
افزایش قدرت بریکس برای دلار زدایی؛ ۳۰ کشور دیگر اعلام همراهی کردند

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا به تازگی هشدار داد که کشورهای عضو بریکس در صورت معرفی ارز جدید برای مقابله با دلار با تعرفه واردات ۱۰۰ درصدی بر کالاهای خود مواجه خواهند شد. ترامپ بارها تهدید کرده که از تعرفههای سنگین اقتصادی برای دستیابی به اهداف ژئوپلیتیک خود استفاده خواهد کرد.
وی در پیامی که در یکی از شبکههای اجتماعی منتشر کرد، مدعی شد: «تصور اینکه کشورهای بریکس در حال تلاش برای کنار گذاشتن دلار هستند و ما فقط باید نظارهگر این فرآیند باشیم، به پایان رسیده است، ما به تعهدی از سوی این کشورها نیاز داریم که نه فقط ارز جدیدی تحت عنوان بریکس ایجاد نخواهند کرد، بلکه از هیچ ارزی که بتواند جایگزین دلار شود نیز حمایت نمیکنند، در غیر این صورت، این کشورها با تعرفه ۱۰۰ درصدی مواجه خواهند شد و باید آماده باشند که هرگونه تبادل تجاری با اقتصاد قدرتمند آمریکا را به طور کامل قطع کنند؛ هیچ فرصتی برای بریکس وجود ندارد تا دلار را در اقتصاد بینالملل جایگزین کند و هر کشوری که در این راستا اقدام کند، باید آمادگی قطع روابط اقتصادی با آمریکا را داشته باشد.»
ابراز علاقه ۳۰ کشور برای پیوستن به بریکس
بریکس قبلا شامل کشورهای برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی بود و در ژانویه امسال، ایران، مصر، اتیوپی و امارات متحده عربی نیز به این گروه پیوستند؛ همچنین حدود ۳۰ کشور دیگر برای پیوستن به گروه اقتصادی BRICS ابراز علاقه کردهاند.
روسیه که در حال حاضر ریاست دورهای این گروه را بر عهده دارد، ایده معرفی ارز بریکس را در سال ۲۰۲۲ مطرح کرد. لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا، رئیس جمهور برزیل سال گذشته پیشنهاد مسکو را تکرار کرد و استدلال کرد که داشتن گزینه معامله با ارز جایگزین دیگری، آسیبپذیری کشورهای عضو بریکس را در مقابله با نوسانات ارزی دلار کاهش میدهد.
رهبران بریکس در نشست ماه گذشته خود در شهر کازان روسیه از اعلام برنامه برای چنین ارزی خودداری کردند. در عوض، این گروه متعهد شد که یک سیستم پرداخت فرامرزی راهاندازی کند تا در کنار شبکه سوئیفت کار کند و استفاده از ارزهای محلی را در تجارت بینالمللی افزایش دهد.
با وجود گسترش روزافزون گروه بریکس و ابراز علاقه کشورهای مختلف برای پیوستن به آن، تهدیدات اقتصادی و ژئوپلیتیکی ترامپ نشان میدهد که رقابت برای کاهش وابستگی به دلار بدون چالش نیست اما امکانپذیر است.
ترامپ با هشدارهای خود در خصوص تعرفههای سنگین وارداتی و لزوم تعهد کشورهای عضو بریکس به عدم ایجاد ارز جدید، به وضوح نشان داد که ایالات متحده از هر ابزاری برای حفظ سلطه دلار در اقتصاد جهانی استفاده میکند اما بریکس به جای معرفی ارز جدید، بر گسترش سیستمهای پرداخت فرامرزی و استفاده از ارزهای محلی تمرکز کرده است. این تحولات نشاندهنده یک رقابت پیچیده برای تغییر ترتیبات مالی جهانی خواهد بود.