۱۴:۱۱ ۱۴۰۳/۰۷/۰۱

تکرار داستان دراماتیک حادثه در معدن/ چند سوال از مسؤولان معدن طبس

سانحه انفجار به علت نشت گاز در یکی از کارگاه‌های شرکت زغال سنگ معدنجو در طبس باعث جان باختن بیش از ۵۰ کارگر شد.
تکرار داستان دراماتیک حادثه در معدن/ چند سوال از مسؤولان معدن طبس
کد خبر:۳۱۲۱

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ بر اساس اطلاعات به دست آمده حوادث معدنی در کنار حوادث ساختمانی بیشترین آمار تلفات نیروی کار را به خود اختصاص داده و عمده حوادث کار پس از فعالیت ساختمان مربوط به‌کارگاه‌های معدنی بوده است.

 

ساعت ٢٢:٢١ دقیقه شب گذشته ۳۱ شهریور ماه ۱۴۰۳، معدن زغال سنگ پرورده استان خراسان جنوبی در محور یزد به طبس دچار انفجار شد که در ۶۹ نفر دچار حادثه شدند.

 

تا لحظه تنظیم این گزارش پیکر بی جان ۵۲ تن را از زیر آوار بیرون کشیدند و ۱۷ نفر نیز مصدوم شده اند که جهت مداوا به مراکز درمانی منتقل شده‌اند.

 

به گفته مسؤولان محلی نشت گاز در یکی از کارگاه‌های شرکت زغال سنگ معدنجوی طبس موجب انفجار شد.

 

در این حادثه از سرنوشت ۲۴ نفر اطلاعی در دست نیست و وضعیت شماری از مصدومان وخیم اعلام شده است. این حادثه تا به این لحظه هم یکی از بزرگترین حوادث کارگری در تاریخ معادن ایران است.

 

البته باید دید در معدنی که حدود ۷۶ درصد زغال سنگ کشور را تامین می‌کند سطح ایمنی کارگران چگونه بوده که چنین تلفات فاجعه‌باری رخ داده است؟

 

اردیبشهت سال۹۶ و انفجار در معدن زغال سنگ یورت در آزادشهر رخ داد؛ حادثه‌ای که در آن ۴۳ کارگر کشته شدند اما تغییری در قوانین برای افزایش ایمنی و محافظت از کارگران ایجاد نشد. اگر همان سال ایمن سازی شروع شده بود امروز شاهد از دست رفتن جان کارگران نبودیم.

 

‏ حادثه دردناک در معادن پروده طبس و چند سوال:

 

‏- به فرض باز شدن حفره گازی، چرا سیستم تهویه نتوانسته گاز را خارج کند؟

 

‏- به فرض نشت متان، چه عامل احتراقی باعث انفجار شده؟

 

‏- آیا تجهیزات داخل معدن ضدانفجار نبوده؟

 

‏- آیا سیستم آلارم گاز در معدن وجود نداشته است؟

 

‏- آیا گازسنجی بموقع انجام شده است؟

 

- چرا با توجه به عمق حفاری، هنوز سیستم زه‌کشی در این معدن نصب نشده؟

 

‏- چرا از دیشب چندین آمار مختلف از تعداد کارگران حاضر در معدن مطرح شده؟

 

‏- چرا ایمیدرو در مکانیزه کردن استخراج معادن سستی می‌کند؟

 

بی‌توجهی معدن‌داران از جمله زغال سنگ طبس، به اصول ایمنی باعث می‌شود کارگران در پی روزی حلال جان بدهند و بعد از هر حادثه تا مدت‌ها بحث ایمنی معادن مطرح شود اما متأسفانه خیلی زود ریشه ماجرا فراموش شود و در نهایت کارگر مقصر اصلی اعلام می‌شود.

 

در هر حال به نظر می‌رسد برای پیشگیری از حوادث حین کار در معادن کشور می‌توان با استقرار سیستم‌های مدیریت ایمنی و بهداشت، توجه به آموزش کارگران و تلاش در راستای تغییر نگرش آنان، آنالیز دائمی ایمنی محیط کار و بهینه‌سازی آن و ایمن سازی تجهیزات و فرآیند‌ها و توجه به مسائل رفتاری کارکنان تا حد زیادی در پیشگیری و کاهش حوادث در معدن موفق عمل کرد. 

 

امید است که شاهد توجه بیش از پیش به مقوله ایمنی در معادن و به تبع آن کاهش حوادث ناشی از کار باشیم چرا که نه تنها خسارات اقتصادی ناشی از حوادث از اهمیت بالایی برخوردار است، بلکه خسارات روحی و روانی ناشی از حوادث که به افراد و خانواده‌های آن‌ها تحمیل می‌شود نیز غیر قابل اغماض است.

 

جزئیات دستورات قضایی حادثه طبس

دادستان مرکز استان خراسان جنوبی از بررسی قصور و ترک فعل‌های احتمالی رخ داده در حادثه انفجار در معدن طبس خبر داد. حجت‌الاسلام علی نسائی زهان در رابطه با حادثه انفجار معدن در شهرستان طبس، اظهار کرد: بلافاصله بعد از این حادثه دستورات قضایی برای امدادرسانی صادر شد. 

 

وی افزود: انفجار در عمق زمین رخ داده است و منجر به بسته شدن راه‌ها و تجمع گاز شده است به همین دلیل افرادی هم که برای امدادرسانی در محل حاضر شده اند دچار آسیب می‌شوند به همین دلیل دستور داده شده است امدادرسانی به گونه‌ای انجام شود که کمترین آسیب به امدادگران وارد شود و حادثه جدیدی رخ ندهد.

 

این مقام قضایی بیان کرد: در حال حاضر امدادگران از شهرستان معین در محل حاضر شدند و بیمارستان‌ها و آمبولانس‌ها در کل استان در آماده باش کامل هستند.

 

دادستان مرکز استان خراسان جنوبی بیان کرد: در حال حاضر اولویت امدادرسانی به مجروحان و خارج کردن افراد از زیر آوار است، اما یقینا به قصور و تقصیر عوامل مربوطه رسیدگی و با ترک فعل‌های رخ داده شده در این زمینه برخورد می‌شود.

 

وی افزود: موضوع حادثه باید توسط کارشناسان بررسی و قصور و تقصیر‌ها مشخص شود.

ارسال نظرات