روزهای پاییزی تورم مسکن
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ نوسانات شش سالهای که بازار مسکن آن را تجربه کرده بود در دو سال اخیر شکل رکود به خود گرفته و باعث آن شده که تورم مسکن شهر تهران در سال ۱۴۰۳ به پایینترین نقطه در یک دهه گذشته برسد.
تجربه رکود در بخش مسکن دو چهره مجزا از هم را با خود به همراه دارد، یک روی آن چهره مثبتی است که باعث میشود مردم قدرت خرید خود را برای خرید خانه افزایش دهند و زمان مناسبی برای خرید باشد اما روی دیگر رکود مسکن با خود زنگ خطری به همراه دارد که در بلند مدت منجر به افزایش قیمت خانه و آسیبهای جبران ناپذیر خواهد شد چرا که سازندگان در چنین شرایطی انگیرهای برای ساخت ندارند.
همواره شش ماه ابتدایی هر سال، فصل جا به جایی و افزایش معاملات بخش مسکن است اما براساس گزارش تحولات معاملات بازار مسکن شهر تهران که به صورت ماهانه توسط بانک مرکزی منتشر میشود از سال ۱۳۹۶ تا سال ۱۴۰۱ نوسانات قیمت مسکن به گونهای بوده که هیچ ثباتی را در این بازار نمیتوان شاهد بود.
بر اساس گزارش بانک مرکزی در فروردین ماه سال ۱۳۹۶ متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران ۴ میلیون ۳۰۰ هزار تومان بوده و در مرداد ماه همان سال به قیمت ۴ میلیون ۶۰۰ تومان رسید که افزایش محدودی را با خود به همراه داشته و قیمت مسکن در شش ماه ابتدایی این سال ۶.۹ درصد بوده است.
اما نکته قابل توجه این است که یک سال بعد قیمت مسکن در شش ماه نخست سال افزایش ۳۴.۵ درصدی را شاهد بوده است، فروردین ماه سال ۱۳۹۷ قیمت یک متر مربع واحد مسکونی معامله شده ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بود و در مرداد ماه این مبلغ به ۷ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان افزایش پیدا کرد.
بر اساس نمودار به دست آمده از گزارش تحولات مسکن شهر تهران که توسط بانک مرکزی ماهانه منتشر میشود نوسانات قیمت مسکن در شش ماه ابتدایی از سالهای ۱۳۹۶ تا پایان سال ۱۴۰۱ ادامه داشته به طوری که هر سال در میان یک افزایش قیمت چشم گیری را این بازار تجربه کرده است.
بیشترین افزیش قیمت در نه سال گذشته مربوط به سال ۱۳۹۹ است؛ ساکنان پایتخت در این سال افزایش قیمت ۵۰.۹ درصدی را تجربه کرده بودند به طوری که در ابتدای سال قیمت خرید و فروش یک متر مربع واحد مسکونی ۱۵ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان بود اما این قیمت در مرداد ماه به ۲۳ میلیون ۱۰۰ هزار تومان رسید.
حال پس از گذشت شش سال نوسان و بی ثباتی در بازار مسکن در دو سال اخیر یعنی از ابتدای سال ۱۴۰۲ تاکنون کاهش قیمت مسکن به گونهای بوده که منجر به رکود شده است.
این کاهش قیمت در کوتاه مدت خبر خوشی به حساب میآید اما اگر وزارت راه و شهرسازی تنها به این موضوع اکتفا کند که پس از سالها موفق به کنترل قیمت مسکن شده است اندک زمانی نخواهد گذشت که با افزایش بی رویه و غیر قابل کنترل قیمت مسکن روبه رو خواهیم شد.
به طور معمول در شرایطی که رکود بر بازار مسکن حاکم میشود سازندگان اشتیاقی به ساخت مسکن پیدا نخواهند کرد و بسیاری از صاحبان خانه از فروش واحد مسکونی خود صرف نظر میکنند که در نتیجه چنین شرایطی عرضه مسکن به طور قابل توجهی پایین خواهد آمد و بازهم شاهد افزایشهای بیرویه قیت در این بازار خواهیم بود.