۱۴۰۳/۰۷/۰۵

۱۰:۰۴

«هوش مصنوعی»، راه حل جدید و اساسی «مساله جمعیت»

پس از تفکر در عمق مساله جمعیت و با شناخت ابعاد آن، روشن می‌شود که مسیر انحصاری برون‌رفت از این چالش، تکیه بر «مدیریت استراتژیک دانش» و سپس به‌کارگرفتن «هوش مصنوعی» است.
کد خبر: ۳۴۴۴

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ مساله «جمعیت» هم در ایران و هم در نقاط دیگر جهان، یک مساله ذوابعاد و متضلع و چندوجهی است. اصولا کمیت و کیفیت نیروی انسانی یک کشور در رشد اقتصادی، امنیت، سیاست، فرهنگ، و سایر ابعاد آن سرزمین نقشی پایه ایفا می‌کند، به‌گونه‌ای که قطعا و بی‌تردید هیچ مولفه‌ای اینچنین اثرگذار نیست. 

 

ایران ما اولین کشوری نیست که با چالش جمعیتی مواجه شده است. آمریکا در پایان دهه ۱۹۶۰ – در پی فراگیری سریع مدرنیته و اقتضائات اقتصادی و سیاسی پساجنگ، و همچنین رخ دادن «انقلاب جنسی» و توسعه اجتماعی مقوله‌هایی همچون «جنبش لیبرتارین» - رشد جمعیتی و بعد خانوار‌های خود را به‌سرعت از دست داد و با چالش تغییرات بافتار خانواده مواجه شد. پس از آمریکا، کشور‌های اروپای غربی، و بعدتر ژاپن، و اکنون هم چین و چند کشور دیگر در این زمینه با چالش‌های اساسی درگیر هستند.

 

در ایران نیز این موضوع طی بیش از یک دهه اخیر به عنوان یک چالش ملی مطرح شده و دستگاه‌های گوناگون با بودجه مصوبی در حدود ۱۰ هزارمیلیاردتومان در سال، به چاره‌اندیشی در این باب پرداخته‌اند؛ گرچه تلاش‌های فراوانی – خصوصا با ورود و تمرکز دلسوزانی به عرصه سیاستگذاری - انجام شده و اسناد مصوبی نیز داریم، اما نهایتا در مقام عمل و واقعیت، سرجمع خروجی این دستگاه‌ها ابدا قابل‌اعتنا نیست. چرا چنین است؟

 

صاحب این قلم، علاوه بر اینکه سند ۲۵۰ صفحه‌ای موسوم به NSSM۲۰۰ هنری کیسینجر در حوزه جمعیت (احتمالا مهمترین سند تاریخ جمعیت جهان) را ترجمه کرده – و قهرا به ساختار و متن این سند، و روش‌های اجرایی آن اشراف نسبی دارد - با بسیاری از بزرگان کشور در این حوزه، که مستقیما در حل چالش‌های جمعیت ذی‌مدخل بوده‌اند نشست‌هایی برگزار کرده است؛ از اعضای محترم شورای انقلاب فرهنگی تا مجلس و دیگران. نهایتا دریافت نگارنده این است که «فترت دانش کافی از طرح‌ریزی و همچنین اقدام برای یک سند سیاستی» در کشور ما، اساس مشکلات ما در حوزه جمعیت است.

 

این نکته بسیار کلیدی است که صاحبنظرانی که عمدتا جزو دلسوزان کشور هم هستند، و برای حل این مساله آستین بالا زده‌اند، درکی عمیق حتی از کلیات روش‌هایی که منجر به نتیجه بشود ندارند! درواقع بیشتر جلسات پرشمار دوستان – مجرد از واقعیت‌های تدوین و اجرا - تنها به تدوین استنباطات فنی تخصصی (تک‌حوزه‌ایِ) شخصی یا گروهی گذشته است؛ حال آنکه دانش روز جهان در زمینه تدوین سیاست‌های بالادستی و فشار برای اجرای آن، اقتضائات عمیق‌تر و فراگیرتر از صرفا این گعده‌های دانشی پشت در‌های بسته دارد. ما ذیلا، از دو بخش مهم «اقتضائات تدوین سند سیاستی جامع» و «چگونگی‌های اجرا» تنها امهات و منطق پایه بخش اول را در دو بخش و بطور خلاصه توضیح خواهیم داد.

 

الف) ما با چه نوع مساله‌ای مواجهیم؟ 

اولا مساله جمعیت چندوجهی و ذوابعاد (Multidisciplinary) است؛ یعنی یک متخصص تک‌رشته‌ای که تنها در حوزه اقتصاد یا امنیت یا سیاست یا بهداشت یا مذهب و غیره صاحبنظر است نمی‌تواند خیلی به حل این مساله کمک کند؛ حتی نشستن تمام این متخصصان حول یک میز هم کارگشا نیست. نخ تسبیح تمام این افراد باید افرادی از جنس «سیاستگذاران یا مدیران راهبردی» باشند. 

 

ثانیا جمعیت تنها مساله ما نیست، و ادبیات و دانش کافی در دنیا در این زمینه وجود دارد (که البته باید با اقتضائات بومی و بخصوص با الگوی زیست بومی برگردان شود)؛ پس به‌اصطلاح لازم نیست از ابتدا چرخ اختراع کنیم. ای‌بسا چالش‌هایی که کشور‌های دیگر راهکار‌های موثری برای حل آنها اندیشیده باشند و حلال مسائل ما نیز باشد.

 

ثالثا روش‌های معطوف به حل مساله نیز در دنیا شناخته شده است و ادبیاتی فربه دارد. این خیلی کلیدی است که «روش حل مساله، به اندازه کل حل مساله مهم است»؛ به دیگر سخن، تا زمانی که شما متود دقیق حل مساله را تبیین نکرده باشید، و به‌درستی برای حل مرحله‌به‌مرحله آن، گام برندارید، تلاش شما بی‌دغدغه و حتما محکوم به شکست است. 

 

ب) به جای روش‌های سنتی و فعلی، چه نوع راه‌حلی می‌تواند در حل این مساله به ما کمک کند؟

بطور خلاصه، توجه ما به دو مقوله مهم و استراتژیک «مدیریت استراتژیک دانش» و همچنین «هوش مصنوعی»، می‌تواند منظومه‌ای جامع از داده‌ها، اطلاعات، دانش‌ها، فناوری‌ها، چالش‌ها، ظرفیت‌ها، خرده‌مسائل، موضوعات مرتبط، راه‌حل‌ها و ... را گردهم بیاورد و تجزیه و تحلیل کند و نهایتا ما را به نتایج مفید و کارآ رهنمون سازد.

 

به بیان دیگر، بخش مهمی از سردرگمی سیاستگذار ما در این حوزه، ناشی از «عدم شناخت» یا «عدم اشراف دانشی» - هم به اندازه وسعت و هم به اندازه عمق دانش تولید شده در جهان – نسبت به این مساله است. به بیان دقیق‌تر «جهل سیاستگذار سنتی نسبت به ابعاد گوناگون موضوع» به عدم تجویز درست و نهایتا لاینحل ماندن آن مساله منتهی شده است. این موضوع را کمی با جزئیات بیشتری تشریح کنیم:

 

از زاویه نگاه «مدیریت استراتژیک دانش» ما با مساله‌ای طرفیم که احتمالا میلیارد‌ها صفحه دانش در داخل و خارج از کشور برای آن تولید شده، با زبان‌های گوناگون و در ابعاد و در سطوح گوناگون رسمی و غیررسمی، در پرتال‌های رسمی (مانند کتابخانه کنگره آمریکا یا استرالیا)، یا سایت‌های خبری، یا درگاه‌های دانشی یا کتاب‌ها یا در سینه افراد مجرب و دانشمند و خبره – داخلی و خارجی – و غیره برای آن وجود دارد.

 

در یک کلام، ما به «احصاء تمامی این دانش» (که در داخل و خارج از کشور تولید شده)، سپس «تنقیح اطلاعات و دانش»، «تدوین پویا و مرحله‌ای نظام‌واره منطقی» (چیزی شبیه فهرست تفصیلی)، «تعیین متغیر‌های مبتلابه کشور» (مثلا متغیر‌های اقتصادی، یا تنبلی نسل جدید ناشی از مدرنیته یا اثر مخرب شبکه‌های اجتماعی بر مسئولیت‌پذیری و ...)، «تعیین دقیق اثر مولفه‌های گوناگون موثر بر آن متغیرها» (مانند اثر بیکاری و مشکلات اقتصادی خانوار بر فوبیای فقر خانواده در اثر فرزندآوری) و نهایتا «سیاستگذاری موثر» نیازمندیم؛ و طبعا احصا و طبقه‌بندی و جمع‌بندی این دانش، هرگز از یک «جمع انسانی» برنمی‌آید، و دستیابی و تحلیل این اطلاعات تنها از ماشین ساخته است. چیزی که امروزه از آن به علم شناختی یا با اغماض ابزارهای هوش مصنوعی یاد می‌کنیم.

 

تا آنجا که نگارنده مطلع است، هیچیک از اجزای این فرآیند اصولی، توسط سیاستگذاران حوزه‌های گوناگون که اجزاء مختلف پازل سیاستگذاری جمعیت را تشکیل می‌دهند، بصورت جدی و جامع پیگیری نشده است. لااقل هیچ بارقه‌ای و اثری از این روش در اسناد و اخبار و کنش‌های سیاستی و اقدامات جاری کشور مشاهده نمی‌شود. حتی هیچ اطلاعات جامع و منسجمی (ولو فله‌ای و طبقه‌بندی‌نشده و بدون فهرست‌بندی) از اطلاعات دنیا و حتی کشور در این زمینه در کشور وجود ندارد؛ چه رسد به مراحل بعدی که متکی به این گزارش‌هاست و به عرض رسید.

 

اصولا سیاستگذار سنتی، از فرآیند‌های مبتنی بر «مدیریت دانش» یا متعاقب آن استفاده از «هوش مصنوعی» یا کمترین اطلاعی ندارد یا ابدا در هیچ کجا اثری از چنین رویکردی در کشور دیده نمی‌شود. حاصل این عدم اشراف این است که هیچ تفکر منسجمی درباره علل ریشه‌ای و اصلی و همچنین راهکار‌ها و ابتکارات برون‌رفت از این چالش در کشور نمی‌توان سراغ گرفت. 

 

ضمن اینکه از این موضوع تلخ عبور می‌کنیم که اطلاعات ما در این حوزه چنان اریب یا انحراف دارد، که حتی فلان دو «دانشمند (!)» مرجع ما که سال‌ها نرخ رشد جمعیت را (به‌نادرستی و به‌دروغ) محاسبه می‌کرده‌اند، ابتدا احضار امنیتی شدند و سپس از کشور خارج شدند؛ این موارد را کنار می‌گذاریم.

 

تمام این وجیزه، ناظر به بخش اول – یعنی «اقتضائات تدوین سند سیاستی جامع» - به رشته تحریر درآمد. شکافتن و معرفی مرحله بعدی، مستلزم این است که سیاستگذار ابتدا همین مرحله اول را به‌درستی و عمیقا فهم کرده و پیش برده باشد، و الا طرح موضوع بعدی، بیهوده و ملال‌افزا خواهد بود؛ بنابراین اگر ان‌شاءالله در همین مورد اول، اصلاحاتی صورت گرفت، جا برای بحث در مقوله دوم هم باز خواهد شد.





برچسب ها:
ارسال نظرات

پیش‌بینی تولید ۶۵ هزارتن پنبه برای امسال
سود سهام عدالت واریز شد؟
ترمیم دستمزد کارگران فراموش شد؟
استعلام از سامانه ملی املاک رایگان است؟
ماجرای لغو واردات خودرو توسط وزارت راه و شهرسازی چه بود؟
پیش‌بینی تجارت ۱۲ میلیارد دلاری اتحادیه اقتصادی اوراسیا و ایران
نرخ ۳۲ قلم کالای مشمول قیمت‌گذاری تعیین تکلیف شد
اختصاص ۲۵ درصد اشتغال کشور به بخش کشاورزی
ورود سامانه بارشی جدید به کشور از ۱۰ مهرماه
ریشه ۱۴۰ هزار اسرائیلیِ آذربایجانی‌تبار در شمال ارس
وزیر اقتصاد: اختلاف ارز نیمایی و آزاد باید به حداقل برسد
زمان بندی تحویل سکه نوزدهمین حراج مرکز مبادله ایران
تخصیص بیش از ۱۱ هزار قطعه انواع سکه در حراج مرکز مبادله
وزیر کار: حقوق مشاغل سخت باید افزایش یابد
۹۰درصد شهروندان می‌گویند قطعی برق به کسب و کار آن‌ها لطمه زده است
نقش دیمزارها در تولید گندم و امنیت غذایی
انقلاب در «سیاستگذاری» با «هوش مصنوعی»
واردات ۳۰ تن طلا در دو ماه گذشته به کشور
دلایل اختلال ۱۰ روز اخیر شبکه اینترنت چیست؟
اولویت کاری مناطق آزاد چیست؟
مزایای رفاهی کارکنان معاف از مالیات است
اولین آزمون مردودی دولت در برنامه هفتم در بخش انرژی است؟
رکود ادامه‌دار بازار خودرو‌های مونتاژی
چگونه بانک اقتصاد نوین بدون وثیقه، وام ۷۰۰ میلیارد تومانی داد؟
تکمیل ۸۵ درصد از خط سوم انتقال برق میان ارمنستان و ایران
معامله دلاری و یورویی خانه‌های لاکچری منطقه ۱ پایتخت!
فروش دارایی‌های شرکت کوروش کمپانی
مهم‌ترین چالش اقتصادی دولت چیست؟
۷۸ درصد ارزش روز دارایی‌های صندوق بازنشستگی کشوری، بورسی است
پاداش هیات مدیره ۱۲ شرکت نفتی چند میلیارد تومان است؟
تولید بیش از ۱۴۰ میلیون اصله نهال جنگلی
واریز ۴۰ هزار فقره وام بازنشستگان تامین اجتماعی
آغاز مذاکرات برای ایجاد کانال مالی مشترک بین کشورهای اسلامی
تاکید وزیر صمت بر توسعه موافقت‌نامه‌های تجاری و تسهیل تجارت برای تجار
حراج بعدی شمش طلا فردا برگزار می‌شود
اعزام زائران حج عمره از مرز ۶ هزار نفر عبور کرد
صدور فاکتور الکترونیک راهی برای شفافیت بازار میوه
عملکرد ۱۵ بانک در مشارکت نهضت ملی مسکن همچنان صفر است + آمار
رئیس سازمان برنامه و بودجه: آمار متقن و دقیق، متر و تراز برنامه‌ریزی در کشور است
قیمت هرشانه تخم‌مرغ چقدر است؟
تلاش می‌کنیم در لایحه بودجه ۱۴۰۴ منافع سهامداران ‌مدنظر قرار گیرد
روسای بانک مرکزی ایران و ترکیه دیدار کردند
چرا مجامع شرکت‌های سهام عدالت برگزار نشد؟
شفاف‌سازی افزایش قیمت شیر در سامانه کدال
جمع‌آوری و معدوم‌سازی کالاهای غیرمجاز میدان میوه و تره‌بار
قیمت روز گوشی شیائومی ۹ مهر ۱۴۰۳
بنزین تولیدی کشور نیاز به مکمل ندارد
خرید تضمینی گندم بیش از ۱.۵ میلیون تن افزایش یافت
۱۲۰۰ مگاوات ظرفیت جدید تا اوج بار ۱۴۰۴ به بهره‌برداری می‌رسد
گرانی مسکن با سرپیچی بانک‌ها از پرداخت وام و سه‌قفله کردن حریم شهرها
آخرین مهلت رفع تعهد ارزی سال ۱۴۰۲ اعلام شد
تردید بورس برای گذر از روز‌های منفی
هشدار وقوع یک سامانه جوی خطرناک در خلیج فارس
اطلاعیه سامانه نیما در خصوص هزینه‌های نقل و انتقالات و کارمزد
۴ درصدی‌ها، برندگان یارانه سوخت هواپیما
ابزار تأمین سالانه 16 همت برای افزایش اتوبوس‌های شهری
۳۴ میلیارد دلار ارز واردات تامین شد
خرید گاز از مشترکان خانگی به صورت پایلوت در دو استان
پیگیری «نان کامل» در چه مرحله‌ای قرار دارد؟
برنج‌های وارداتی بعد از پایان فصل برداشت ترخیص می‌شوند
سرنوشت نامعلوم جریمه مالیاتی۲۵۰ هزار میلیاردی بانک‌های متخلف
ناترازی صندوق‌های بازنشستگی در حال بلعیدن رشد اقتصادی کشور
۷۲ هزار خودروی فرسوده از چرخه خارج شد
جزییات توافق با بانک مرکزی برای تامین سرمایه پروژه‌های پتروشیمی
بازار ارز چطور در مواجهه با شوک‌های برون‌زای یک سال گذشته ثابت ماند؟
چقدر درآمد نفتی در ۵ ماهه ۱۴۰۳ وصول شد؟
با شرایط حاضر، دستورالعمل مصوب دولت درحوزه واردات خودروهای کارکرده عملا امکان اجرا ندارد
ضرورت حفظ دست برتر اقتصادی ایران در عراق
جزئیات قیمت عمده فروشی ۶۲ قلم میوه؛ از ۸ تا ۱۵۰ هزار تومان
توضیحات ایمیدرو در خصوص حادثه معدن طبس
آلت‌کوین‌ها پیشتاز بازار خواهند شد؟
آغاز پیش‌فروش ۲ محصول سایپا+ مهلت ثبت‌نام و جزئیات
جزئیات برگزاری حراج سکه مرکز مبادله امروز ۹ مهر ۱۴۰۳
از سبد خوراکی مردم تا ناترازی برق
توانیر: در گاز صرفه جویی کنید تا برق قطع نشود
خط و نشان سازمان بورس برای سرمایه‌گذاری‌های سهام عدالت
محاسبه آب با قیمت آزاد برای صنایعی که از پساب استفاده نکنند
ابطال یک مصوبه وزارت صنعت درباره ممنوعیت واردات خودرو
قیمت روز خودرو های سایپا و ایران خودرو در بازار آزاد دوشنبه ۹ مهر ماه 1403
رشد ۹۴ درصدی ارزش معاملات و فروش برق در بورس
قوه قضائیه به پرونده تخلف گسترده ایران‌خودرو ورود می‌کند
وزیر جهاد کشاورزی: ۲۰ درصد از مطالبات گندم کاران باقیمانده است
قیمت ۱۰۰۰ توکن همستر به تومان چقدر شد؟ آیا همستر رشد می کند؟
فعلا سایپا طرح فروش ویژه ندارد
انتصاب فامیلی در وزارت نفت!
مردم منتظر کاهش قیمت سکه و طلا نباشند
ثبت نام ایران خودرو ویژه مادران از امروز ۳ مهر
نبرد کریدور‌ها در غرب آسیا
اعلام نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح خودرو های فرسوده+ لینک اسامی برندگان/ نتایج طرح مادران کی اعلام می شود؟
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران فردا اعلام می‌شود
اعلام روش ثبت‌نام در سامانه جدید وام قرض‌الحسنه ازدواج
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران اعلام شد+ لینک اسامی برندگان
همه چیز درباره سامانه ثبت نام وام ازدواج ve.cbi.ir + مشاهده وضعیت ثبت نام
مطالبات گندمکاران تا پایان شهریور پرداخت می‌شود
خبر مهم از صدور احکام همسان سازی حقوق بازنشستگان+ زمان افزایش حقوق
عربستان هدف نفت ۱۰۰ دلاری را کنار می‌گذارد
شبیخون شبانه همستر/ کاربران متقلب حذف شدند!
ثبت نام فروش فوق العاده محصولات ایران خودرو+ جدول و شرایط
احکام جدید بازنشستگان تامین اجتماعی چه زمانی صادر می‌شود؟
دامنه نوسان فردا شنبه ۲۴ شهریور چقدر خواهد بود؟
سوال اصلی ما از فرزین در رابطه با وام ازدواج است
شاهسون‌ها در «دشت مغان» چه کردند؟
روایتی مستند از استقراض روزانه بانک آینده از بانک مرکزی
جزییات ثبت نام بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی
مطالبات گندم‌کاران و برنامه مجلس برای آنان
کارگران هم مشمول لایحه کاهش ساعت کاری می‌شوند
تصمیم جدید دولت درباره همسان سازی حقوق بازنشستگان+ جزئیات
ورشکستگی صندوق بازنشستگی کشور در بحران ناترازی
مجوز افزایش قیمت خودرو صادر شد/ میزان افزایش قیمت‌ها چقدر خواهد بود؟
ثبت نام خودرو‌های سایپا از امروز ۲۰ شهریور ۱۴۰۳+جزئیات و شرایط ثبت نام
نهادهای اقتصادی مشمول تعطیلی پنجشنبه نمی‌شوند
آزادسازی واردات آیفون ۴ میلیارد دلار هزینه ارزی دارد
یارانه ۱۲۵۰ همتی سوخت در سال ۱۴۰۲
واریز ۴۰ همت از مانده مطالبات گندمکاران با عاملیت بانک کشاورزی
رشد درآمدهای نفتی کشور باوجود اتفاقات اخیر منطقه
تاخیر ۴ روزه در واریز حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی
جزئیات واریز وجه برای برندگان ایران خودرو+ مهلت و جدول قیمت
نتایج قرعه کشی ایران خودرو + اسامی برندگان با کد ملی
تحقق خودکفایی با تولید ۱۵ میلیون تن گندم
بن‌بست تامین مالی نهضت ملی مسکن از بانک‌ها/ دولت روش جدید طراحی کند
آیا نفت به قیمت جهانی به پالایشگاه‌ها فروخته می‌شود؟
همتی: گره کور واردات خودرو باز شد
رویه اولویت‌دهی به فیش‌های در صف تخصیص ارز خودکار شد
آغاز واریز بزرگ برای این بازنشستگان از امروز ۲۰ شهریور+ جزئیات
توزیع توکن همستر انجام شد
الزام ۱۷ بانک به افزایش سرمایه ۵۱۸ همتی برای فرار از ورشکستگی
وزیر نفت: برای حضور در بازار نفت و گاز تاجیکستان آماده‌ایم
«کاتب» جایگزین «خودنویس» در بازار املاک می‌شود؟
اعلام اسامی برندگان قرعه کشی ایران خودرو+ لینک اسامی برندگان
ضرورت دیپلماسی اقتصادی با همسایگان و تشکیل زنجیره ارزش منطقه‌ای در دولت چهاردهم
پیش بینی جدید اوپک از تقاضای نفت در ۲۰۵۰
همسان‌سازی حقوق بازنشستگان به کجا رسید؟
جزئیات بدهی میلیاردی «عظیم زاده» به بانک پارسیان
پایداری تولید نفت صادراتی در مناطق نفت‌خیز جنوب
ورود سامانه بارشی جدید به کشور از پایان هفته
۹ اقدام برای «تسهیل تجارت» اقتصاد ایران
ظرفیت بارگیری نفتکش‌ها در بندر صادراتی ماهشهر افزایش می‌یابد
۶ ظرفیت همکاری اقتصادی ایران و عراق
اشاعه اقتصاد رفاقتی، توسعه نابرابری اجتماعی
ضرورت تسریع در ساخت کریدور هند-ایران-ارمنستان
نتایج قرعه‌کشی طرح مادران ایران‌ خودرو منتظر پاسخ ثبت‌ احوال
تراز سوخت خودرو، قاچاق و هزینه‌های آن
تحولات تجاری جهان در آینه موقعیت ژئواکونومیک ایران
چراغی که به تولید رواست به مسکن حرام است!
شیر کیلویی ۱۸ هزار تومان، لبنیات را ۲۵ تا ۳۰ درصد گران می‌کند
یارانه ۴۷۰ همتی دولت به گاز/ صنعت و نیروگاه بیشترین دریافت‌کنندگان گاز
تذکر به دولت درباره اجرای قانون همسان سازی حقوق بازنشستگان+ جزئیات
جزئیات تازه از رسوب خودرو‌ها در گمرک منطقه ویژه بم
افزایش صادرات گاز روسیه به چین و تغییر معادلات در بازار انرژی
واریز مطالبات گندمکاران از مرز ۱۶۰ همت گذشت
گزارش

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

تردید بورس برای گذر از روز‌های منفی

معاملات امروز بازار سرمایه با کاهش صف‌های فروش و اقبال سهامداران به خرید در نماد‌های مختلف آغاز شد اما تردید آنها به پایان یافتن هیجان در تالار شیشه‌ای موجب شد تا در نهایت شاخص بورس به افت ۶ هزار واحدی رضایت دهد.

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

ابزار تأمین سالانه 16 همت برای افزایش اتوبوس‌های شهری

متوسط سن ناوگان اتوبوس‌رانی از ۴.۸ سال در سال ۱۳۸۷ به ۱۲ سال در سال ۱۳۹۹ رسیده و تعداد ناوگان فعال اتوبوس در شهر‌های کشور نیز در یک دهه گذشته با کاهش ۵۰ درصدی مواجه شده و از ۲۰ هزار دستگاه به ۱۰ هزار دستگاه کاهش یافته است، شهر‌های کشور در سه سال آینده به ۶ هزار دستگاه و در پنج سال آینده به ۱۰ هزار دستگاه اتوبوس جدید نیاز دارند.

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

ناترازی صندوق‌های بازنشستگی در حال بلعیدن رشد اقتصادی کشور

ناکافی بودن درآمدهای صندوق بازنشستگی برای پرداخت مستمری بازنشستگان موجب شده است تقریبا همه درآمد حاصل از سرمایه‌گذاری‌های این صندوق صرف پرداخت مستمری شده و عملا چیزی برای سرمایه‌گذاری مجدد نباشد ضمن آنکه کاهش رقم تشکیل سرمایه در بلندمدت موجب کندشدن رشد اقتصادی کشور می‌شود.

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد

بازار ارز چطور در مواجهه با شوک‌های برون‌زای یک سال گذشته ثابت ماند؟

در یک سال اخیر اقتصاد ایران با شوک‌های سیاسی متعددی مواجه بوده است که می‌توانستند به بی‌ثباتی شدید در بازار ارز منجر شوند؛ با این حال، حفظ ثبات نسبی نرخ ارز و عدم تجربه جهش‌های ارزی در مواجه با طوفان رخداد‌های متعدد، کاهش اثرپذیری بازار ارز نسبت به چنین شوک‌های برون‌زا را نشان می‌دهد.

یادداشت و تحلیل

حسن حیدری، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس

آثار بلندمدت عدم تناسب دستمزد‌ها بر سرمایه‌های انسانی

شکل‌گیری سرمایه انسانی، فرآیندی بلندمدت و پرزحمت است و پیچیدگی‌های آن نسبت به سرمایه‌گذاری فیزیکی بسیار بیشتر است.

سهیل فضلی، پژوهشگر روابط بین‌الملل:

کریدور شمال-جنوب؛ برنده رقابت در رویای راه ابریشم جدید 

کریدور شمال-جنوب با توجه به جذابیت‌ها، ویژگی‌ها و دستاورد‌های متعددی که خواهد داشت، می‌تواند برگ برنده‌ای برای کشورمان در برابر کریدور شرق-غرب باشد.

حجت بین‌آبادی، پژوهشگر حوزه بودجه و بانکی

بودجه ۱۴۰۴؛ اولین آزمون سخت اقتصادی دولت چهاردهم

رعایت چهار اصل ارتقای سرمایه اجتماعی با تاکید بر ارتباط صادقانه با مردم، قاعده‌گرایی و ایفای بدون‌ نقصان تعهدات، انجام اصلاحات مستمر با نگاه بلندمدت و حمایت از محرومان و توانمندسازی جامعه، به‌ عنوان اصول کلی حاکم بر لایحه بودجه در بخشنامه بودجه ۱۴۰۴ ذکر شده‌ است. 

حسن حسن‌خانی، کارشناس اقتصادی

۶ توصیه برای ایجاد ثبات ارزی در شرایط تحریمی

در دولت زمزمه‌هایی برای حذف ارز ۲۸۵۰۰ تومانی به بهانه «یکسان‌سازی نرخ ارز» به گوش می‌رسد، در حالی که در شرایط تحریم اقتصادی، ابزاری برای اجرای این سیاست وجود ندارد و تعدیل نرخ‌های سیاستی ارز با نرخ غیر رسمی نتیجه‌ای جز افتادن در تسلسل کاهش مستمر ارزش پول ملی در پی نخواهد داشت.

گفت وگو

در گفت‌وگو با اقتصاد معاصر اعلام شد:

گرانی مسکن با سرپیچی بانک‌ها از پرداخت وام و سه‌قفله کردن حریم شهرها

به گفته یک تحلیل‌گر حوزه مسکن، همکاری‌نکردن بانک‌ها در پرداخت تسهیلات مسکن، خود عامل تورم است ضمن آنکه اگر وزارت راه در دولت چهاردهم قصد داشته باشد عرضه زمین را متوقف کند و از طرف دیگر کنترل بر تقاضای سوداگرانه زمین و مسکن نداشته باشد، از همین ابتدا وارد یک بازی دو سر باخت شده که چیزی جز تورم و گرانی مسکن به بار نخواهد آورد.

معاون ارزی اسبق بانک مرکزی در گفت‌و‌گو با «اقتصاد معاصر» پاسخ داد:

بانک مرکزی چرا در بازار ارز توافقی مداخله کرد؟

سید علی، معاون ارزی سابق بانک مرکزی با تشریح مداخله بانک مرکزی در بازار ارز توافقی، افزایش صادرات نفتی را یکی از مزیت‌های این بازار معرفی کرد.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

اتفاقات منطقه هیچ خللی در فروش نفت و ذخایر کالای اساسی ایجاد نمی‌کند

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با تأکید بر اینکه از نظر تأمین کالای اساسی، فروش نفت، تأمین نیازهای ارزی و غیره هیچ مشکلی در کشور وجود ندارد، گفت: با توجه به ذخایر کافی ارزی کشور، اتفاقات منطقه هیچ اختلالی در ثبات بازار ایجاد نمی‌کند.

عضو کمیسیون صنایع مجلس در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر» تشریح کرد:

۳ گام لازم برای ارتقای کیفیت خودرو داخلی؛ از بازار رقابتی تا ورود فناوری

مصطفی پوردهقان، عضو کمیسیون صنایع مجلس با بیان اینکه تحقیق و تفحص از خودروساز داخلی لازم است اما قرار نیست با تحقیق و تفحص وضعیت بازار خودرو و یا کیفیت آن بهتر شود، گفت: با ایجاد بازار رقابتی، کاهش تعرفه‌ واردات خودرو و ورود تکنولوژی، صنعت خودروسازی کشور به سمت ارتقای کیفیت و منطقی‌شدن قیمت‌ها گام برمی‌دارد و رضایت مردم در این صنعت افزایش می ‌یابد.