دیلی تلگراف: حرکت ایران تعیینکننده چشمانداز اقتصادی دنیا است
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ تلگراف در مقالهای با هشدار نسبت به تشدید درگیریها در خاورمیانه و بروز جنگ بین ایران و اسرائیل، به نقش مهم تهران در اقتصاد جهانی و از جمله اقتصاد انگلیس اذعان کرده و نوشته است: «چشمانداز اقتصادی انگلیس کمتر به وست مینستر (مرکز حکومتی انگلیس) وابسته است تا به ایران.»
این روزنامه مشهور انگلیسی افزود: اوایل ماه جاری، پس از انجام حملات پهپادی در ماه آوریل، ایران ۱۸۰ موشک بالستیک به سمت اسرائیل شلیک کرد که مرکز و جنوب اسرائیل را هدف گرفتند. این دومین باری است که ایران از زمان انقلاب اسلامی، مستقیما به اسرائیل حمله میکند؛ چشمانداز جنگ در خاورمیانه که حدود یکسوم نفت مورد نیاز جهان را تامین میکند، باعث افزایش قیمت نفت شده است. از زمان رگبار موشکی ایران در یک اکتبر، نفت خام برنت از ۶۹ دلار در هر بشکه به ۷۹ دلار رسیده و تقریبا ۱۵ درصد افزایش داشته است.
در سرتاسر جهان غرب، بانکهای مرکزی برای تقویت رشد اقتصادی به سمت کاهش نرخ بهره حرکت میکنند، با این استدلال که تورم بالای سالهای اخیر بالاخره مهار شده اما با تشدید تنشهای ژئوپلتیک، صحبت از رسیدن نفت به بشکهای ۱۰۰ دلار است؛ اتفاقی که آخرین بار در تابستان ۲۰۲۲ و پس از حمله روسیه به اوکراین رخ داد و باعث افزایش قیمتها در کل اقتصاد جهان و البته انگلیس شد.
این روزنامه نوشته است: اگر این اتفاق دوباره تکرار شود، تورم مجددا به طور قابل توجهی به اقتصاد بریتانیا باز میگردد، اگر نفت سه رقمی برای دوره زمانی طولانی مدت حفظ شود، کاهش بیشتر نرخ بهره در انگلیس به طور قطع به سال آینده موکول میشود. فشارهای فزاینده قیمت، هزینههای استقراض را برای دولت انگلیس گرانتر میکند. در حال حاضر، دولت ۸۹ میلیارد پوند در سال برای بازپرداخت بدهیهای خود هزینه میکند که این رقم تقریبا سه برابر بودجه دفاعی کشور است. افزایش شدید تورم ناشی از نفت، بودجه عمومی انگلیس را تحت فشار قابل توجهی قرار خواهد داد.
زمانی که جنگ بین اسرائیل و ائتلافی از کشورهای عربی در گرفت، جهش فاجعهبار قیمتها رخ داد و جهان غرب را به رکود چند ساله و هرجومرج تورمی وارد کرد. با این حال باید گفت که اقتصاد جهانی، نیمقرن پیش فقط ۵۰ میلیون بشکه نفت مصرف میکرد و امروزه دو برابر آن مصرف میکند. دولت چین طرحهایی را برای مقابله با کندی رشد اقتصادی برنامهریزی کرده که میتواند مصرف نفت جهان را افزایش دهد.
به هر ترتیب، بازارنفت خام اکنون با یک محرک ژئوپلیتیک مواجه است، صادرات نفت ایران در سال جاری به بالاترین سطح چندساله خود یعنی ۱.۷ میلیون بشکه در روز رسیده است. پالایشگاههای چینی بیشتر نفت خام صادراتی ایران را میخرند و پکن از تحریمهای آمریکا چشمپوشی میکند. از اواسط سال ۲۰۲۲، سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) به رهبری عربستان سعودی، برای ثابت نگه داشتن قیمتها در میانه تقاضای نسبتا ضعیف جهانی، تولید خود را کاهش داده است.
به نوشته این روزنامه اقتصاد انگلیس در ماه اوت به رشد بازگشت و رشد تولید ناخالص داخلی ۰.۲ درصدی را ثبت کرد. در هفته جاری، نخست وزیر در تلاش برای اثبات این است که اقتصاد انگلیس دوباره به حرکت درآمده و از صدها سرمایهگذار بینالمللی استقبال میکند. با این حال چشمانداز رشد اقتصادی انگلیس به بودجه دولتی این کشور کمتر از آنچه بین اسرائیل و ایران اتفاق میافتد، وابسته است.