یکسوم تجارت دریایی نفت جهان زیر سیطره ایران
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ به اذعان وزارت انرژی آمریکا، تنگه هرمز مهمترین آبراه بینالمللی نفت در جهان است. این تنگه که در باریکترین نقطه فقط ۲۱ مایل عرض دارد، تنها راه رساندن نفت از خلیج فارس به اقیانوسهای جهان تلقی میشود.
آمریکا با وجود تلاشهای خود برای کاهش وابستگی به نفت خلیج فارس، همچنان بخش مهمی از نفت مورد نیاز خود را از این منطقه وارد میکند.
آمارهای اداره اطلاعات انرژی آمریکا نشان میدهند، این کشور در ۷ ماهه نخست سال جاری میلادی، روزانه بیش از ۵۵۰ هزار بشکه نفت خام از منطقه خلیج فارس وارد کرده که معادل ۸ درصد از کل واردات نفت این کشور در این دوره محسوب میشود.
علاوه بر آمریکا، کشورهای بسیار دیگری نیز هستند که اقتصاد آنها به واردات نفت از خلیج فارس متکی است.
بر اساس گزارش وزارت انرژی آمریکا، روزانه ۲۱ میلیون بشکه نفت از تنگه هرمز عبور میکند و روانه بازارهای جهانی میشود. این رقم معادل ۲۱ درصد از کل مصرف نفت خام جهان و برابر با ۲۸ درصد از کل تجارت دریایی نفت جهان است.
از کل ۲۱ میلیون بشکه نفت عبوری از تنگه هرمز، ۱۵ میلیون بشکه شامل نفت خام و ۶ میلیون بشکه در روز نیز مربوط به فرآوردههای نفتی است. علاوه بر آن روزانه ۱۱ میلیارد فوت مکعب الانجی از تنگه هرمز عبور میکند. بنابراین هرگونه اختلال در انتقال نفت از طریق تنگه هرمز میتواند ضربه سختی به اقتصادهای جهان وارد کند، به ویژه این که تنگه هرمز تفاوت مهمی با سایر تنگههایی که نفت از آن عبور میکند، دارد.
همچنین وزارت انرژی آمریکا اذعان کرده است که تنگه هرمز تنها تنگهای بوده که راه جایگزین موثری، چه به صورت زمینی و چه به صورت دریایی برای آن وجود ندارد. البته امارات، عربستان و ایران خطوط لولهای را احداث کردهاند که در بهترین حالت، امکان انتقال ۳.۵ میلیون بشکه نفت در روز را فراهم میکند.
بر اساس آمار، بیش از ۸۲ درصد نفت و میعانات عبوری از تنگه هرمز به مقصد کشورهای آسیایی شامل چین، ژاپن و کره جنوبی رفته اما توقف صدور نفت از طریق این تنگه، موجب افزایش قابل توجه قیمت نفت همه کشورهای مصرفکننده از جمله کشورهای غربی شده است.
این در حالی بوده که کارشناسان غربی هشدار میدهند، هرگونه اختلال در عرضه نفت از طریق تنگه هرمز میتواند قیمت جهانی نفت را به بالای ۱۰۰ دلار برساند.
تحلیلگران سیتی گروپ نیز در یادداشتی نوشتهاند: «بسته شدن تنگه هرمز نقطه عطفی برای بازار جهانی نفت خواهد بود و ضربه سختی به اقتصاد جهانی میزند».
بر اساس این یادداشت، در چنین سناریویی قیمت نفت احتمالا افزایش شدید و قابلتوجهی تا سطح ۱۰۰ دلار و بیشتر را تجربه میکند که بسیار بالاتر از رکوردهای قبلی خواهد بود.
افزایش قیمت نفت میتواند موجب افزایش قیمت بنزین شود. افتادن این اتفاق، درست چند هفته قبل از انتخابات آمریکا میتواند بر نظر رایدهندگان آمریکایی تاثیر گذاشته و نتیجه دیگری را برای انتخابات رقم زند.