۱۴:۰۰ ۱۴۰۳/۰۷/۱۷

مردم چقدر به سیاست‌ دولت چهاردهم در تأمین پایدار برق اعتماد دارند؟

نتایج یک نظرسنجی نشان می‌دهد که از نظر ۴۰ درصد مردم، سیاست‌های جاری دولت برای تامین برق پایدار و کاهش قطعی برق در کشور موفق بوده است اما ۶۰ درصد دیگر، عکس این دیدگاه را دارند.
مردم چقدر به سیاست‌ دولت چهاردهم در تأمین پایدار برق اعتماد دارند؟
کد خبر:۴۶۲۷

به گزارش اقتصاد معاصر؛ بر اساس یافته‌های نظرسنجی شهریور ماه مرکز افکارسنجی سرمایه که در گستره کشوری و با رعایت استاندارد‌های علمی انجام شده، ۸۹.۹ درصد شهروندان اعلام کرده‌اند که در فصل تابستان ۱۴۰۳ با قطعی برق مواجه بوده‌اند.


از این افراد سؤال شده در طول هفته به‌طور متوسط چه میزان قطعی برق داشته‌اند که ۳۶.۲ درصدشان گفته‌اند بیش از ۱۰ ساعت در طول هفته برق نداشته‌اند؛ قطعی برق ۱۵.۵ درصدشان بین ۷ تا ۱۰ ساعت بوده، ۱۸.۷ درصدشان قطعی برق از ۴ تا ۶ ساعت را تجربه کرده‌اند، ۲۲.۸ درصد اعلام کردند بین ۱ تا ۳ ساعت از نعمت برق محروم بوده‌اند و کمتر از ۷ درصد هم زیر یک ساعت در هفته قطعی برق داشته‌اند.


۱۰.۱ درصد از پاسخگویان به این پیمایش هم گفته‌اند که تابستان امسال هرگز با قطعی برق مواجه نشدند.


از شهروندانی که با قطعی برق مکرر مواجه بوده‌اند سؤال شد این موضوع چه تبعات و آثاری در زندگی روزمره و کارشان داشته که ۳۲.۲ درصدشان گفتند بیشترین پیامد بی برقی، «اُفت کیفیت زندگی»‌شان در زمینه‌های مختلف بوده است.


۷۵.۵ درصد شهروندانی که برق آنها در فصل تابستان قطعی داشته، گفته‌اند که بیشترین قطعی برق را در منزل خودشان تجربه کرده‌اند، ۲۲.۸ درصد نیز اعلام کردند با قطعی برق در محل کارشان مواجه بودند و ۱.۷ درصد هم گزینه مکان‌های عمومی را انتخاب کردند.


از این افراد درباره مشکلات و آثار بی برقی بر کار، تحصیل و زندگی‌شان سؤال شد که ۳۲.۲ درصدشان در یک کلام اعلام کردند قطعی برق باعث کاهش کیفیت زندگی آنها شده است. ۲۹.۲ درصد در پاسخ به این پرسش گفته‌اند با مشکل خرابی وسایل الکتریکی مواجه شدند، ۷.۳ درصد قطعی برق را باعث بروز مشکلات بهداشتی و درمانی دانستند، ۱۸.۶ درصد از تأثیر منفی بر کار و بهره‌وری سخن گفتند و ۱۲.۷ درصد پاسخگویان هم گفته‌اند با قطعی برق هیچ مشکلی برایشان به وجود نیامده است.


۶۶.۷ درصد شهروندانی که تابستان گذشته با قطعی برق مواجه بودند، در پاسخ به این سؤال که چقدر این موضوع به کسب و کار آنها لطمه زده یا خللی در آن به وجود آورده، گفته‌اند به میزان زیاد و بسیار زیادی شاهد اختلال در کسب و کار مردم در منطقه زندگی خود بوده‌اند.


۲۸.۷ درصد گزینه کم و خیلی کم را در پاسخ به این پرسش انتخاب کردند و ۲.۴ درصد هم گفتند که اصلاً اختلالی در کسب و کار مردم به دلیل قطعی برق در منطقه خود مشاهده نکرده‌اند.


از شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی سؤال شد به نظرشان سیاست‌های جاری برای کاهش قطعی برق چه اندازه مؤثر بوده که ۵۶.۶ درصدشان معتقد بودند به میزان خیلی کم و کم و ۳۹.۴ درصد دیگر گزینه زیاد و خیلی زیاد را انتخاب کردند؛ ۴ درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی هم به این سؤال پاسخ نداده‌اند.


وقتی از پاسخگویان به این نظرسنجی سؤال شد آیا با واقعی‌شدن قیمت برق در ازای پایداری آن و حل معضل قطعی برق مواقفند که ۲۳ درصدشان پاسخ مثبت دادند و ۳۵.۷ درصد هم گفتند که به هیچ وجه حاضر به پرداخت هزینه واقعی برق نیستند؛ حتی به بهای برخورداری مستمر از آن!


۳۵.۶ درصد این افراد همچنین معتقد بودند که نرخ برق در کشورمان ارزان و حتی خیلی ارزان است، اما به اعتقاد ۶۴.۴ درصد شهروندان، برق به بهای گران و حتی بسیار گران عرضه می‌شود.


شاید عمده دلیل آنها برای مخالفت شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی با گران شدن قیمت برق این باشد که ۸۴ درصدشان گفته‌اند به میزان زیاد و خیلی زیاد در مصرف برق خانگی صرفه‌جویی می‌کنند و فقط ۱۶ درصدشان خیلی اهل رعایت الگوی مصرف نیستند و با این نگاه، معتقدند دولت باید سیاست‌های خود را برای تأمین برق پایدار ارتقاء دهد.


از شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی درباره مهمترین علت قطعی برق سؤال شد و ۵۰.۳ درصدشان از «مدیریت نامناسب منابع» به‌عنوان عامل اصلی قطعی برق نام بردند و ۱۹.۷ درصد از عدم مصرف بهینه. ۱۶.۸ درصد پاسخگویان «کمبود تولید برق» به‌دلیل «کمبود نیروگاه در کشور» را عامل بی برقی عنوان کردند، ۳.۸ درصد گفتند مشکل از عدم تأمین خوراک یا همان سوخت نیروگاه‌هاست و نظر ۳.۱ درصد پاسخگویان هم این بوده که مشکلات فنی و نگهداری چالش اصلی در این حوزه است؛ ۶.۳ درصد شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی هم در این خصوص اظهار بی اطلاعی کرده و به این سؤال پاسخ نداده‌اند.


از شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی پرسیده شد چقدر خرابکاری‌های انسانی مثل سرقت کابل‌ها را در قطعی برق اثرگذار می‌دانند که ۶۰.۵ درصدشان گفتند زیاد و خیلی زیاد و ۳۷.۴ درصد پاسخگویان هم سهم این رویداد را در قطعی برق اندک دانستند.


بر اساس یافته‌های دیگر این پیمایش ملی، ۵۰.۵ درصد مردم افزایش تولید برق از منابع تجدیدپذیر (باد و خورشید) را مهمترین راهکارِ جلوگیری از قطعی برق می‌دانند و ۲۲.۶ درصد نیز توسعه نیروگاه‌های دولتی را با درآمد حاصل از واقعی‌سازی قیمت برق.


۱۱.۱ درصد شهروندان بر این باورند که با جریمه و مهار مشترکین پرمصرف می‌توان قطعی برق را مدیریت کرد و ۵.۴ درصد چاره کار را در توسعه نیروگاه‌های خصوصی با نرخ آزاد می‌دانند و ۴.۶ درصد نیز گفته‌اند مشکل قطعی برق را می‌شود با اعطای یارانه برای جایگزینی وسایل پرمصرف که دوران استفاده از آنها در دنیا به‌سرآمده، حل کرد.


۷۶.۷ درصد شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی در پاسخ به این پرسش که فکر می‌کنند انرژی‌های تجدیدپذیر چقدر می‌تواند در حل مشکل برق مؤثر باشد، گفتند زیاد و خیلی زیاد و در مقابل ۲۰.۵ درصد هم تأثیر آن را خیلی کم و کم دانسته‌‎اند. 


همچنین ۶۶.۹ درصد پاسخگویان بر این باورند که استفاده از کنتور‌های هوشمند در مدیریت مصرف برق بسیار مؤثر است.


از نظر جنسیت، ۵۱ درصد شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی که در گسترده کشوری انجام شده، آقا و ۴۹ درصد خانم بودند که تحصیلات ۵۴.۵ درصدشان از زیردیپلم تا پیش‌دانشگاهی بود و ۴۵ درصد تحصیلات دانشگاهی و ۰.۵ دهم درصدشان هم تحصیلات حوزوی داشتند.


در خصوص رده‌ی سنی نیز ۱۰.۳ درصد پاسخ‌دهندگان را جوانان ۱۸ تا ۲۵ سال تشکیل می‌دادند و ۷۷.۲ درصد بین ۲۶ تا ۵۵ سال قرار داشتند و ۱۲.۵ درصد هم افراد بالای ۵۶ سال بودند. 


از نکات جالب توجه در یافته‌های نظرسنجی مذکور، ارتباط معنادار بین تحصیلات بالای شرکت‌کنندگان با رعایت الگوی مصرف از سوی آنها بوده و در تناسب جنسیت هم زنان اعلام کرده‌اند که بیش از مردان در مصرف برق صرفه‌جویی می‌کنند.

ارسال نظرات