۱۸:۰۱ ۱۴۰۳/۰۵/۱۰

همه چیز درباره ارز اربعین

از روز دوشنبه هفته جاری (هشتم مردادماه) فروش ارز اربعین برای زائران بالای پنج سال آغاز و تا سوم شهریور ماه ادامه دارد.
کد خبر:۴۵

به گزارش اقتصاد معاصر؛ بانک مرکزی هفته گذشته بخشنامه ای به هفت بانک تعیین شده یعنی بانک ملی ایران، بانک تجارت، بانک صادرات ایران، بانک ملت، پست بانک، بانک پارسیان و بانک سپه ابلاغ کرد. 

 

 این بخشنامه جزئیات مربوط به تخصیص دینار به متقاضیان را تشریح میکند. بر اساس این بخشنامه به هر متقاضی بالای پنج سال ۲۰۰ هزار دینار به نرخ ارز تعیین شده توسط مرکز مبادلات ارزی و طلای ایران (ETS) بدون هرگونه کارمزد اضافی تعلق می گیرد که در حال حاضر (۱۰ مرداد ۱۴۰۳)، قیمت هر ۱۰۰ دینار در سامانه معاملات الکترونیکی ارز (ETS) معادل ۳,۶۳۸ تومان است.

 

در این راستا، بانک ملی با ۳۰۲ شعبه، پست بانک با ۲۰۰۸ شعبه و باجه، بانک ملت با ۲۸۰ شعبه، بانک صادرات با ۲۲۱ شعبه، بانک سپه با ۱۸۹ شعبه، بانک تجارت با ۱۰۶ و بانک پارسیان با ۶۳ شعبه در سراسر کشور، آماده ارائه خدمات مربوط به فروش و عرضه ارز اربعین به زائران هستند.

 

برای دریافت ارز اربعین، داشتن کد رهگیری سامانه سماح، گذرنامه و اصل کارت ملی الزامی است و کد رهگیری در سامانه سماح، پس از طی شدن فرآیند ثبت نام در سامانه سماح، فعال میشود.

 

به منظور تسهیل در دریافت ارز اربعین برای زائران، سرپرستان خانوار میتوانند برای خرید ارز اعضای خانواده خود (همسر و فرزندان) با در دست داشتن کلیه مدارک هویتی خود و اعضای خانواده به شعب بانکهای عامل فروش این ارز مراجعه و ارز خود را خریداری کنند. به عبارتی، عدم حضور سایر اعضای خانواده در شعب فروش ارز بلامانع بوده و سرپرست خانوار میتواند با کارتبانکی خود نسبت به خرید ارز برای اعضای خانواده خود اقدام کند.

 

 بستر خرید غیر حضوری ارز برای همه زائران واجد شرایط مهیاست
در این راستا، بانک ملی ایران و پست بانک از طریق بستر پیامرسان (بله)، بانک سپه از طریق بستر پیامرسان (روبیکا)، بانک صادرات از طریق اپلیکیشن (سیپنو)، بانک پارسیان از طریق پیام رسان (آیگپ)، بانک تجارت از طریق سامانه الکترونیک بانک تجارت و بانک ملت از طریق پیشخوان الکترونیک بانک ملت، خدمات فروش غیر حضوری ارز را به زائران اربعین ۱۴۰۳ ارائه و متقاضیان دریافت غیر حضوری ارز میتوانند از این طریق ، مراحل ثبت نام و دریافت ارز مورد نیاز خود را انجام دهند.

 

لازم به ذکر است،  فروش ارز ذیل سرفصل اربعین، هیچ محدودیتی برای دریافت سهمیه سالانه ارز مسافراتی ایجاد نمیکند.

 

 کاهش هزینه های مبادلاتی
از مزایای این مدل از تخصیص ارز زیارتی که از سال اخیر شکل جدیدی به خود گرفته است میتوان به این مسئله اشاره داشت که در سالهای گذشته بهدلیل پرداخت دلار، تقاضای غیرواقعی برای دریافت ارز به وجود میآمد که همین امر از دلایل هدر رفتن منابع ارزی کشور و همچنین نوسان قیمت دلار بود. در این جهت عرضه دینار به عنوان ارز اربعین، نه تنها مانع خروج ذخایر دلاری از کشور نمیشود، بلکه زحمت زائران برای تبدیل دلار به دینار و هزینه تبدیل آن را از میان برمیدارد.

 

 امکان گسترش سیاست ارز اربعین به سایر موارد
راهبرد بانک مرکزی برای مدیریت تقاضای ارز در سفرهای زیارتی اربعین این امکان را دارد که به سایر تقاضاهای ارزی مرتبط با سفر نیز تعمیم یابد. شایان ذکر است، بانک مرکزی میتواند تجربه موفقیت آمیز خود در خصوص ارز اربعین را برای مقاصد پر تردد همچون ترکیه و عربستان سعودی تکرار کند. با توجه به تقاضای نسبتاً بالا برای ارز در این دو مورد، تغییر تقاضای ارز از دلار به ارز کشور مقصد میتواند تا حدودی از فشار بر بازار غیررسمی ارز بکاهد. اتخاذ این رویکرد علاوه بر کاهش تحرکات در بازار غیر رسمی سبب گسترش حجم فعالیت مرکز مبادلات ارز و طلا به عنوان منبع اصلی و قانونی تامین ارز و بازوی سیاستگذار پولی کشور میشود.

ارسال نظرات