01/آذر/1403 | 09:50

بودجه ۱۴۰۴

بودجه ۱۴۰۴
بودجه سال آینده در شرایطی تدوین می‌شود که اقتصاد کشور با کسری منابع، تورم فزاینده و نیازهای گسترده در حوزه معیشت روبه‌رو است. در پرونده «بودجه ۱۴۰۴» به بررسی راهکارهای دولت برای تامین منابع، کنترل هزینه‌ها و اولویت‌بندی نیازها می‌پردازیم و چشم‌انداز احتمالی اثرات بودجه بر زندگی مردم و ثبات اقتصادی را تحلیل می‌کنیم.
مخالفت ۱۰۲ نماینده مجلس با رشد نرخ و کاهش میزان ارز کالای اساسی

مخالفت ۱۰۲ نماینده مجلس با رشد نرخ و کاهش میزان ارز کالای اساسی

تعداد نمایندگانی که نامه هشدار به دولت چهاردهم درباره افزایش نرخ تسعیر ارز کالای اساسی و کاهش میزان آن را امضا کردند، به ۱۰۲ نفر رسید.
|
۴ آسیب رویه کنونی گزارش تفریغ بودجه

۴ آسیب رویه کنونی گزارش تفریغ بودجه

فرآیند نظارت بر اجرای بودجه، به‌ عنوان یکی از ابزار‌های مهم نظام مدیریت مالی بخش‌عمومی (PFM) برای کنترل و مبارزه با تضعیف توسعه اقتصاد کشور، اهمیت فوق‌العاده‌ای دارد. 
|
چقدر از پیش‌بینی درآمدهای نفتی در ۱۴۰۴ محقق می‌شود؟

چقدر از پیش‌بینی درآمدهای نفتی در ۱۴۰۴ محقق می‌شود؟

در لایحه بودجه ۱۴۰۴ برخلاف سال‌های گذشته، همه احکام بودجه‌ای مربوط به درآمدهای نفتی و گاز و همچنین منابع هدفمندی یارانه‌ها که مرتبط با موضوعات انرژی بوده‌اند، به‌ صورت تجمیع‌شده در ذیل تبصره ۳ قرار گرفته‌اند.
|
۲۰۰ همت از درآمدهای نفتی دولت موهومی است 

۲۰۰ همت از درآمدهای نفتی دولت موهومی است 

دولت برای سال آینده حدود ۵۰۹ هزار میلیارد تومان از محل صادرات نفت و فراورده در نظر گرفته و با احتساب حدود ۵۴۱ همت از محل برداشت ۲۸ درصدی سهم صندوق توسعه ملی، درامد ۱۰۵۰ هزار میلیارد تومانی از محل فروش نفت در بودجه لحاظ کرده است. 
|
۱۰ کارکرد مهم نظام مدیریت مالی بخش‌ عمومیِ ترکیه

۱۰ کارکرد مهم نظام مدیریت مالی بخش‌ عمومیِ ترکیه

کشور ترکیه به‌ دلایلی همچون تعداد جمعیت تقریبا برابر با ایران، تطابق زمانی برای شروع مدرنیزاسیون در هر دو کشور، اشتراکات قابل‌ توجه در بافت‌های اجتماعی و فرهنگی و چشم‌انداز مشترک هر دو کشور برای استقرار سیستم بودجه‌ریزی مبتنی بر عملکرد، می‌تواند مورد بسیار مناسبی برای مطالعه و بررسی در مسیر اصلاحات نظام مدیریت مالی بخش‌ عمومی (PFM) باشد.
|
صندوق توسعه ملی اسیر ناترازی؛ رشد ۸ درصدی محقق می‌شود؟

صندوق توسعه ملی اسیر ناترازی؛ رشد ۸ درصدی محقق می‌شود؟

در حالی که مسعود پزشکیان در کشاکش انتخابات بر رشد ۸ درصدی و توسعه پایدار تاکید داشت اما در عمل حالا با سلسله ناترازی‌هایی در بخش‌های مختلف اقتصادی مواجه شده که این هدف‌گذاری را تا حدودی مخدوش می‌کند.
|
صادرات هفت‌ماهه با نگاهی به برنامه هفتم توسعه

صادرات هفت‌ماهه با نگاهی به برنامه هفتم توسعه

از ابتدای سال‌ جاری، سیاست‌گذاری چندانی در جهت افزایش کمی و کیفی صادرات با توجه به تغییرات انجام شده در حوزه حکمرانی و سیاست‌گذاری و همچنین در راستای حل مشکلات و معضلات مزمن و ساختاری فراروی صادرات غیرنفتی و ناترازی‌های موجود در همه بخش‌های اقتصادی، از جمله تجارت خارجی نمی‌توان چشم‌انداز چندان مثبتی برای بهبود تراز تجاری کشور پیش‌بینی کرد.
|
دولت چگونه می‌تواند مانع جهش قیمت کالای اساسی در ۱۴۰۴ شود؟

دولت چگونه می‌تواند مانع جهش قیمت کالای اساسی در ۱۴۰۴ شود؟

در صورت تصویب پیشنهاد دولت مبنی بر رشد قیمت ارز کالا‌ی اساسی متناسب با تورم در کنار کاهش ۲ میلیارد یورویی حجم ارز ترجیحی، ۳۰ تا ۵۰ درصد به بهای کالا‌های اساسی افزوده می‌شود، اما اگر دولت با حفظ نرخ ۲۸۵۰۰ تومانی ارز ترجیحی، فقط ۱۵ درصد از حجم آن بکاهد و به هر کالا ۸۵ درصد ارز ترجیحی و ۱۵ درصد ارز مبادله بدهد، قیمت کالا‌ی اساسی متوسط ۱۳.۹ درصد افزایش خواهد یافت.
|
هشدار شوک قیمتی کالاها در ۱۴۰۴؛ سازمان برنامه تجدیدنظر کند

هشدار شوک قیمتی کالاها در ۱۴۰۴؛ سازمان برنامه تجدیدنظر کند

دولت برنامه‌ای چند لایه برای کاهش یارانه مرتبط با کالاهای اساسی در سر دارد و علاوه بر افزایش بیش از نرخ تورمِ نرخ ارز واردات کالای اساسی، ارز تخصیص یافته به این کالاها نیز به صورت مشهودی به ۱۲ میلیارد دلار کاهش خواهد یافت. 
|
بی‌توجهی به فقرزدایی در لایحه بودجه ۱۴۰۴

بی‌توجهی به فقرزدایی در لایحه بودجه ۱۴۰۴

بی‌توجهی به فقرزدایی در لایحه بودجه ۱۴۰۴ از موضوعاتی است که مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی به نقد و بررسی آن پرداخته است.
|
۱
گزارش
گزارش

بازار سرمایه تن به اصلاح و استراحت داد

در جریان معاملات امروز بازار سرمایه، شاخص بورس با افت ۱۲ هزار واحدی، تن به اصلاح و استراحت داد.

هشدار ورشکستگی شرکت‌ها در انگلیس با افزایش مالیات در بودجه سالانه

دولت بریتانیا در اقدامی تاریخی و در اولین بودجه جامع خود طی ۱۴ سال گذشته، تصمیم به افزایش چشمگیر مالیات بر کسب‌وکارها گرفت، این اقدام با هدف تامین مالی نیازهای رو به رشد در حوزه خدمات عمومی انجام شد.

دخالت دادگستری آمریکا در کسب‌وکارها؛ گوگل باید مرورگر کروم را بفروشد

مقامات وزارت دادگستری ایالات متحده قصد دارند که گوگل را مجبور کنند تا مرورگر کروم را بفروشد تا انحصار خود را از بازار جست‌وجوی اینترنتی از بین ببرد؛ وزارت دادگستری (DoJ) ماه گذشته اسنادی را به دادگاه ارائه و اعلام کرد که در حال بررسی اجرای «راهکارهای ساختاری» برای جلوگیری از استفاده گوگل از برخی محصولات است. 

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

صفر تا صد پروژه «راه توسعه» عراق؛ کانال سوئز نگران رقیب جدید

پروژه راه توسعه عراق با وجود مزایای راهبردی برای این کشور، با چالش‌های جدی مانند امنیت شمال عراق، توسعه بندر موازی در کویت، تامین مالی و هزینه بالای انتقال کالا مواجه است که می‌تواند تحقق اهداف مورد نظر آن را با تردید روبه‌رو کنند. 

یادداشت و تحلیل
یادداشت و تحلیل
احسان قمری، کارشناس اقتصادی

پیمان‌های پولی چطور تجارت خارجی را در تحریم‌ها تسهیل می‌کند؟

بانک مرکزی اخیرا اعلام کرده که شبکه شتاب ایران به شبکه میر روسیه متصل شده و از این پس گردشگران ایرانی می‌توانند نسبت به دریافت روبل از خودپردازهای کشور روسیه اقدام کنند.

امیرحسین نامنی، پژوهشگر اقتصادی

رمزارز و دنیای تاریک کلاهبرداری‌ها

یکی از مشکلات عمده‌ای که بازار ارز دیجیتال با آن مواجه است، طراحان پروژه‌های کلاهبرداری هستند که اغلب به‌ طور حرفه‌ای و با ظاهر قانونی وارد بازار می‌شوند.

علیرضا جلالی فراهانی، کارشناس اقتصادی 

ضرورت بازنگری در سازماندهی نهادهای حمایتی

نهادهای متعددی که هدف یکسانی دارند، نتایج عملی اجتناب‌ناپذیر و نامطلوبی را به دنبال دارند که در کمترین حالت، موازی کاری، اتلاف منابع محدود و فقدان هم‌افزایی است و در حالت بیشینه، شاهد خنثی شدن تلاش‌های یک نهاد توسط نهادی دیگر در اثر سیاستگذاری‌های مستقل و بعضا متعارض خواهیم بود.

محمدطاهر رحیمی، پژوهشگر اقتصادی؛

بحران بدهی‌های اسرائیل زیر سایه جنگ

اسرائیل که همواره تلاش کرده است تا نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی خود را کاهش دهد، در سال ۲۰۲۳ به دنبال درگیری‌های نظامی و پیامدهای آن، با افزایش این نسبت مواجه شد.

گفت وگو
گفت وگو
عضو کمیسیون برنامه و بودجه در گفت‌وگو با اقتصاد معاصر اعلام کرد

پیشنهاد راه‌اندازی کمیته‌ افزایش درآمد ارزی برای تأمین منظم کالای اساسی

عضو کمیسیون برنامه و بودجه با تأکید بر اینکه باید کمیته‌ای در کشور در وزارت اقتصاد و حتی در استان‌ها برای افزایش درآمد ارزی کشور تشکیل شود، گفت: ضرورت دارد قیمت‌های مختلف ارز‌ در کشور به شیوه‌ای به یکدیگر نزدیک کنیم که در تأمین کالا‌ی اساسی و حیاتی نظیر دارو، خللی رخ ندهد.

دبیر کمیسیون اجتماعی مجلس در گفت‌وگو با اقتصاد معاصر اعلام کرد؛

افزایش دستمزد به شیوه پلکانی در اولویت مجلس

دبیر کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: افزایش حقوق باید به‌گونه‌ای باشد، کسانی که حقوق کمتری دریافت می‌کنند، از درصد افزایش بیشتری برخوردار شوند و کسانی که حقوق بیشتری می‌گیرند، درصد کمتری افزایش حقوق داشته باشند، این رویکرد به عدالت نزدیک‌تر است.

عضو کمیسیون عمران مجلس در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر» اعلام کرد؛

کم‌کاری ۲ وزارتخانه در نظارت بر سکوهای اینترنتی برای سامان‌دهی اجاره‌بها

عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: در قانون سامان‌دهی اجاره‌بها که ابتدای امسال ابلاغ شد، پیش‌بینی‌های لازم برای مدیریت و نظارت بر سکوهای اینترنتی صورت گرفته است، انتظار ما این بوده که وزارت راه و شهرسازی و وزارت صنعت، معدن و تجارت این قوانین را اجرایی کنند.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر» خبر داد؛

تأمین مالی خط‌آهن چابهار با ۲ شیوه تهاتر نفت و بودجه

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: دولت قبل از رهبر انقلاب اجازه «تهاتر نفت» برای تأمین مالی پروژه‌ها گرفت، یکی از این پروژه‌ها، خط‌آهن مشهد-چابهار است که ارتباط شرق کشور را با کشور‌های حاشیه خلیج فارس برقرار می‌کند، دولت پیشنهاد داد اجرای این پروژه از مسیر بودجه انجام شود، مجوز ویژه برای اجرای این پروژه توسط وزارت راه صادر می‌شود و کمیسیون عمران همکاری...