تهدید خاموشی گسترده با افت ذخایر سوخت مایع
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ بحران سوخت در نیروگاههای ایران به اوج رسیده و ذخایر سوخت مایع به شدت کاهش یافتهاند. طبق گزارشهای منتشر شده، بیش از ۸۰ درصد از ذخایر گازوئیل این نیروگاهها تمام شده و چهبسا وضعیت تولید برق را به خطر انداخته است. از همینرو این موضوع میتواند موجب خاموشی در ۱۰.۵ هزار مگاوات از ظرفیت برق کشور شود.
امروز، جداول زمانبندی خاموشیها در استانها منتشر شد. به گفته فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت ممنوعیت استفاده از مازوت در سه نیروگاه خاص، یکی از عوامل اصلی این خاموشیها تلقی میشود؛ هر چند که این نیروگاهها، سهم ناچیزی از تامین برق کشور دارند.
داوود منظور، معاون سابق رئیسجمهور باور دارد که برنامهریزی مناسب در زمینه ذخیرهسازی سوخت مایع میتوانست، از این خاموشیها جلوگیری کند. در سال ۱۴۰۰، زمانی که ذخایر به کمتر از ۱.۷ میلیارد لیتر رسید، با مدیریت اصولی، این میزان به ۱.۱ میلیارد لیتر افزایش یافت تا مصرف مازوت کم و از قطعی برق جلوگیری شود.
با این حال امسال ذخایر سوخت مایع از ۱.۸ میلیارد لیتر در شهریور به ۱.۲ میلیارد لیتر در آبان کاهش یافته و دولت اکنون با انتخابی سخت میان «افزایش آلودگی» یا «خاموشیهای برنامهریزیشده» روبهرو است. از آغاز فرصت ۸۶ روزه برای ذخیرهسازی بیشتر سوخت مایع، هنوز ۴۰ روز تا زمستان باقی مانده است.
کارشناسان یادآور میشوند که گاز طبیعی، سوخت اصلی نیروگاهها بوده و استفاده از گازوئیل و مازوت هزینه بیشتری دارد و هزینههای تولید برق را بالا میبرد. برخی از این کارشناسان بر این باورند که در صورت عدم استفاده از سوختهای گازوئیل و مازوت برای کاهش هزینهها، ممکن است تا منافع عدهای خاص به رفاه عمومی ترجیح داده شده باشد.
گزارشهای وزارت نفت نیز نشان میدهد که دولت میتواند با تهاتر مازوت در بازارهای خلیجفارس، به جای آن گازوئیل دریافت کند و به این ترتیب از خاموشیهای گسترده جلوگیری کند.