از رصد آمار تا هیاهوی بیهوده هند در چابهار
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ روزنامههای مهم کشور در گزارشهای اقتصادی امروز خود به موضوعات مختلفی اعم از مسیر تغییرات نسبت نقدینگی به تولید ناخالص داخلی، وضعیت کنونی بورس تهران و عوامل تاثیرگذار بر رکود و نوسانات آن، تاثیر هوش مصنوعی در حکمرانی، طولانیشدن صف تخصیص ارز تولیدکنندگان به ۶ ماه، آمار اشتغال در کشور، فروش اجباری مکملهای سوخت و ورود هند به بندر چابهار پرداختهاند.
روزنامه دنیای اقتصاد در گزارش اقتصادی امروز خود تحت عنوان «رصد آماری انتظارات تورمی»، مسیر تغییرات نسبت نقدینگی به تولید ناخالص داخلی را بررسی کرده و نوشته است: «این نسبت در سالهای اخیر کاهش یافته و از سال ۱۳۹۹ روند نزولی داشته است، به طوری که در سال ۱۴۰۲ به کمترین سطح خود در ۱۷ سال گذشته رسید. این روند به معنای افزایش سرعت گردش پول در اقتصاد تلقی میشود، به خصوص در شرایط کنونی، انتظارات تورمی و کنترل ترازنامهای بانکها به وضوح بر افزایش سرعت گردش پول تاثیر گذاشتهاند. محدودیتهای اعتباری بر دستیابی به نقدینگی نیز بر این موضوع تاثیر دارد.»
روزنامه اعتماد در گزارش اقتصادی تحت عنوان «بازگشت صفهای خرید به بورس» به بررسی وضعیت کنونی بورس تهران و عوامل تاثیرگذار بر رکود و نوسانات آن در دو هفته اخیر پرداخته و بیان دارد: «پس از بیش از دو هفته سقوط، صفهای خرید به بازار بازگشته و شاخص کل توانسته است تا رشد ۰.۱۲ درصدی را تجربه کند. این در حالی است که دیگر نماگرهای بازار هنوز افزایش چشمگیری نداشتهاند. بازار در حالت رکود به سر برده و با دامنه نوسان محدود (مثبت ۱ درصد و منفی ۱ درصد) مواجه بوده که باعث کندی روند معاملات شده است. با این حال، اقداماتی از طرف دولت و همچنین کاهش ریسکهای سیستماتیک، به تدریج بازار را به سمت تعادل میکشاند. کاهش تنشهای سیاسی و امید به بهبود شرایط طی هفتههای آینده، به عنوان علل مهم افزایش شاخصها معرفی شدهاند. برخی کارشناسان پیشبینی میکنند که این تنشها با نزدیک شدن به انتخابات آمریکا کاهش یابد.»
«تاثیر هوش مصنوعی در حکمرانی خوب» عنوان گزارش اقتصادی امروز روزنامه شرق بود که به بحث حکمرانی خوب و نقش هوش مصنوعی در بهبود آن و همچنین به توصیف ویژگیها و کاربردهای این تکنولوژی پرداخته و بیان دارد: «حکمرانی خوب به اصول و روشهایی اطلاق میشود که برای مدیریت موثر، شفاف و پاسخگو در امور عمومی طراحی شدهاند. این تکنولوژی میتواند امکان مشاهده و فهم تصمیمات حکومتی را برای عموم فراهم آورد.»
«فریز ارزی بانک مرکزی» عنوان گزارش روزنامه هممیهن بود. این گزارش از طولانیشدن صف تخصیص ارز تولیدکنندگان به ۶ ماه خبر داده و نوشته است: «مدت زمان انتظار برای تخصیص ارز به صنایع بین دو تا شش ماه بوده و همزمان واردات ماشینآلات نیز متوقف شده است. اخیرا بانک مرکزی بخشنامهای صادر کرده که اجازه ترخیص مواد اولیه و قطعات غیرمجاز را میدهد تا آنها ارز نداشته باشند. این وضعیت به عنوان نوعی گروگانگیری اقتصادی توصیف شده و فعالان اقتصادی در تلاش هستند، این مشکلات را به گوش سیاستگذاران برسانند. تاریخچه دولتی شدن تجارت خارجی به ۴۲ سال پیش برمیگردد و هدف از آن حمایت از تولید داخلی و کنترل معاملات تجاری بوده است. این انحصار منجر به ایجاد رانتها و مشکلات متعدد در نظام اقتصادی شد.»
روزنامه وطن امروز در گزارش اقتصادی صفحه ۳ امروز خود تحت عنوان «سیاستهای تورمی ممنوع!»، از اهمیت سیاستهای مالی و پولی دولت برای کنترل تورم در نیمه دوم سال ۱۴۰۳ گزارش داده و بیان میکند: «در یک هفته گذشته، وزارت اقتصاد و بانک مرکزی حدود ۵ هزار میلیارد تومان اوراق منتشر کردهاند که نشان از کسری بودجه دولت دارد. معمولا دولت هر سال بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار میلیارد تومان اوراق برای تامین مالی پیشبینی میکند اما افزایش عرضه اوراق در حال رکود بازارها میتواند به جمعآوری نقدینگی برای کنترل بحرانهای مالی بیانجامد. دولت وعده کاهش تورم به زیر ۳۰ درصد را داده که نیازمند کاهش نقدینگی و کنترل پایه پولی است اما وضعیت ناترازی بانکها نشان میدهد که بیشتر آنها با کسری مواجهاند. دولت همچنین از سیاست مولدسازی داراییها پیروی میکند و حدود ۷۰۰ هزار میلیارد تومان دارایی مازاد برای واگذاری شناسایی شده است.»
روزنامه فرهیختگان در گزارش اقتصادی امروز خود تحت عنوان «۵۵ درصد افراد شاغل بیمه نیستند» به بررسی آمار اشتغال در کشور پرداخته و نوشته است: «اشتغال غیررسمی یکی از چالشهای مهم در بازار کار ایران بوده و بخش قابل توجهی از نیروی کار را شامل میشود. این نوع اشتغال در خارج از چهارچوبهای قانونی و بدون پوششهای اجتماعی مانند بیمه و مالیات فعالیت میکند. بر اساس آمار، حدود ۵۵ درصد از شاغلان کشور در سال ۱۴۰۲ (حدود ۱۳.۶ میلیون نفر) اشتغال غیررسمی دارند.»
روزنامه جامجم در گزارش اقتصادی خود تحت عنوان «جیببری یا سوختگیری!» نوشت: «در کشور، برخی افراد مردم را به خرید مکملهای سوخت ترغیب میکنند و میگویند که بنزین موجود برای خودرو مناسب نیست و با استفاده از این مکملها میتوانند مشکلاتی مانند رسوبزدایی را حل کنند. انواع مختلفی از مکملها وجود دارد که ادعا میشود به احتراق بهتر یا کاهش اصطکاک کمک میکنند. با این حال، هیچ مکملی، به طور قطع عملکرد موتور را بهبود نمیبخشد و استفاده از آنها بیشتر به خودروهای قدیمی توصیه میشود. علیرغم ممنوعیت فروش مکملهای سوخت در جایگاههای بنزین توسط شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی، برخی از جایگاهها به فروش این مکملها ادامه میدهند و حتی برخی از آنها بنزین را به قیمتهای بسیار بالا به عنوان مکمل میفروشند. بررسیها نشان داده که ۹۰ درصد مکملها تقلبی هستند و حتی برخی کارکنان پمپبنزینها برای فروش این مکملها مشتریان را دچار شک میکنند.»
«دولت: پرداخت بدهی مانده گندمکاران مجوز مجلس را میخواهد، مجلس: مجموز نمیخواهد» عنوان گزارش اقتصادی امروز روزنامه جوان بود. این گزارش بیان دارد: «با آغاز فصل کشت و نیاز کشاورزان به نقدینگی، هنوز ۲۰ درصد از مطالبات گندمکاران پرداخت نشده و در حال پاسکاری میان دولت و مجلس است. با وجود موافقت رهبری برای برداشت ۳۵۰ هزار میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی جهت تسویه بدهیها، اکنون دولت اعلام کرده که برای پرداخت مطالبات گندمکاران نیاز به مجوز مجلس دارد. قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی دولت را ملزم کرده است که پول خرید تضمینی را ۴۸ ساعت پس از تحویل پرداخت کند اما این قانون به طور معمول رعایت نمیشود. در واقع، تامین اعتبار برای خرید تضمینی گندم همیشه با مشکلاتی مواجه بوده و برنامهریزان بودجه نتوانستهاند نیازهای واقعی کشاورزان را برآورده کنند.»
روزنامه خراسان نیز در گزارش اقتصادی امروز خود با عنوان «هیاهوی بیهوده هندی در چابهار» نوشت: «با گذشت بیش از یک دهه از ورود هند به بندر چابهار و انعقاد قراردادهای مختلف، انتقادات نسبت به عملکرد ضعیف این کشور در توسعه این بندر همچنان ادامه دارد. قرارداد جدید ۳۷۰ میلیون دلاری و ۱۰ ساله هند در اردیبهشت امسال، انتقادات بیشتری را به همراه داشت، به طوری که کارشناسان آن را ناکافی و بیاهمیت توصیف کردند. این در حالی است که بندر الفجیره در امارات در سالهای اخیر، میلیاردها دلار برای توسعه زیرساخت خود سرمایهگذاری کرده است.»