رفت و برگشت بورس به ارتفاع ۲.۱ میلیون واحد
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ شاخص کل بورس در جریان معاملات هفته گذشته، با وجود تداوم محدودیت دامنه نوسان سهام شرکتها و همچنین افزایش سطح تنشهای بینالمللی، در مجموع با رشد همراه بود و در نهایت در سطح ۲ میلیون و ۹۷هزار واحدی ایستاد. نماگر هموزن نیز با صعود ۲.۰۹ درصدی مواجه شد تا نشان از کلیت متعادل و مثبت بازار سرمایه در این مدت داشته باشد.
این در حالی است که با وجود تشها میان اسرائیل و حزباله لبنان، معاملات امروز بازار سرمایه با رشد ۴ هزار واحدی شاخص و بازپسگیری ارتفاع ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد توسط نماگر بازار سرمایه تا نیمههای معاملات ادامه داشت و در نهایت شاخص بورس به رشد یک هزار و ۸۰۰ واحدی بسنده کرد و از بازپس گرفتن ارتفاع ۲.۱ میلیون واحد بازماند.
آمارها در بورس و فرابورس حکایت از مثبت بودن ۵۱ درصد نمادهای معاملاتی دارد و در پایان معاملا امروز، ۱۷ درصد نمادها در بورس و ۲۵ درصد نمادها در فرابورس با صف خرید و ۵ درصد از نمادهای بورسی و ۱۷ درصد از فرابورسیها هم با صف فروش به کار خود پایان دادند.
این در حالی است که صبح امروز رئیس جمهور تهران را به مقصد نیویورک ترک کرد. سفری که کارشناسان آن را برای بازار سرمایه مثبت ارزیابی کرده و معتقدند با توجه به دیپلماسی عمومی رئیس جمهور، نتیجه خوبی از این سفر به دست آید و شاهد کاهش ریسک سیاسی و تقویت اثر عوامل اقتصادی بر روند بازار باشیم.
از سوی دیگر رئیس جدید سازمان بورس نیز صبح امروز میزبان مدیران ارکان بازار سرمایه بود و پرهیز از اتخاذ تصمیمهای خلقالساعه را از اهم موضوعات در دستور کار این سازمان عنوان کرد و گفت: «تلاش میکنیم مولفههای اثرگذار در ایجاد نوسان را به حداقل برسانیم و زمینه را هم برای تشکیل کانون سهامداران حقیقی فراهم کنیم.»
تشکیل کانون سهامداران حقیقی چند سالی است که مطرح شده اما به دلیل حواشی احتمالی و البته نبود عزم و اراده، تاکنون عملی نشده است.
کارشناسان در این زمینه بر این باورند که اساسا زمینه قانونی تشکیل کانون سهامداران حقیقی یا به عبارت دیگر سهامداران خرد وجود دارد و نیاز به قانونگذاری جدید مانند آنچه در پیشنویس اصلاح قانون بازار اوراق بهادار پیشنهاد شده بود، نیست. نهاد سیاستگذار میتواند به این موضوع به عنوان یک فرصت نگاه کرده و با این ابزارها اجازه دخالت و مشارکت فعالان بازار از طریق نمایندگان آنها در کانونها را در عمال سیاستهای حاکم بر بازار اوراق بهادار فراهم کند.
با این وجود، ابهامی که در کارکرد کانون سهامداران خرد وجود دارد، این است که ممکن بوده در طولانیمدت، اداره این کانون به دست گروه اقلیتی بیفتد که منافع خود را بر منافع کانون و منافع سهامداران ترجیح دهند.
در هر حال بازار سرمایه در حالی معاملات نیمه دوم سال را با رشد کمتر از ۲ هزار واحدی آغاز کرد که سهامداران، نیمه نخست سال را تحت تاثیر ریسکهای مختلف، مسائل سیاسی منطقه از جمله حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در سوریه و عملیات وعده صادق ایران برای انتقام جویی از رژیم صهیونیستی، شهادت رئیسجمهور سابق، برگزاری چهاردهمین انتخابات ریاستجمهوری، ترور اسماعیل هنیه و تغییر رئیس کل سازمان بورس و... در تالار شیشهای گذراندند
حالا سهامداران به نیمه دوم سال چشم دوختهاند. از یکسو بازار سرمایه کماکان از تورم سایر بازارها جا مانده و از سوی دیگر نیمه دوم سال هم با ریسکهای دیگری همچون برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، کسری بودجه دولت، تصویب نخستین بودجه دولت چهاردهم و... مواجه است.