی کنوانسیون CFT تذکرات شفاهی درباره گران شدن برق و آب و تعطیلی کارخانه‌ها توضیحات مهاجرانی درباره تغییر ساعت کاری مدارس مجمع گفت‌وگوی تهران، مهم‌ترین پلتفرم دیپلماتیک ایران پزشکیان:اگر همه با هم باشیم آمریکا نمی‌تواند کاری ازپیش ببرد واکنش حاجی‌بابایی به تغییر ساعت کاری مدارس ناترازی برق حاصل یک روز و دو روز نیست/حدود ۲۰ هزار مگاوات ناترازی داریم پاسخ وزیر کار به سوال مربوط به انتصابات سیاسی، مجلس را قانع کرد تاخیر دولت در پرداخت بهای گندم خلاف قانون است توافق راهبردی، روابط ایران و روسیه را وارد فاز جدید می کند معرفی وزیر اقتصاد به تعویق افتاد بنگاه‌داری به اولویت بانک‌ها تبدیل شده است سخنان قالیباف درباره پرداخت فوق‌العاده خاص به کارکنان آقایان به جای مقصر تراشی مشکل قطعی‌های برق را ریشه‌ای حل کنند

رشد ۱۲ درصدی حجم تجارت ایران و ترکمنستان

رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و ترکمنستان در دیدار با وزیر خارجه این کشور در عشق آباد، گفت: حجم تجارت خارجی دو کشور در سال گذشته با رشد ۱۲ درصدی به ۵۴۰ میلیون دلار رسید و امیدواریم این روند در سال جاری تداوم یابد.
رشد ۱۲ درصدی حجم تجارت ایران و ترکمنستان
کد خبر:۲۳۲۳۱

به گزارش اقتصاد معاصر؛ اعضای گروه دوستی پارلمانی جمهوری اسلامی ایران و ترکمنستان که به عشق آباد سفر کرده‌اند، صبح (روز جمعه ۲۶ اردیبهشت‌ماه) دیداری با احمد قربان‌اُف معاون وزیر امورخارجه ترکمنستان برگزار کردند.

عبدالجلال ایری رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و ترکمنستان، در نشست با معاون وزیر امور خارجه ترکمنستان بر اشتراکات تاریخی، فرهنگی و تمدنی دو کشور به عنوان پایه اصلی همکاری‌ها تأکید کرد و گفت: توسعه روابط با همسایگان را از اصول مهم سیاست خارجی ایران می‌دانیم و تحکیم روابط ایران و ترکمنستان از جایگاه ویژه‌ای برای جمهوری اسلامی ایران برخوردار است، رهبران دو کشور نیز اراده جدی برای پیشبرد همه‌جانبه این مناسبات دارند.

ایری با اشاره به سفر‌های متقابل مقامات دو کشور در سال‌های اخیر، از برگزاری هجدهمین نشست کمیسیون مشترک ایران و ترکمنستان در تهران خبر داد و افزود: حجم تجارت خارجی دو کشور در سال گذشته با رشد ۱۲ درصدی به ۵۴۰ میلیون دلار رسید و امیدواریم این روند در سال جاری تداوم یابد.

وی همکاری در حوزه انرژی، ترانزیت و تجارت را محور اصلی تعاملات دو کشور برشمرد و گفت: صادرات برق ترکمنستان به ایران و تبادل کالا‌های صنعت برق، از جمله همکاری‌های جاری است. پروژه سواپ گاز ترکمنستان به ترکیه از مسیر ایران نیز از چند ماه گذشته آغاز شده و آمادگی داریم هم در واردات گاز و هم ترانزیت آن به سایر کشور‌ها مشارکت کنیم.

رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و ترکمنستان با تأکید بر اهمیت همکاری‌های فرهنگی، از برنامه‌ریزی برای برگزاری «روز‌های فرهنگی ایران» در ترکمنستان خبر داد و گفت: اشتراکات فرهنگی مانند میراث مختوم‌قلی فراغی می‌تواند به تقویت پیوند‌های دو ملت کمک کند. ایران آماده است با برگزاری دوره‌های دانش‌افزایی زبان فارسی، اعزام اساتید و تأمین کتب آموزشی، به تقویت کرسی‌های زبان فارسی در ترکمنستان اقدام کند.

وی همچنین اعلام کرد: دانشگاه‌های ایران سالانه تعدادی بورسیه در رشته‌های زبان فارسی، فنی و مهندسی و پزشکی به دانشجویان ترکمنستانی اختصاص خواهند داد.

ایری با اشاره به نقش پارلمان‌ها در توسعه روابط، از تشکیل «گروه دوستی پارلمانی» در مجلس ایران خبر داد و ابراز امیدواری کرد سفر رسمی رئیس مجلس ترکمنستان به تهران به زودی صورت گیرد.

وی همچنین از تصویب قطعنامه سال ۲۰۲۵ به نام «سال صلح و اعتماد بین‌المللی» و «سی‌اُمین سالگرد بی‌طرفی ترکمنستان» در مجمع عمومی سازمان ملل تقدیر کرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران از ابتکارات ترکمنستان در عرصه بین‌المللی و موضع بی‌طرفی این کشور حمایت می‌کند و در گروه دوستان بی‌طرفی برای صلح و توسعه پایدار فعالانه مشارکت دارد.

وی در پایان با انتقاد از «استاندارد‌های دوگانه غرب در حوزه حقوق بشر»، از حمایت ترکمنستان از ایران در رأی‌گیری قطعنامه ضدایرانی مجمع عمومی سازمان ملل تشکر کرد و گفت: همکاری‌های حقوقی و بین‌المللی دو کشور الگویی برای تعاملات سازنده است.

نایب رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و ترکمنستان: شرایط صدور روادید باید برای شهروندان ایرانی تسهیل شود

عبدالغفور امان‌زاده، نایب رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و ترکمنستان، با اشاره به بازدید اخیر از نمایشگاه محصولات ۸۰ شرکت ترکمنستانی در گرگان که به دعوت اتاق بازرگانی استان گلستان برگزار شد، گفت: پیشرفت‌های قابل توجه این شرکت‌ها در حوزه تولید، موجب خرسندی و افتخار ما شد. این رویداد نشان داد ترکمنستان گام‌های رو به جلویی در مسیر توسعه اقتصادی برداشته است.

وی افزود: شرایط صدور روادید برای شهروندان ایرانی به ویژه ساکنان مناطق مرزی ترکمن‌صحرا باید تسهیل شود تا امکان سفر‌های بیشتر و رونق تجارت چمدانی فراهم گردد. این اقدام می‌تواند فرصت‌های اشتغال جدیدی برای مردم منطقه ایجاد کند.

امان‌زاده افزود: در حاشیه مراسم تنفیذ ریاست جمهوری، به همراه عبدالجلال ایری و عبدالحکیم آق ارکاکلی با آقای رشید مردوف وزیر امور خارجه ترکمنستان، دیدار و این درخواست را مطرح کردیم که ایشان قول مساعد در این زمینه دادند. هم‌اکنون مردم مناطق مرزی در انتظار عملیاتی شدن این تسهیلات هستند.

نایب رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و ترکمنستان، خواسته دیگر خود را «نهایی‌سازی پروژه جاده قم‌داغ به اترک از سوی ترکمنستان» عنوان کرد و گفت: تکمیل این مسیر می‌تواند به توسعه ارتباطات تجاری و گردشگری بین دو کشور کمک شایانی کند.

وی در پایان ابراز امیدواری کرد با پیگیری‌های پارلمانی و همکاری مقامات ترکمنستان، شاهد تحقق این درخواست‌ها در آینده نزدیک باشند.

احمد قربان‌اُف معاون وزیر امورخارجه ترکمنستان نیز در پاسخ به این سخنان گفت: حتما بر روی تمام مواردی که آقای امان‌زاده گفتند کار می‌کنیم و برای اجرایی شدن همه موارد قول مساعد می‌دهیم. به زمان نیاز دارد، اما حتماً انجام می‌شود.

عضو گروه دوستی پارلمانی ایران و ترکمنستان: احداث گذرگاه مرزی جدید بین ایران و ترکمنستان موجب پویایی اقتصاد مرزنشینان می‌شود

سیدمحمد پاک‌مهر عضو گروه دوستی پارلمانی ایران و ترکمنستان نیز در این دیدار با اشاره به حضور ۸۰ هزار نفر جمعیت ترکمن‌زبان در حوزه انتخابیه خود، گفت: هر ساله مراسم بزرگداشت مختوم‌قلی فراغی در بجنورد با حضور پرشور مردم ترکمن برگزار می‌شود و من به عنوان یکی از سخنرانان این برنامه هستم و اکنون سه درخواست مهم از مقامات ترکمنستان دارم.

وی نخستین درخواست خود را «دعوت از استاندار آخال ترکمنستان برای سفر به خراسان شمالی و دیدار مستقیم با ساکنان نوار مرزی» عنوان کرد و افزود: این اقدام می‌تواند به تقویت ارتباطات مردمی و اعتمادسازی بین دو کشور کمک کند.

نماینده مردم بجنورد، مانه، سملقان، راز و جرگلان در مجلس شورای اسلامی درخواست دوم خود را «احداث گذرگاه مرزی جدید در هر جایی از مرز ۳۰۰ کیلومتری بین استان خراسان شمالی و استان آخال» مطرح کرد و گفت: با توجه به اشتراکات مذهبی، فرهنگی و علاقه مردم منطقه، ایجاد این گذرگاه در هر نقطه‌ای که مقامات ترکمنستان صلاح بدانند، می‌تواند به پویایی اقتصاد مرزنشینان و رونق تجارت محلی منجر شود. این مطالبه به‌حق مردم ترکمن استان خراسان شمالی است.

عضو گروه دوستی پارلمانی ایران و ترکمنستان، سومین درخواست خود را «تأمین گاز مورد نیاز صنایع استان خراسان شمالی از ترکمنستان» اعلام کرد و گفت: صنایعی مانند پتروشیمی، فولاد لوله‌گستر و سیمان در این استان از گاز ترکمنستان می‌توانند استفاده کنند و پیشنهاد ما این است که با انعقاد قرارداد میان بخش خصوصی ایران که مورد حمایت دولت است، یک پک گازی ۵ تا ۱۰ کیلومتری بین دو کشور ایجاد شود تا شاهد نتایج مثبت اقتصادی برای مردم منطقه باشیم.

پاک‌مهر در پایان ابراز امیدواری کرد با همکاری دولت‌های ایران و ترکمنستان، این درخواست‌ها در راستای توسعه مناسبات دوجانبه و رفاه مرزنشینان عملیاتی شود.

احمد قربان‌اُف معاون وزیر امورخارجه ترکمنستان ضمن تشکر از بیان خواسته مردم ترکمن استان خراسان شمالی، از تلاش برای انجام شدن این موارد سخن گفت.

وی افزود: با توجه به ظرفیت‌های مناسبی که در دو کشور وجود دارد گر به خوبی از این فرصت‌ها بهره ببریم می‌توانیم کار‌های بزرگی را انجام دهیم.

معاون وزیر خارجه ترکمنستان با اشاره به ریشه‌های مشترک فرهنگی دینی و تاریخی ایران و ترکمنستان، گفت: رهبری جمهوری اسلامی ایران می‌فرمایند ایران و ترکمنستان نه تنها همسایه، بلکه خویشاوند هستیم. /خانه ملت

ارسال نظرات