
کاهش ۷۰ درصدی تراز مخازن سدهای کشور در مقایسه با سال گذشته

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ بر اساس گزارش هفتگی شاخصهای مهم آب و برق (بارش و سدها) منتشرشده از سوی شرکت مدیریت منابع آب ایران، وضعیت کلی مخازن سدهای کشور تا تاریخ ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ حاکی از کاهش محسوس منابع آبی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است. این دادهها بیانگر تداوم وضعیت نامطلوب ذخایر آبی در کشور و ضرورت مدیریت مصرف آب در فصل پیش رو است.
مطابق آمار، حجم آب موجود در مخازن سدهای کشور در حال حاضر ۲۷.۲۶ میلیارد مترمکعب است که در مقایسه با ۳۳.۹۲ میلیارد مترمکعب در سال گذشته، کاهشی معادل ۶.۶۶ میلیارد مترمکعب (حدود ۲۰ درصد) را نشان میدهد.
در بخش ورودی آب به مخازن از ابتدای سال آبی تاکنون، میزان ورودی در سال جاری ۱۹.۰۸ میلیارد مترمکعب بوده که نسبت به سال گذشته که ۳۱۰۳۸ میلیارد مترمکعب ثبت شده بود، کاهشی معادل ۱۱.۵۸ میلیارد مترمکعب (حدود ۳۹ درصد) داشته است.
همچنین، میزان خروجی آب از مخازن سدها از ابتدای سال آبی تاکنون نیز از ۱۹.۵۷ میلیارد مترمکعب در سال گذشته به ۱۶.۳۴ میلیارد مترمکعب در سال جاری رسیده که ۳.۲۳ میلیارد مترمکعب (حدود ۱۶ درصد) کاهش را نشان میدهد.
در نهایت، درصد پرشدگی مخازن سدها نیز اکنون ۵۲ درصد گزارش شده و ۴۸ درصد مخازن سدها خالی است. این رقم پایینتر از میانگین بلندمدت بوده و بیانگر لزوم اتخاذ تدابیر فوری برای پایش و برنامهریزی منابع آبی کشور در ماههای آینده است.
ارتفاع كل ريزشهای جوی كشور معادل ۱۳۹.۹ میلیمتر است. اين مقدار بارندگی نسبت به میانگین دورههای مشابه درازمدت (۲۲۴ میلیمتر) ۳۸ درصد کاهش و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته (۲۲۴.۵ میلیمتر) ۳۸ درصد کاهش را نشان میدهد.
کارشناسان معتقدند کاهش میزان بارندگی، افزایش دما، و تغییر الگوهای مصرف، از جمله دلایل اصلی کاهش ورودی و موجودی آب در سدها هستند و استمرار این روند میتواند چالشهای جدی در حوزه تامین آب شرب، کشاورزی و تولید برق آبی ایجاد کند.