
جمعیت دام زنده در کشور مطلوب است/ روند کاهشی قیمت به دلیل افزایش عرضه دام

به گزارش اقتصاد معاصر؛ منصور پوریان، رئیس شورای تامین کنندگان دام روز شنبه درباره وضعیت جمعیت دام زنده سبک و سنگین افزود: طبق آمارها جمعیت دام زنده سبک ۶۸ میلیون راس و جمعیت دام سنگین بیش از ۹ میلیون راس (گوشتی، محلی و پرواری) است که همین امر میزان دام کشتاری را افزایش داده است.
رئیس شورای تامین کنندگان دام اظهار داشت: با توجه به بالا بودن جمعیت دام سبک و خشکسالی های پی در پی، تولیدکنندگان به دلیل هزینه های بالای نگهداری از پس تامین نهاده ها و خوراک دام برنمی آیند، این درحالیست که بازاررسانی خوبی نیز در داخل کشور ندارند.
به گفته وی، به دلیل شرایط سخت تولید، طی روزهای اخیر شاهد افزایش عرضه دام زنده به بازار هستیم که همین امر منجر به روند کاهشی قیمت دام زنده و لاشه می شود.
وی تصریحکرد: بنابراین با توجه به شرایط سخت تولید و نگهداری دام زنده و فشاری که روی تولیدکنندگان است، خرید حمایتی یا صادرات تنها گزینه های حمایت از تولید داخلی هستند که صادرات به دلیل احتمال بهمریختگی تنظیم بازار داخلی فعلا انجام نمی شود.
پوریان گفت: اکنون خرید حمایتی از دام سنگین طبق مصوبه در حال انجام است که باید این مهم درباره خرید دام سبک و حمایت از تولیدکنندگان آن نیز انجام شود.
وی با بیان اینکه تولید نیازمند بازنگری سیاست های تولید در بحث حمایتی است، افزود: آنچه که وزارت جهاد کشاورزی به دنبال آن است خودکفایی در تولید و تامین گوشت قرمز داخلی است که این امر نیازمند حمایت ویژه از بخش پرواربندی داخلی است که می تواند نقش تعیین کننده ای در تولید گوشت داخلی داشته باشد.
رئیس شورای تامین کنندگان دام اظهار داشت: اکنون برای خودکفایی در تولید داخلی باید برای حمایت از دامداران خرید حمایتی به قیمت مناسب انجام یا اینکه صادرات انجام شود تا تولید بتواند تداوم پیدا کند، به طوری که اکنون خرید حمایتی از دام سنگین مازاد طبق مصوبه دولت توسط شرکت پشتیبانی امور دام در حال انجام است اما برای حمایت از تولیدکنندگان دام سبک نیز دولت باید ورود کند و خرید حمایتی انجام دهد.
وی اضافه کرد: در واقع در بحث حمایت از تولیدکنندگان دام سبک چنین مصوبه ای نداریم، درحالی که آنان نیز نیازمند حمایت های دولتی هستند.
پوریان یکی از مشکلات خرید حمایتی را تخصیص نهاده ها به جای پول به دامداران عنوان کرد و گفت: تولیدکنندگان برای معشیت و تداوم تولید خود نیازمند پول نقد هستند، اما شرکت پشتیبانی امور دام به ازای خرید گوشت گوساله از دامداران نهاده تخصیص می دهد که همین امر باعث شده که برخی از دامداران از این طرح استقبال نکنند.
وی افزود: در حال حاضر قیمت هر کیلوگرم دام زنده بره نر درجه یک بین ۲۹۵ تا ۳۱۵ هزار تومان، قیمت بره نر چاق بین ۲۹۰ تا ۳۱۰ هزار تومان، بره ماده چاق و بره ماده لاغر بین ۲۷۰ تا ۲۸۰ هزار تومان، میش چاق بین ۲۰۰ تا ۲۲۰ هزار تومان، میش لاغر بین ۱۷۰ تا ۱۸۰ هزار تومان، بزغاله چاق بین ۲۷۰ تا ۲۸۰ هزار تومان، قوچ جوان چاق بین ۲۸۰ تا ۲۹۰ هزار تومان، قوچ پیر بین ۲۷۰ تا ۲۸۰ هزار تومان، گوساله نر جوان زیر ۵۰۰ کیلوگرم وزن ۲۱۰ هزار تومان، گوساله نر کشتار روز جوان بین ۱۹۵ تا ۲۰۰ هزار تومان و گوساله وزن و سن بالا بین ۱۷۵ تا ۱۹۰ هزار تومان است.
رئیس شورای تامین کنندگان دام درباره شاخص قیمت لاشه برحسب نرخ دام زنده، اظهار داشت: در حال حاضر با توجه به نرخ دام زنده باید قیمت هر کیلوگرم لاشه گوسفند نر درجه یک بین ۶۵۵ تا ۶۷۰ هزار تومان، مابقی اقلام کمتر از این قیمت، لاشه گوساله ۴۲۰ هزارتومان و لاشه کشتار گاومیش ۳۸۰ هزار تومان است.
وی بر این باور است با توجه به ذخایر جمعیت دامی و میزان دام کشتاری موجود، اگر دامداران در بخش تامین نهاده های مورد نیاز تولید، بازار و بازاررسانی مورد حمایت های لازم قرار بگیرند به طور حتم شرایط بازار گوشت قرمز به سمت مطلوب حرکت خواهد کرد و در نهایت به برنامه دولت برای خودکفایی در تولید این محصول خواهیم رسید.