۱۴۰۳/۰۷/۰۲

۱۳:۳۷

چرا باید به «هوش مصنوعی» توجه کرد؟

بر اساس بیانات رهبر معظم انقلاب، کشور باید در حوزه هوش مصنوعی پیشرفت کند و صرفا استفاده‌کننده یافته‌های علمی سایر کشورها در این حوزه نباشد.
کد خبر: ۲۹۲۹

به گزارش خبرنگار اقتصادمعاصر؛ پیشرفت در حوزه هوش مصنوعی، نیازمند پایش آماری دقیق و هدفمند است. از همین‌رو یکی از مواردی که می‌تواند برای این هدف مفید باشد، مقالات علمی این حوزه تلقی می‌شود. همچنین یکی دیگر از بهترین مسیرها برای این امر، بررسی یافته‌های علمی در قالب اسناد مختلف (عموما کتاب و شامل اندکی موارد دیگر) بوده که در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران موجود است. 

 
بررسی آمار‌ها نشان می‌دهد که حوالی سال ۱۳۷۵تعداد کتاب‌هایی که در این زمینه منتشر شده، انگشت‌شمار بوده است. سال ۱۳۸۷ نقطه عطفی بود که پس از آن تعداد کتب منتشر شده تا سال ۱۳۹۵ با نواخت حدودا «۵ سند در سال» افزایش پیدا کرد. از سال ۱۳۹۵ این کتب با نواخت حدود «۱۵ سند در سال» افزایش یافته و اکنون تعداد کتب هرسال حدود «۲۰۰ مورد در سال»، یعنی بیشتر از سال قبل تولید و منتشر می‌شود، به طوری‌ که این رقم در سال ۱۴۰۲، به ۳۲۲ رسیده بود اما تا ۲۶ شهریور سال ۱۴۰۳ رکورد ۲۶۴ مورد را ثبت کرده و به این ترتیب تا انتهای سال انتظار داریم، حداقل به رقم ۵۳۰ مورد یا بیشتر برسد. ضمن اینکه این عدد هرساله تقریبا دو برابر یا بیشتر خواهد شد. معنای این ارقام این است که هوش مصنوعی از سال ۱۴۰۰ به بعد، به‌سرعت به یک همه‌گیری تبدیل شده است.

 

آیت‌الله خامنه‌ای خطاب به مسؤولان: برای «هوش مصنوعی» از جان‌تان مایه بگذارید

 

بررسی بیانات رهبر انقلاب در موضوع هوش مصنوعی

قطعا رهبر معظم انقلاب تنها کسی نیست که در زمینه علوم شناختی و هوش مصنوعی اظهارنظر و تاکید کرده‌ است. فهرست بلندبالایی از رهبران دنیا در این زمینه وجود دارد اما شاید مهمترین و فراگیرترین ادبیات، مربوط به هنری کیسینجر باشد که بصورت منسجم در یک کتاب، آینده بشریت و هوش مصنوعی را شرح داده است.

 

اولین مطلبی که از رهبر معظم انقلاب در زمینه هوش مصنوعی منتشر شد، به سال ۱۳۹۷ بر می‌گردد که در جمع اعضای ستاد علوم شناختی (یعنی کانون دانشمندان و مسؤولان این حوزه) بود. این در حالی است که در سال ۱۳۹۶ تعداد اسناد منتشره در زمینه هوش مصنوعی تنها ۳۴ مورد بوده که از جهت کمی، حدود یک‌پانزدهم حجم حال‌ حاضر است. بنابراین بیانات ایشان در زمانی منتشر شده که خیزش و موج همه‌گیری هوش مصنوعی به ایران وارد نشده است. مطالبی که در این زمینه، در بیانات سال ۱۳۹۷ ایشان وجود دارد، بسیار کلیدی و قابل تامل و ناشی از دید راهبردی ایشان تلقی می‌شود. به طور خلاصه، قطعات مهم سخنان ایشان شامل موارد زیر است:

 

مورد اول: «همچنان که شما امروز از پدیده‌های ناشی از فناوری‌های برخاسته از علوم شناختی شگفت‌زده می‌شوید، چیز‌های فراوان دیگری وجود خواهد یافت در آینده که همین جور ما را شگفت‌زده خواهد کرد و امروز اصلا به ذهنمان نمی‌رسد.»

 

مورد دوم: «همچنان که مثلا فرض کنید در اوایل قرن بیستم که فیزیک رشد کرد و وارد میدان شد و علوم مرتبط با فیزیک، همه فضا‌های علمی و صنعتی دنیا را گرفت، شما می‌بینید زندگی در آن روز با زندگی در این روز از زمین تا آسمان فرق کرده، پنجاه سال دیگر زندگی بشر با زندگی امروز به مراتب فرق خواهد کرد. دنیای دیگری خواهد شد. تحول بنیانی‌ به وجود خواهد آمد.»

 

مورد سوم: «می‌خواهم این را نتیجه بگیرم که هر ملتی که امروز در زمینه‌ این دانش‌های جدید که حالا این علوم شناختی و فناوری‌های مرتبط با علوم شناختی چیز‌های جدید دنیایند و اگر عقب بیفتد، سرنوشتش، سرنوشت آن ملت‌هایی است که در آغاز انقلاب صنعتی عقب افتادند و سرنوشتشان شد استعمارزدگی، شد زیر دست بودن، شد فقیر ماندن، شد ذلیل شدن.»

 

مورد چهارم: اگر ما امروز در زمینه علوم شناختی و فناوری‌های شناختی تلاش نکنیم، کار نکنیم، حرکت جدی نکنیم، چون دیگران دارند [کار] می‌کنند، با همه‌ وجود دارند [تلاش] می‌کنند؛ امروز مثلا فرض کنید ایشان نشان دادند که در زمینه هوش مصنوعی مثلا ما چهاردهم هستیم در دنیا، اگر چنانچه یک ذره غفلت کنیم و خوابمان ببرد، به سرعت سقوط خواهیم کرد و پنجاه سالِ دیگر خواهیم شد پنجاهم، خواهیم شد صدم، یعنی دنیا از ما جلو می‌افتد و می‌رود.»

 

مورد پنجم: «این نکته مهمی بوده و باید همه به این توجه کنند؛ هم شما دانشمندان و محققین و پژوهشگران باید به این توجه کنید، یعنی شما دیگر شب و روز نباید بشناسید، هم مسؤولین کشور و دولتی‌ها باید توجه کنند. اینکه بنده این همه، روی مساله علم تکیه می‌کنم، به خاطر این است.»

 

مورد ششم: «باید توجه کنیم که اگر ما امروز از این کاروان اندکی عقب ماندیم، قطعا دیگر نخواهیم رسید. نباید بگذاریم که عقب بمانیم. یک شعری است که یادم نمی‌آید [اما] مضمونش این است که داشتیم با کاروان می‌رفتیم، یک خاری در پای ما رفت، خم شدیم، نشستیم خار را از پایمان دربیاوریم، دیگر نرسیدیم به کاروان، این‌جوری است. یعنی کاروان پیشرفتِ دنیا این جوری است.»

 

مورد هفتم: «به شما دوستان، آقایان و کسانی که با شما‌ها کار می‌کنند، دانشمندانتان، دانشجویانتان، پژوهشگرانتان عرض می‌کنم، باید شما‌ها از جانتان مایه بگذارید. یعنی باید خسته نشوید، باید به طور جدی دنبال بکنید. چون کار دست شما است، جلودارِ این کاروان و این قافله شما هستید و باید حرکت بکنید.»

 

مورد هشتم: «یک نکته دیگر، دو توصیه است که من اینجا یادداشت کرده‌ام؛ یک توصیه این است که از همه توانایی‌های غربی‌ها و از همه امکانات آنها که در این قضیه پیشرفته هستند و جلوتر از ما هستند، باید بتوانیم استفاده کنیم. البته به توصیه‌های آنها و برنامه‌های آنها به هیچ وجه اعتماد نکنیم. این سیستمی که می‌تواند یعنی به خودش حق می‌دهد که سرزمین یک کشوری را تصرف کند، آیا به خودش حق نمی‌دهد که بر روی ذهن آنها اثر بگذارد؟ شما گفتید که [این فناوری] می‌تواند اضطراب و ترس را برطرف کند [اما] می‌تواند اضطراب و ترس را هم ایجاد کند. می‌تواند در تصمیم‌گیری‌ها هم اثر بگذارد. اگر بتواند نمی‌کند این کار را؟ قطعا می‌کند. همچنین به خدا هم توکل کنید و اطمینان کنید و نیتتان را خدایی کنید. اینکه گفتم از جان مایه بگذارید، خب آدم از جانش برای چه کسی مایه می‌گذارد؟ از جان نمی‌شود برای کسی مایه گذاشت، مگر برای خدا. برای خاطر اینکه در حساب الهی، حسنات محفوظ است.»

 

پس از این جلسه، نوبت دومی که از ایشان در زمینه هوش مصنوعی مطلبی منتشر شده، به سال ۱۴۰۰ برمی‌گردد که درحضور جمعی از نخبگان و استعداد‌های علمی کشور اتفاق افتاد. ایشان در این جمع تاکید کردند: «من پیشنهاد می‌کنم یکی از مسائلی که مورد تکیه و توجه و تعمیق واقع می‌شود، مساله‌ هوش مصنوعی باشد که در اداره آینده دنیا نقش خواهد داشت. حالا یا در معاونت علمی رئیس‌جمهور یا در دانشگاه باید کاری کنیم که ما در دنیا حداقل در [بین] ده کشور اول در مورد هوش مصنوعی قرار بگیریم که امروز نیستیم. امروز کشور‌هایی که درجه اول در مساله هوش مصنوعی هستند، حالا غیر از آمریکا و چین و... که در رده‌های بالا هستند، بعضی از کشور‌های آسیایی هم هستند. بعضی کشور‌های اروپایی هم هستند [اما] ما نیستیم. البته کشور‌های آسیایی ظاهرا بیشتر هم هستند؛ در آن ده رتبه اول، تعداد کشور‌های آسیایی بیشتر است. باید کاری کنیم که حداقل به ده کشور اول دنیا در این مساله برسیم.»

 

آیت‌الله خامنه‌ای خطاب به مسؤولان: برای «هوش مصنوعی» از جان‌تان مایه بگذارید


در سال ۱۴۰۲، تعداد تکرار این واژه در بیانات رهبر انقلاب بیشتر شد و چهار نوبت وجود دارد که ایشان به این موضوع اشاره کرده‌اند. به این شرح که ابتدا در دیدار نمایندگان مجلس فرمودند: «یکی از نباید‌ها انباشته شدن قانون است که حالا [هم] گفتند. گزارشی هم به من رسیده بود که قوانین به وسیله هوش مصنوعی دارد تنقیح می‌شود که این تعارض‌ها از بین برود. تعارض قوانین که ناشی از انباشته شدن قانون است.»


همچنین در مراسم ۱۴ خرداد خاطرنشان کردند: «یقینا بزرگ‌ترین توصیه امام، ادامه [دادن] راه اوست، نگهبانی از میراث اوست. این بزرگ‌ترین توصیه امام بزرگوار ماست. ما باید همان سه تحولی را که امام در داخل کشور، در سطح امت و در سطح جهان ایجاد کرد، تعقیب کنیم، دنبال کنیم، حفظ کنیم. دنبال کردن این هدف امروز البته اقتضائاتی دارد که با اقتضائات زمان امام فرق می‌کند. این را می‌دانیم. مسلما در دوران هوش مصنوعی و کوانتوم و اینترنت و امثال این پیشرفت‌های علمی، نمی‌شود با همان شیوه‌های چهل سال قبل، دوران تلفن‌های کذایی و ضبط‌ صوت‌های کذایی، با آن ابزار‌ها امروز کار کرد. امروز برای پیشرفت این هدف، ابزار‌ها بایستی متناسب با زمان انتخاب بشود. تردیدی در این نیست.»


در جمع مبلغین و طلاب اینگونه بیان کردند: «امروز انواع و اقسام شیوه‌های پراکندن پیام وجود دارد که در گذشته حتی فکرش را هم نمی‌کردند؛ از تلویزیون و ماهواره بگیرید تا اینترنت و پسااینترنت. این چیز‌های جدیدی که پیش آمده، هوش مصنوعی و امثال اینها. حالا چیز‌های دیگر هم در راه است.»


نهایتا چهارمین و آخرین مورد سال ۱۴۰۲ در دیدار اقشار مختلف بانوان مطرح شد: «مطالبی که در اینجا مطرح شد، مطالب بسیار خوبی بود؛ یعنی واقعا اگر من الان هیچ صحبتی نکنم و به همان حرف‌هایی که این خانم‌ها اینجا زدند اکتفا کنیم، این جلسه بهره خودش را برده. هم در مورد ورزش، هم در مورد مسائل حقوقی زنان، هم در مورد هنر دینی، هم در مورد نگرانی از تهدید‌های فضای مجازی و هوش مصنوعی، هم برای مساله‌ نخبگان کشور در بخش‌های مختلف و برنامه‌ریزی برای آنها، هم قدردانی از مادران و زنان خانه‌دار، هم آنچه در مورد وضع بد فضای مجازی گفته شد، هم در مورد پزشکان زن و رعایت مریض‌های زن در بیمارستان‌ها، همه این مطالبی که گفته شد، مطالب درستی بود.»


در پی شهادت رئیس‌جمهور فقید و تغییر دولت در نیمه ابتدایی سال ۱۴۰۳، سه نوبت بیانات تاکیدی رهبر انقلاب در حوزه هوش مصنوعی، خطاب به دولت جدید بوده است. در اولین بیانات، رهبری در مردادماه، در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری دکتر پزشکیان فرمودند: «در مقابل امواج و حوادث جهانی و به خصوص منطقه‌ای، برخورد کشور، برخورد فعال باشد، برخورد اثرگذار باشد، نه برخورد منفعل. مسائل گوناگونی چه از لحاظ سیاسی، چه از لحاظ علمی، چه از لحاظ پیشرفت‌ها و ابتکارات فوق‌العاده و عجیب علمی، فرض کنید مثل هوش مصنوعی  در دنیا اتفاق می‌افتد. با این، فعال برخورد کنید، منفعل برخورد نکنید. اثرگذار برخورد کنید.»


ایشان در پایان مراسم اربعین، در جمع عزاداران نیز به این موضوع اشاره‌ای کردند: «امروز شما در دنیا این را می‌بینید، قبل از دوران امام حسین (علیه السلام) هم این دوجبهه‌ای وجود داشت،. در زمان بعد از ایشان هم وجود داشته، امروز هم وجود دارد، تا آخر هم وجود خواهد داشت. در همه اینها «اِنی سِلمٌ لِمَن سالَمَکُم»؛ با هر کسی که در جبهه‌ شماست، من خوبم. «حَربٌ لِمَن حارَبَکُم»، با هر کسی که با جبهه شما می‌جنگد، می‌جنگم. این جنگ اشکال مختلفی دارد. در دوران شمشیر و نیزه یک جور است، در دوران اتم و هوش مصنوعی و امثال اینها یک جور دیگر است، ولی هست.»


به فاصله کوتاهی پس از مراسم تنفیذ، در اولین دیدار اعضای هیات دولت، که دیداری جهت‌ساز به‌شمار می‌رود، این مساله را مطالبه کردند: «به این مناسبت، من مساله هوش مصنوعی را مطرح کنم که یک بار دیگر هم در آن جلسه تنفیذ اشاره‌ای کردم. ببینید، امروز هوش مصنوعی با یک شتاب حیرت‌دهنده‌ای [دارد پیش می‌رود]؛ یعنی انسان متحیر می‌شود از شتابی که این فناوری عجیب در دنیا پیدا کرده و دارد پیش می‌رود. خب الان دستگاه‌های مختلف ما اعم از نظامی و غیرنظامی از هوش مصنوعی استفاده می‌کنند، بهره‌برداری می‌کنند اما این ما را فریب ندهد. در مساله هوش مصنوعی، بهره‌بردار بودن امتیاز نیست. این فناوری لایه‌های عمیقی دارد که باید بر آن لایه‌ها مسلط شد. آن لایه‌ها دست دیگران است. اگر شما نتوانید لایه‌های عمیق و متنوع این فناوری هوش مصنوعی را تامین کنید، فردا اینها یک ایستگاهی مثل آژانس اتمی درست می‌کنند برای هوش مصنوعی که الان دارند، مقدماتش را فراهم می‌کنند که اگر چنانچه به آن ایستگاه رسیدید، باید اجازه بگیرید که در فلان بخش از هوش مصنوعی استفاده کنید، در فلان بخشِ دیگر حق ندارید استفاده کنید! این‌جوری است؛ زرنگ‌های دنیا، فرصت‌طلب‌ها و قدرت‌طلب‌های دنیا دنبال این چیز‌ها هستند. یک آژانس هوش مصنوعی هم به وجود می‌آید، آن‌وقت اجازه نمی‌دهند که شما از این منطقه عبور کنید. خودتان باید برسید به فناوری‌های عمیق و ژرف این مساله و لایه‌های زیرساختی هوش مصنوعی را باید در کشور دنبال کنید. آن کسانی که مسؤول این مسائل هستند ان‌شاء‌الله اینها را دنبال کنند. البته زمان دولت سیزدهم یک سازمانی تشکیل شد به نام «سازمان ملی هوش منصوعی»، زیر نظر رئیس‌جمهور؛ این کار خوبی بود که خب حالا دیگر نصفه‌کاره مانده. اگر چنانچه همان سازمان زیر نظر خود آقای رئیس‌جمهور ادامه کار بدهد، امید فراوانی وجود دارد که ان‌شاء‌الله این کار به همین شکلی که عرض شد پیش برود.»

 

پرتکرار شدن این واژه طی سالیان اخیر و همچنین محتوای کم‌نظیر و تاکیدات کلیدی رهبر انقلاب اسلامی به عنوان یک شخصیت مطلع با دیدگاه راهبردی، اهمیت این حوزه برای کشور را به‌خوبی به نمایش می‌گذارد. البته این نکته هم گفتنی است که مسؤولان دیگر کشور، به این اندازه از اهمیت این فناوری آگاهی ندارند و به آن حساس نیستند. به همین دلیل سازمان‌ها و نهادهای تقنینی، اجرایی و قضائی و سایر دستگاه‌ها، هیچ یک با چنین حساسیتی موضوع را دنبال نکرده‌اند و طبعا کشور ما به آن جایگاه شایسته که باید، دست نیافته است.




ارسال نظرات

جایگزین نیسان آبی معرفی شد
کاهش ۵۰ هزار تومانی قیمت دام سبک در ماه‌های اخیر
اعلام جزییات حقوق بازنشستگان پس از متناسب‌سازی
فروشگاه های اینترنتی صلاحیت توزیع گوشت را ندارند
تشدید وزش باد در نواحی شمال و شمال غرب کشور
برای کاهش قیمت مسکن چه باید کرد؟
وزیر نفت: کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و عربستان بزودی برگزار می شود
فروش ۴۵۴۸ قطعه سکه در حراج مرکز مبادله
آمار صادرات محصولات فولادی در ۶ ماهه سال جاری
واردات ۵.۵ میلیون دستگاه گوشی تلفن همراه در ۶ ماهه ۱۴۰۳
تولید سالانه ۳۰۰ میلیون قوطی کنسرو ماهی در کشور
سطح مبارزه علیه سن گندم به ۳ میلیون و ۱۲۷ هزارهکتار رسید
هشدار نارنجی هواشناسی در پی افزایش امواج آب‌های جنوب کشور
توزیع توکن همستر انجام شد
پیشینه دو هزار ساله دشت مغان
خودکفایی در تولید قند و شکر نزدیک است
میراث دولت دوازدهم و سیزدهم برای بازار تشنه به خودروی خارجی/ نمایشی به نام واردات خودرو!
علی‌آبادی: همکاری‌های ایران و تاجیکستان در حوزه برق توسعه می‌یابد
اولین کارنامه تورمی دولت پزشکیان/ تورم کدام استان به زیر ۲۵ درصد رسید؟
توسعه روابط ایران و عراق با تکمیل پروژه ریلی شلمچه - بصره
انتقاد رئیس مجلس از انتشار اوراق گواهی ۳۰ درصدی
تشکیل کمیته‌ای مشترک بین وزارت صمت و نیرو برای کاهش ناترازی برق
۴۲.۸ تن شمش طلا در ۶ ماهه امسال وارد کشور شد
جوجه ریزی شهریور به ۱۴۳ میلیون قطعه رسید
کدام کشور بیشترین تعداد ثروتمندان را دارد؟
افزایش ۶۱ درصدی ترانزیت جاده‌ای در نیمه نخست امسال
هزار کیلوگرم زعفران فردا در بورس عرضه می‌شود
رسوب ۱۰۰ هزار تن برنج در گمرک
رکود شدید بازار خودروی صفر در اتحادیه اروپا
رشد ۵.۳ درصدی شاخص فروش شرکت‌های صنعتی بورسی
واریز ۴۴ هزار میلیارد تومان سود به حساب ۳۲ میلیون سهامدار
خوب و بد کلان اقتصاد دولت در سال ۱۴۰۲
متعهد به ساخت یک میلیون مسکن هستم
تولیدکننده و مصرف‌کننده خودرو ناراضی هستند
چرا ارزش معاملات خرد امروز از مرز ۵ همت عبور کرد؟
انتظار بهبود وضع بازار سرمایه در نیمه دوم سال
سهامداران، بی‌اعتنا به ریسک‌ها
رفع ناترازی انرژی در تمامی بخش‌ها در دستور کار قرار گرفته است
پیش از ورود به بودجه سال ۱۴۰۴ باید تکلیف کسری منابع و مصارف مشخص شود
واحد ۴۵ متری در مناطق مختلف تهران چند؟
خرید تضمینی گندم یک میلیون و ۶۳۴ هزار تن افزایش یافت
صدرو فاکتور خودرو مختل شد
بیت‌کوین ۶۳ هزار دلار شد!
معادن زغال سنگ به سمت مکانیزه شدن حرکت کنند
وقتی نبود نظارت، جان معدنچیان را می‌گیرد!
قوانین صادراتی باید تغییر کنند
بساط پدیده تندیس‌فروشی جمع‌آوری می‌شود
کاهش قیمت مسکن با اعمال محدودیت در معاملات وکالتی
کاهش تمام شاخص‌های تورم در شهریور
محمد مخبر مشاور و دستیار رهبری شد
توزیع بیش از ۹ هزار تن کود در بین مزرعه‌داران
آخرین جزئیات تسهیلات مسکن مشخص شد/ عدد سازی مسکن بس است
ال ۹۰ ایرانی رسما معرفی شد+عکس
افشاگری وزارت اقتصاد از وضعیت بدهی دولت در دهه ۹۰
۳۲.۷ میلیارد دلار ارز واردات تأمین شد
چرا باید به «هوش مصنوعی» توجه کرد؟
دولتی‌ها، برندگان سوخت ارزان هواپیما/ عدم‌النفع ۹۳ همتی از یارانه سوخت هوایی
سرمنشاهای اقتصادی انفجار معدن طبس/ حقوق کارگران معدن چقدر است؟
معاون وزیر صمت: اجازه ورود کالا به کشور صرفا با شناسه کالا
فروش فوق‌العاده سایپا برای ۳ گروه متقاضیان از چهارم مهر ماه+ جزئیات و لینک ثبت نام
وضعیت کم‌بارشی تهران در پاییز ادامه دارد
ارسال درخواست انسداد ۱۶ سایت گران‌فروش بلیت هواپیما به دادستانی
افزایش ۴۹ درصدی وصولی سازمان مالیاتی در نیمه نخست امسال
سال آبی با ۲۵۲.۷ میلیمتر بارش به پایان رسید
فرودگاه امام خمینی به گمرکات ترخیص خودرو سواری اضافه شد
فروشندگان امتیاز‌های نهضت ملی مسکن به مراجع قانونی معرفی می‌شوند
آغاز اولین حراج پاییزی سکه از ساعت ۱۲ امروز+شرایط
تاکید ایران و روسیه بر گسترش همکاری‌ها در کریدور شمال- جنوب
وزیر اقتصاد: بیمه مرکزی با فساد در بیمه ها مماشات نکند
دوره اوج مصرف را پشت سر گذاشتیم
دستورالعمل معاملات اوراق گواهی اعتبار مولد اصلاح می‌شود
مجمع ۵ شرکت سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت برگزار شد
پیش‌بینی پاییز خشک و کم‌بارش؛ کشاورزان ریسک کاشت را برعهده بگیرند
از سنجش تورم تا ناترازی در کشور
رقم جدید حقوق بازنشستگان اعلام شد+ جزئیات و نحوه محاسبه حقوق بازنشستگان
بهینه سازی مصرف انرژی باید مورد توجه قرار گیرد
قیمت عمده میوه و سبزیجات اعلام شد+ جدول
بارقه‌های کم‌رمق شدن رشد اقتصادی
نامه واردکنندگان برنج به معاون اول رییس‌جمهور
واردات روزانه ۳۰ میلیون لیتر بنزین در شهریورماه
دیوان محاسبات قصد مانع‌تراشی در امور را ندارد
مرجع قیمت‌گذاری بلیت هواپیما همچنان انجمن شرکت‌های هواپیمایی است
قیمت خودرو‌های داخلی و خارجی در بازار آزاد دوشنبه ۲ مهر ماه ۱۴۰۳
ساختار نظام پرداخت حقوق و دستمزد باید اصلاح شود
آغاز واریز حقوق شهریور بازنشستگان کشوری
فعلا سایپا طرح فروش ویژه ندارد
مردم منتظر کاهش قیمت سکه و طلا نباشند
انتصاب فامیلی در وزارت نفت!
اعلام نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح خودرو های فرسوده+ لینک اسامی برندگان/ نتایج طرح مادران کی اعلام می شود؟
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران فردا اعلام می‌شود
معرفی ۶ معیار جدید امتیاز دهی همستر
مطالبات گندمکاران تا پایان شهریور پرداخت می‌شود
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران اعلام شد+ لینک اسامی برندگان
شبیخون شبانه همستر/ کاربران متقلب حذف شدند!
احکام جدید بازنشستگان تامین اجتماعی چه زمانی صادر می‌شود؟
دامنه نوسان فردا شنبه ۲۴ شهریور چقدر خواهد بود؟
سوال اصلی ما از فرزین در رابطه با وام ازدواج است
مطالبات گندم‌کاران و برنامه مجلس برای آنان
وعده‌های اقتصادی مسعود پزشکیان
مجوز افزایش قیمت خودرو صادر شد/ میزان افزایش قیمت‌ها چقدر خواهد بود؟
روایتی مستند از استقراض روزانه بانک آینده از بانک مرکزی
آزادسازی واردات آیفون ۴ میلیارد دلار هزینه ارزی دارد
تصمیم جدید دولت درباره همسان سازی حقوق بازنشستگان+ جزئیات
نهادهای اقتصادی مشمول تعطیلی پنجشنبه نمی‌شوند
نتایج قرعه کشی ایران خودرو + اسامی برندگان با کد ملی
منابع تولید برق ده اقتصاد بزرگ جهان
واریز ۴۰ همت از مانده مطالبات گندمکاران با عاملیت بانک کشاورزی
تقویت ارزش پول ملی؛ مسئله‌ای اساسی و بلندمدت
تاخیر ۴ روزه در واریز حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی
تاب‌آوری بالای بازار ارز در پیچ‌وتاب شوک‌های سیاسی
همتی: گره کور واردات خودرو باز شد
یارانه ۱۲۵۰ همتی سوخت در سال ۱۴۰۲
آغاز واریز بزرگ برای این بازنشستگان از امروز ۲۰ شهریور+ جزئیات
بنزین بانک‌ها روی آتش لاتاری خودرو
بن‌بست تامین مالی نهضت ملی مسکن از بانک‌ها/ دولت روش جدید طراحی کند
بهره‌وری تخصیص منابع با ارتقای نظام اعتبارسنجی
ضرورت دیپلماسی اقتصادی با همسایگان و تشکیل زنجیره ارزش منطقه‌ای در دولت چهاردهم
اعلام اسامی برندگان قرعه کشی ایران خودرو+ لینک اسامی برندگان
رویه اولویت‌دهی به فیش‌های در صف تخصیص ارز خودکار شد
مجتمع معدنی و صنعتی مس سونگون ورزقان
۶ ظرفیت همکاری اقتصادی ایران و عراق
اشاعه اقتصاد رفاقتی، توسعه نابرابری اجتماعی
ورود سامانه بارشی جدید به کشور از پایان هفته
نتایج قرعه‌کشی طرح مادران ایران‌ خودرو منتظر پاسخ ثبت‌ احوال
«کاتب» جایگزین «خودنویس» در بازار املاک می‌شود؟
همسان‌سازی حقوق بازنشستگان به کجا رسید؟
چراغی که به تولید رواست به مسکن حرام است!
افزایش صادرات گاز روسیه به چین و تغییر معادلات در بازار انرژی
شیر کیلویی ۱۸ هزار تومان، لبنیات را ۲۵ تا ۳۰ درصد گران می‌کند
خشکسالی پاییزی در انتظار ایران
واریز مطالبات گندمکاران از مرز ۱۶۰ همت گذشت
تحولات تجاری جهان در آینه موقعیت ژئواکونومیک ایران
جزئیات تازه از رسوب خودرو‌ها در گمرک منطقه ویژه بم
یارانه ۴۷۰ همتی دولت به گاز/ صنعت و نیروگاه بیشترین دریافت‌کنندگان گاز
شاخص فضای کسب و کار در دولت سیزدهم بدتر شد/ «محدودیت اینترنت» عامل اصلی
قیمت خودرو های وارداتی امروز ۲۱ مرداد ۱۴۰۳
بریکس و نظم نوین اقتصاد جهانی
۱۳ توصیه رهبر انقلاب به دولت چهاردهم
عقب‌نشینی باکو از کریدور زنگزور؟
بورس، دوباره جان می‌گیرد؟
برنامه پاک‌نژاد شبیه اوجی است؟
تذکر به دولت درباره اجرای قانون همسان سازی حقوق بازنشستگان+ جزئیات
فرصت‌سوزی ۱.۲ میلیارد دلاری
توزیع توکن همستر انجام شد
کوچ تسهیلات مسکن به سمت ساخت و ساز
فرصت‌ها و چالش‌های الحاق پاکستان به کریدور شمال-جنوب
عوامل ناترازی بنزین چیست؟
خروج سرمایه از چین تا کجا ادامه می‌یابد؟
۹۹ درصد بذر مورد نیاز کشور در داخل کشور تولید می‌شود
۸ پیش‌شرط‌ برای شروع «جراحی اقتصادی»
۴ مسیر غیرقیمتی مدیریت مصرف بنزین
پاشنه‌آشیل بازار توافقی ارز چیست؟
کودتا علیه سازمان جامعه اقتصادی کشور‌های غرب آفریقا
قیمت جدید محصولات سایپا 28 شهریور
اعلام نتایج قرعه‌کشی طرح مادران ایران خودرو امروز ۲۵ شهریور
ایست مقام پولی به دور باطل افزایش نرخ‌های بهره
عوارض خروج از کشور گران شد
چرا طلای جهانی رکورد زد؟
فنر بورس در زمان صعود رها خواهد شد
در بند آزادی بیان
گزارش

گزارش «اقتصاد معاصر» از ابعاد جدید حادثه معدن طبس؛

وقتی نبود نظارت، جان معدنچیان را می‌گیرد!

بزرگترین حادثه معدنی ایران در آخرین شب تابستان در معدن زغال سنگ طبس رخ داد و خروج محبوسین در حال انجام است. با این حال مهم‌ترین سوال این تلقی می‌شود که علت انفجار مرگبار در این معدن چه بوده است؟

مرکز آمار گزارش داد؛

کاهش تمام شاخص‌های تورم در شهریور

گزارش جدید مرکز آمار نشان می‌دهد، هر سه شاخص ماهانه، سالانه و نقطه به نقطه تورم در شهریورماه نسبت به مرداد کاهش داشته‌اند.

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

افشاگری وزارت اقتصاد از وضعیت بدهی دولت در دهه ۹۰

وزارت اقتصاد با انتشار گزارشی، ابعاد جدیدی از بحران بدهی سال‌های پایانی دهه ۹۰ را افشا کرد.

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

عدم‌النفع ۹۳ همتی از یارانه سوخت هوایی

سالانه دولت حدود ۳۳ همت یارانه سوخت هواپیما پرداخت می‌کند که اگر این میزان سوخت را به قیمت واقعی می‌فروخت، ۹۳ همت درآمد کسب می‌کرد.

یادداشت و تحلیل

امیرحسین موسوی، پژوهشگر اقتصادی

بارقه‌های کم‌رمق شدن رشد اقتصادی

بانک مرکزی در گزارش اخیر خود از رشد اقتصادی ۳.۲ درصدی در سه ماهه اول سال ۱۴۰۳ خبر داد اما با وجود این رشد مثبت، کاهش سرعت آن علامت هشداری را برای تداوم روند آن به صدا درآورده است.

حمید حاج اسماعیلی، کارشناس بازار کار و کارگری

ساختار نظام پرداخت حقوق و دستمزد باید اصلاح شود

راهبرد اشتباه دولت برای تعیین دستمزد، خود عامل خیلی از مشکلاتی بوده که امروز ما در بازار کار کشور شاهد آن هستیم، به طوری که کاهش بهره‌وری نیروی کار و کاهش بهره‌وری سرمایه که عوارض این نوع اقدامات بوده، باعث دوری کشور از روند توسعه شده است.

محمدباقر شیرمهنجی، کارشناس اقتصادی

هوش مصنوعی، ماشین اداره‌ آینده دنیا

کاربرد هوش مصنوعی در ابعاد مختلف زندگی بشر از جمله اقتصاد، سیاست، فرهنگ، محیط‌ زیست و... هر روز پررنگ‌تر از قبل می‌شود و کاربرد این فناوری در سطح سیاست‌گذاری مورد بحث قرار خواهد گرفت.

احسان قمری، کارشناس اقتصادی

بیم و امید تجارت خارجی ایران

تجارت خارجی کشور در پنج ماهه نخست سال‌ جاری با ۷۶.۷ میلیون تن به عدد ۴۸.۲ میلیارد دلار رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۴۰۲، حاکی از رشد ۹ درصدی در وزن و ۱۰ درصدی در ارزش تجارت خارجی بود.

گفت وگو

رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

تولیدکننده و مصرف‌کننده خودرو ناراضی هستند

رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: وضعیت خودروسازی به گونه‌ای است که هم تولیدکننده گلایه دارد و هم مصرف‌کننده ناراضی است و باید این رویه اصلاح شود.

مدیرکل دفتر شبه قاره هند سازمان توسعه تجارت در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

قوانین صادراتی باید تغییر کنند

مدیر کل دفتر شبه قاره هند سازمان توسعه تجارت ایران گفت: برای حل مشکلات و چالش‌های پیشروی صادرکنندگان قوانین صادراتی باید مورد بازبینی قرار گیرد.

رئیس اتحادیه طلا و جواهر در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

بازار طلا و سکه التهابی ندارد

رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران بیان کرد: از هفته گذشته تاکنون یک التهاب خاصی را در بازار جهانی شاهد بودیم، به طوری که انس جهانی طلا قیمتی بالای ۲،۶۰۰ دلار را تجربه کرد. با این حال اما بازار‌ داخلی خیلی التهاب نداشته و شرایط مناسبی را طی می‌کند.

عضو اتاق بازرگانی در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»:

تک نرخی کردن ارز یک شبه امکان پذیر نیست

یک فعال اقتصادی با انتقاد از چند نرخی بودن نظام ارزی کشور، گفت: دولت جدید نمی‌تواند قیمت ارز را با استفاده از شوک درمانی تک نرخی کند. این امر باید به صورت مرحله‌ای و نه به شکل یک شبه انجام شود.