چرا بازار بورس همچنان عشقی است؟
به گزارش اقتصاد معاصر؛بازار سرمایه در ماههای اخیر حالوروز خوشی نداشته و شاخص کل بورس در بسیاری از روزها با روند منفی مواجه بوده است. در این میان، با استعفای مجید عشقی از ریاست سازمان بورس و انتصاب حجتالله صیدی به عنوان رئیس جدید سازمان بورس، سهامداران چشمانتظار بهبود شرایط بازار بودند، اما خروجی روزهای پس از حضور صیدی بر مسند بورس، تا به امروز منفی است. بهگونهای که طی سه روز کاری اخیر، شاخص کل بورس با کاهش ۲۲ هزار و ۸۴۵ واحدی به سطح ۲ میلیون و ۶۵ هزار واحد رسیده است.
همایون دارابی کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این سؤال که چرا روند بورس با وجود تغییر رئیس سازمان بورس، همچنان منفی است، اظهار داشت: متأسفانه با وجود اینکه تغییر مدیریت در سازمان بورس در دستور کار قرار گرفت، اما تغییر سیاستهای اقتصادی رخ نداده است و همچنان نرخ بهره در سطح بالایی است، نرخ ارز نیمایی با نرخ واقعی ارز، فاصله جدی دارد. این در حالی است که همچنان قیمتگذاری دستوری در صنایع بورسی را شاهد هستیم و در مجموع اقدامی برای برطرفکردن ناترازیها در اقتصاد نمیبینیم؛ بنابراین مجموع این موضوعات و ناترازیها، فشار خودش را به همه بازارها وارد میکند.
وی یادآور شد: در این میان، سیاست انقباضی بانک مرکزی هم بازارها را با شدت زیاد به سمت رکود برده است. بهگونهای که ما شاخص بورس را در این وضعیت میبینیم و سایر بازارها نظیر املاک هم به یکی از سنگینترین رکودها سوق پیدا کرده است.
دارابی افزود: این در شرایطی است که سرمایهگذاری و اشتغال در وضعیت خوبی به سر نمیبرد و کل اقتصاد کشور با توقف چرخدندههایش دستوپنجه نرم میکند؛ بنابراین اگر فکری برای روغنکاری این چرخدندهها نشود، وضعیت رکودی بسیار شدیدتری در ماههای پایانی سال خواهیم داشت.
کارشناس بازار سرمایه در خصوص پیشبینی روند آتی بازار و پیشنیازهای تغییر روند فعلی بورس گفت: آینده بازار سهام منوط به تغییرات اساسی در حوزه سیاستهاست؛ به بیان دیگر تا زمانی که سیاستهای اقتصادی عوض نشود، روند بورس هم تغییر نمیکند. این در حالی است که رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار از گذشته تا به امروز، بر خلاف همتایانش همچون رئیس کل بانک مرکزی و رئیس اتاق بازرگانی ایران، در شوراها و نهادهای نظارتی و تصمیمگیری عضویت ندارد. مثلاً رئیسکل بانک مرکزی عضو شورایعالی بورس است، ولی رئیس سازمان بورس عضو شورایعالی پول و اعتبار نیست. یا رئیس اتاق بازرگانی ایران تقریباً در تمام شوراهای مهم اقتصادی، نماینده دارد.
دارابی افزود: در کنار این موضوعات، با وجود تغییر رئیس سازمان بورس، هنوز هیئت مدیره این سازمان اعلام نشده است که این مسئله، از جمله ابهامات در فضای بازار سرمایه است.
کارشناس بورس در پاسخ به این سؤال که به نظر شما، آیا سهامداران در مقطع کنونی، نگاهی به تحولات بینالمللی نظیر انتخابات آمریکا دارند؟ گفت: تعداد بسیار زیادی از سهامداران حقیقی، فعالیتشان را در بازار کم کردهاند و بازار به مسائل مختلف چندان واکنشی نشان نمیدهد. هرچند مسائل بینالمللی هم برای بورس ایران مهم است، ولی تا زمانی که سیاست انقباضی در پیش گرفته شود، نه تحولات مثبت و نه تحولات منفی تأثیر چندانی روی بازار نخواهند داشت و بازار سهام در حالت رکودی، با کاهش پیوسته مواجه است. یعنی یک حالتی از پیوستگی رکودی را در بازار سهام شاهد هستیم.
وی اظهار داشت: هرچند معتقدم صرفاً سیاست انبساطی محور اصلی نیست، ولی تصمیمگیری در خصوص نرخ ارز و یا قیمتگذاری دستوری، باید هرچه سریعتر در دستور کار قرار گیرد. ما انتظار داشتیم متناسب با تغییر دولت، حداقل وضعیت صنایع و مشکلاتشان درک شود، ولی عملاً همچنان قیمتهای قبلی به کارخانهها تحمیل میشود و اکثر کارخانهها با کاهش حاشیه سود مواجه هستند. حاشیه سودی که برای شرکتهای بورسی از رقم ۲۳ درصد در سال گذشته به ۱۱ درصد در سه ماهه ابتدایی امسال کاهش پیدا کرده است که این یک فاجعه برای صنایع کشورمان است و تاثیرش را هم در بازار شاهد هستیم. /تابناک