آمریکای جنوبی روابط خود با چین را تقویت کرد
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ بلومبرگ گزارش داد که با توجه به کاهش محسوس حمایت آمریکا و اروپا از اقتصادهای آمریکای جنوبی، چین به جذابترین مقصد اقتصادی برای این منطقه تبدیل شده، به گونهای که چینیها برای تقویت حضور خود در پروژههای زیرساختی و تجاری سرمایهگذاری زیادی کردهاند.
گزارش اخیر منتشر شده توسط خبرگزاری بلومبرگ، جزئیات این تحول را فاش و به نقش فزاینده چین در تغییر مسیر تجارت و توسعه اقتصادی در قاره آمریکای جنوبی اشاره کرد.
به نوشته بلومبرگ، این تغییر استراتژیک در شرایطی اتفاق میافتد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده با اتخاذ سیاستهای حمایتگرایانه، تجارت جهانی را تهدید خواهد کرد و از همینرو، این موضوع کشورهای منطقه آمریکای جنوبی را بر آن داشته تا در شراکتهای اقتصادی سنتی خود تجدید نظر کنند.
ابرپروژههای چینی در آمریکای جنوبی
در جریان سفر شی جین پینگ، رئیس جمهور چین به پرو (کشوری در آمریکای جنوبی)، برای شرکت در اجلاس سران همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوسیه (APEC)، بندر مدرن چانکای با ارزش سرمایهگذاری ۱.۳ میلیارد دلار افتتاح شد.
بلومبرگ میگوید که این بندر نمونهای از فناوری پیشرفتهای بوده که بنادر آمریکا فاقد آن هستند، زیرا هدف آن کاهش قابل توجه زمان حملونقل با ایجاد خط مستقیم با شانگهای است که هزینههای لجستیکی را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
در برزیل، چین به دنبال ایجاد یک شبکه یکپارچه از مسیرها و خطوط ریلی بوده که میتواند زمان حمل کالا از این کشور به چین را ۱۰ تا ۱۲ روز کاهش دهد.
به نوشته بلومبرگ، هدف این پروژهها حمایت از تجارت دوجانبه بین چین و برزیل بوده که در دهه گذشته، شاهد رشد فوقالعادهای بوده است، زیرا چین به شریک تجاری شماره یک برزیل تبدیل شده و از ایالات متحده از سال ۲۰۰۹ پیشی گرفت.
بر اساس این گزارش، در ایالت باهیا برزیل، شرکت چینی BYD در تلاش است تا یک کارخانه قدیمی خودروسازی فورد را به یک مرکز پیشرفته برای تولید خودروهای الکترونییکی تبدیل کند.
در همین راستا بلومبرگ تاکید کرد: «انتظار میرود که این اقدام، منعکسکننده استراتژی چین برای گسترش نفوذ خود در بخش خودروی منطقه آمریکای جنوبی باشد.»
آمریکای جنوبی در جستوجوی شرکای باثباتتر
بلومبرگ افزود: «در مواجهه با تهدیدهای دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده مبنی بر اعمال تعرفههای حداکثر ۲۰ درصدی بر واردات از همه کشورها، چین در تلاش بوده تا روابط تجاری خود را با کشورهای جنوب جهانی تقویت کند.»
رئیس جمهور چین در جریان سفر خود به پرو با تاکید بر تعهد پکن به باز کردن درهای خود به روی تجارت بینالمللی، گفت: «تقسیم یک جهان به هم پیوسته، یک گام به عقب در تاریخ خواهد بود.»
بلومبرگ گفت: «این اظهارات در سایه سیاستهای حمایتگرایانه ترامپ بوده که ترس از کاهش تجارت جهانی را تقویت میکند و کشورهای آمریکای جنوبی را به جستجوی شرکای باثباتتری مانند چین سوق میدهد. این تحولات نشاندهنده تغییر عمده در رویکردهای اقتصادی منطقه آمریکای جنوبی است.»
بلومبرگ در ادامه به آرژانتین اشاره کرد و آورد: «علیرغم اظهارات رئیس جمهور راستگرای جدید آرژانتین، خاویر مله که چین را یک قاتل توصیف کرده، واقعیت اقتصادی وی را مجبور به تقویت روابط تجاری با پکن کرده است.»
در این گزارش آمده است: «در اقدامی قابل توجه، آرژانتین امسال برای اولین بار در ۱۵ سال گذشته، صادرات ذرت به چین را آغاز کرد. دولت آرژانتین نیز هنوز اجاره ۵۰ ساله چین در یک ایستگاه فضایی در پاتاگونیا در جنوب آرژانتین را لغو نکرده؛ تاسیساتی که نگرانیهای امنیتی در ایالات متحده را برانگیخته است.»
بلومبرگ در عین حال آورده است: «اگرچه سرمایهگذاریهای چینی، زیرساختهای کشورهای آمریکای جنوبی را تقویت میکنند اما با چالشهای قابل توجهی همراه هستند.»
به عنوان مثال، در اکوادور، یک نقص در یک نیروگاه برق آبی که با بودجه چین ساخته شده بود، باعث قطعی گسترده برق شد و سوالاتی را در مورد کیفیت و پایداری این پروژهها ایجاد کرد.
در گزارش بلومبرگ آمده است که برخی از پروژههای چینی در کشورهای در حال توسعه، با مشکلات بدهی یا ناتوانی در دستیابی به اهداف مورد نظر مواجه هستند که این امر نگرانیهایی را در مورد وابستگی شدید به تامین مالی چین ایجاد میکند.
بلومبرگ تاکید کرد: «انتظار میرود که سرمایهگذاری چین در آمریکای جنوبی موقعیت این کشور را به عنوان یک بازیگر اصلی در اقتصاد جهانی، به ویژه با تمرکز بر توسعه زیرساختها و پروژههای بزرگ، تقویت کند.»
در این زمینه، فیلیپه هرناندز، تحلیلگر اقتصادی بلومبرگ، گفت: «چین به شریک اصلی کشورهایی مانند برزیل و آرژانتین تبدیل شده اما مکزیک با فشار آمریکا برای کاهش وابستگی خود به پکن مواجه خواهد شد.»
همچنین این تحلیلگر بلومبرگ تاکید کرد: «در شرایطی که اروپا درگیر بحرانهای امنیتی و سیاسی خود و کاهش علاقه آمریکا به این منطقه است، به نظر میرسد که چین جذابترین شریک برای کشورهای قاره آمریکای جنوبی باشد.»