به گزارش اقتصاد معاصر، محمدرضا فرزین، رئیسکل بانک مرکزی، در مراسم انعقاد تفاهم نامه همکاری با صندوق توسعه ملی برای تامین مالی ارزی، اظهار داشت: صندوق توسعه ملی یکی از مهمترین نهادهای تامین مالی ارزی کشور است، وقتی صندوق تاسیس شد در اوج درآمدهای ارزی کشور بود.
وی افزود: سال ۹۱ که مدیرعامل صندوق توسعه ملی بودم، با مدیرعامل یکی از صندوق های توسعه دیدار داشتم، او به من گفت آمدید صندوق ما را بخرید؟ در آن زمان صندوق توسعه ملی ایران اعتبار بالایی داشت اما متاسفانه تحریم مانع از ادامه آن روند شد.
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: اکنون که بیش از ۱۳ سال از فعالیت صندوق می گذرد و با تلاش آقای غضنفری به روزهای خوب خود برمی گردد.
وی ادامه داد: مرکز مبادله ارز و طلای ایران که از سال گذشته فعالیت خود را آغاز کرد، هم در بازار ارز و هم در بازار طلا ورود کرده است و ما در حال توسعه بازارها در این مرکز هستیم.
فرزین با بیان اینکه یکی از تنگناهای رسد اقتصادی ۸ درصد، تامین مالی است. اگر مشکل تامین مالی را حل کنیم، دسترسی به رشد ۸ درصد غیرقابل دسترس نیست، افزود: در همین راستا این ابزار طراحی شد و اولین بار در یک روز ۱۰۰ میلیون یورو اوراق برای پروژه بیدبلند ۲ فروخته شد.
رئیس هیات عالی بانک مرکزی گفت: حدود یک و نیم میلیارد دلار تقاضا برای انتشار اوراق ارزی وجود دارد که ۲۰۰ میلیون یورو برای بید بلند، ۲۰۰ میلیون یورو برای فولاد مبارکه، ۲۰۰ گل میلیون یورو برای گل گوهر و مپنا ۱۵۰ میلیون یورو برای مپنا است؛ شروع با فولاد مبارکه با ۲۰۰ میلیون یورو خواهد بود که در روزهای آینده عرضه آن انجام خواهد شد.
به گفته وی صندوق توسعه ملی یک درآمد ارزی مستمر دارد و می تواند نقش بازگردان را هم ایفا کند.
فرزین با بیان اینکه نرخ اوراق ارزی ۶ درصد است که این نرخ مناسبی است، گفت: این باعث می شود تامین مالی با اوراق توسعه یابد، هدف ما این است که بازار اوراق ارزی محدود به داخل کشور نباشد. باتوجه به اینکه صندوق توسعه ملی یک صندوق دارای اعتبار است، قطعا سرمایه گذاران خارجی علاقه مند به خرید اوراق ارزی ایران خواهند بود.
وی با تاکید بر اینکه به دنبال این هستیم که سهم درآمدهای ارزی کشور را افزایش دهیم، تصریح کرد: سطح کنونی درآمدهای ارزی اگرچه رشد خوبی داشته است، افزایش قابل توجهی یابد.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: امیدواریم توسعه ابزارهای تامین مالی ما را به آرزویمان که رسد مستمر سالانه ۸ درصد است، برسیم و اهداف توسعهای کشور را محقق کنیم.
در ادامه این جلسه حمیدرضا غضنفری، مدیرعامل صندوق توسعه ملی اظهار داشت: آرزو داشتم ابزارهای نوین تامین مالی را در صندوق توسعه ملی ایجاد کنیم و الحمدلله این اتفاق افتاد و قطعا صنعت هم از این ابزارهای جدید استقبال خواهد کرد.
وی افزود: جا دارد یادی کنم از شهید رئیسی زیرا در دوران ریاست جمهوری ایشان، دو مصوبه خیلی خوب در صندوق توسعه ملی داشتیم که یکی از آن شیوه نامه سرمایه گذاری داخلی بود و مصوبه خوب دیگر نحوه وصول مطالبات معوق بود. مدیرعامل صندوق توسعه ملی تصریح کرد: اگر آن شیوه نامه تصویب نمیشد امروز امکان این اقدامات نبود.
وی افزود: تا پیش از این متقاضی به طور سنتی مراجعه می کرد و وام می گرفت، در زمان مدیریت آقای فرزین این بازی سه نفره و مقرر شد صندوق پول را به بانک بدهد و بانک هم به مشتری. مشتری هم گاهی اوقات پول را برمی گرداند و گاهی هم مطالبات صندوق را بازپرداخت نمی کرد.
غضنفری درباره کارکرد اوراق مرابحه ارزی اظهارداشت: در این بازی که هم اکنون فقط بین صندوق توسعه ملی، بانک و گیرنده تسهیلات است، عده دیگری را هم اضافه کنیم و آن، مردم هستند.
وی گفت: به جای اینکه فقط صندوق توسعه با عاملیت بانک ها تامین مالی ارزی کنند، ابتدا اوراق منتشر می شود و اشخاص دارنده منابع ارزی می توانند این اوراق را خریداری کنند. هر چقدر از این اوراق باقی ماند، صندوق توسعه ملی آن را خریداری می کند.
وی افزود: مرکز مبادله می تواند محل عرضه اوراق و ضامن نقدشوندگی اوراق شود. بانک مرکزی از بازی سنتی خودش فراتر می رود و نقش های جدیدی را به عهده میگیرد.
مدیرعامل صندوق توسعه ملی با بیان اینکه بانک عامل همان نقش همیشگی را که واسطه گری است ایفا خواهد کرد، افزود: بانک واسط می تواند وثایق اخذ کند و باتوجه به حضور بانک مرکزی ریسک را برای صندوق توسعه ملی و بانک کاهش می دهد.
به گفته وی با استفاده از اوراق مرابحه ارزی و حمایت بانک مرکزی، هم ناشر و هم صندوص توسعه ملی منتفع خواهند شد.
وی تاکید کرد: صندوق حق ندارد بگوید من به خریدار اوراق ارزی، ریال می دهم. صندوق آمادگی دارد ارز بدهد و این جزو وظایف صندوق است.
مدیرعامل صندوق توسعه ملی با بیان اینکه استفاده از توان مالی مردم و بخش خصوصی و حرکت به سمت توسعه ابزارهای جدید مالی از دیگر مزایای این ابزار است، گفت: نمی شود تامین مالی رشد ۸ درصد را فقط از محل تسهیلات بانک ها تامین کنیم. بنابراین باید به سمت توسعه ابزارهای مالی برویم.
غضنفری با اشاره به تعیین یک میلیون دلار ارزش هر برگ اوراق مرابحه ارزی گفت: پیشنهاد اعضای هیات عامل صندوق توسعه این بود که خرید هر اوراق از حداقل یک میلیون دلار، کمتر شود.
مدیرعامل صندوق توسعه ملی ابزار امیدواری کرد از هفته آینده فرایند عرصه اوراق مرابحه ارزی آغاز شود.