آغاز نخستین روز کاری رئیس سازمان بورس با افت شاخص
اقتصاد معاصر-مهدی حاجیوند، کارشناس بازار سرمایه: شاخص بورس و کلیت بازار سرمایه دیروز و در آستانه انتخاب رئیس سازمان بورس با افت همراه بودند و با عقبگرد ۷ هزار واحدی، نماگر بازار سهام کاهش ۰.۳۷ درصدی را به ثبت رساند تا به درجا زدن خود زیر کانال ۲ میلیون ۱۰۰ هزار واحد ادامه دهد.
شاخص کل از ابتدای امسال، سه بار این کانال را از دست داده که شاید یکی از دلایل افتهای بیرمق این روزهای بازار هم رسیدن شاخص به این سطح روانی باشد.
با این وجود، بعد ازظهر روز گذشته سرانجام نام حجت الهصیدی از جلسه شورای عالی بورس به بیرون آمد که ملموسترین رزومهاش مدیرعاملی بانک صادرات است. پس از این جلسه هم عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، اولویت اصلی دولت چهاردهم در بورس را بازگرداندن اعتماد مردم اعلام کرد و گفت: «بورس از نظر تامین مالی در اقتصاد ایران از جایگاه بسیار حساس و مهمی برخوردار بوده و ما نمیتوانیم از آن غفلت کنیم.»
وزیر اقتصاد، صیدی را فردی با تجربه، متعهد، متخصص و دارای تحصیلات عالیه عنوان کرد که بازار سرمایه شناخت خوبی از وی دارد.
همتی تاکید کرد: «حقیقت آن است که اعتماد مردم به بازار سرمایه تا حدودی از دست رفته که اولین و فوریترین کار ما بازگرداندن اعتماد به این بازار خواهد بود. در شرایط فعلی، بار تامین مالی روی دوش بازار پول افتاده که امیدوارم با سیاستهای دولت، بتوانیم جریان تامین مالی را به سمت بازار سرمایه گسیل دهیم.»
بعد از این اظهارات، نوبت به حجتاله صیدی، رئیس جدید سازمان بورس رسید که کاهش ریسک و صیانت از حقوق سهامداران را بهعنوان اولویتهای خود عنوان کرد و گفت: «امیدواریم بتوانیم با افزایش شفافیت، ارتقا کارایی بازار، کاهش ریسک و صیانت از حقوق سهامداران به تشکیل سرمایه و کسب بازدهی مناسب کمک کنیم.»
بررسی محتوای موضوعات مطرح شده نشان میدهد، همتی و صیدی دستکم در خصوص محتوای نخستین مصاحبه خود پس از انتخاب رئیس جدید سازمان بورس، هماهنگیهایی را داشتهاند و جدای از رفاقت و آشنایی، مشخصه مشترک این دو، اشراف به بازار پول و سابقه بانکی آنها است.
هر چند که فعلا زود است تا اثرات تغییر رئیس سازمان بورس را ببینیم اما امروز و در نخستین روز کاری وی در ساختمان مطهری، شاخص بورس که نیم ساعت نخست معاملات را با رشد آغاز کرده بود، در نهایت به افت ۴ هزار واحدی بسنده کرد.
۶۶ درصد نمادها در بورس و ۵۸ درصد نمادها در فرابورس مثبت بودند. برای ۳۷ درصد نمادها در بورس و ۳۵ درصد نمادها در فرابورس، صف خرید تشکیل شد و ۳ درصد نمادها در بورس و ۱۸ درصد نمادها هم در فرابورس با صف فروش به کار خود پایان دادند.
در مجموع، فعلا احتیاط بر بازار سرمایه حاکم است. احتیاطی که از بررسی رئیس و هیات مدیره جدید سازمان بورس در خصوص برنامهها و عملکردشان توسط فعالان بازار سرمایه و همچنین مواردی همچون شرایط اقتصادی کشور، آینده برجام، انتخابات آمریکا و نوسان قیمتهای جهانی، نشات گرفته است.