
دولت برای مهار کسری بودجه بیانضباطیها را کاهش دهد

محسن زنگنه، نائب رئیس کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد معاصر درباره اینکه چه پیشنهاداتی به دولت برای مقابله با کسری بودجه دارد، اظهار داشت: الان تنها راهی که میشود به دولت با توجه به اینکه منابع و مصارف ما مشخص است، پیشنهاد کرد، کاهش بیانضباطیهای موجود در بدنه دولت خواهد بود.
وی افزود: برخی از این بیانضباطیها ارقام بالایی را شامل میشوند. مثلا در حوزه هزینههای جاری دولت، امکان کاهش وجود دارد اما این کاهش، مقدار خیلی زیادی نیست.
زنگنه تصریح کرد: آنجایی که بیانضباطی رخ میدهد، به عنوان مثال زمانی است که برای خرید گندم، دولت مجبور بود اوراق منتشر کند و به دنبال پول باشد اما همزمان، گزارش دیوان محاسبات منتشر شد که نشان میداد، رقم بسیار بالایی در حسابهای دستگاهها و سازمانها مسدود شده است. این نشان میدهد که همین مسائل، هزینههای دولت را بالا میبرد.
وی گفت: ما مبلغی بالغ بر حدود ۱۸۰ تا ۱۹۰ هزار میلیارد تومان پول مسدود شده در حسابهای دولتی داریم یا حتی پولهایی که برای پروژههای عمرانی اختصاص داده شده بود ولی هنوز به پیمانکاران منتقل نشده است. همزمان با این وضعیت، ما اوراقی با سود ۳۰ تا ۴۰ درصد چاپ میکردیم تا هزینههای دولت را پوشش دهیم. اینها نمونههایی از بیانضباطیهایی هستند که وجود دارد.
نائب رئیس کمیسیون تلفیق یادآور شد: دولت اگر بخواهد به سمت کاهش کسری بودجه برود، باید این انضباط را ایجاد کند. در برنامه هفتم پیشرفت، مثلا پیشنهاد شده که پرداختها به صورت اعتباری باشد اما متاسفانه دولت آن را الزام کرده که فقط ۴۵ درصد از اعتبارات عمرانی باشد و باز متاسفانه کمیسیون تلفیق این رقم را به ۲۰ درصد کاهش داده است.
وی افزود: پرداخت اعتباری و پرداخت به ذینفع نهایی، میتواند جلوی بیانضباطیهای دولت را بگیرد و عملا ما را از انتشار اوراق برای جبران کسری بودجه تا حدی معاف کند.