روزانه ۹۰ هزار لیتر سوخت از ایران به پاکستان قاچاق میشود
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ سازمانهای اطلاعاتی پاکستان گزارشی در مورد قاچاق سوخت از ایران به این کشور تهیه کردهاند که نشان میدهد روزانه حداقل ۹۰ هزار لیتر سوخت تولیدی کشورمان از طریق قاچاق به پاکستان ارسال میشود.
پدیده قاچاق سوخت از یک سو ایران را از میلیونها دلار درآمد نفتی محروم میکند و از سوی دیگر میلیونها دلار به دولت پاکستان بابت عدم دریافت حقوق گمرکی و مالیات زیان وارد میکند.
مدیا لاین پایگاه خبری آمریکایی در این خصوص نوشت: «سازمانهای اطلاعاتی پاکستان در گزارش خود از افزایش قابل توجه قاچاق سوخت ایران به داخل پاکستان خبر دادهاند. بر اساس این گزارش قاچاق روزانه حدود ۹۰ هزار لیتر سوخت ایران منجر به زیان سرسامآور حداقل ۸۱۶ میلیون دلاری برای دولت پاکستان میشود.»
در گزارش رسانه مذکور آمده است: «کاهش قابل توجهی در این تجارت غیرقانونی در دوره دولت موقت وجود داشت اما پس از انتخابات عمومی که فوریه ۲۰۲۴ در پاکستان برگزار شد، تجارت غیرقانونی سوخت ایران به میزان خیره کننده ۶۷ درصد افزایش یافته است. سوخت ایران از طریق شش مسیر زمینی و دریایی به پاکستان قاچاق میشود و حدود ۷۰ درصد از سوخت قاچاق به پاکستان به سه استان بزرگ این کشور میرسد.»
حجم قاچاق سالانه سوخت ایران به پاکستان ۸/۲ میلیارد لیتر برآورد شده که شامل گازوئیل و بنزین است که در نتیجه ۸۱۶ میلیون دلار در سال به دولت پاکستان زیان میزند.
بر اساس این گزارش، تقریباً ۲/۲ تا ۴/۲ میلیون نفر که بین ۱۴ تا ۱۶ درصد از جمعیت بلوچستان پاکستان را تشکیل میدهند، به قاچاق سوخت ایران در داخل این استان متکی هستند.
این گزارش ۴۴ صفحهای که توسط ماموران اطلاعاتی تهیه شده است، دست داشتن چهرههای متعددی را در این باند قاچاق افشا میکند. در میان دست اندرکاران میتوان به اعضای مجلس بلوچستان پاکستان، وزرای سابق استانی و سیاستمداران بانفوذ اشاره کرد.
در این گزارش علاوه بر ۱۰۵ قاچاقچی را که نقش اساسی در تسهیل تجارت غیرقانونی ایفا میکنند، ۱۰۰ مقام فاسد در سراسر پاکستان را شناسایی کرده است. این گزارش بر همدستی ۵۳۳ پمپ بنزین که بدون مجوزهای مناسب کار میکنند و فعالانه در فروش سوخت قاچاق ایران مشارکت میکنند، تاکید میکند.
تجارت غیرقانونی سوخت ایران در پاکستان چیز جدیدی نیست و چندین دهه است که وجود دارد. قاچاق نفت ایران عمدتاً در کمربند بلوچ اتفاق میافتد که ویژگی آن رشتهکوههای چالشبرانگیز، بیابانهای خالی از سکنه و کمبود صنایع یا فرصتهای اقتصادی برای ساکنان آن است.
طبق اسناد رسمی، نقطه کانونی قاچاق سوخت ایران، یک گستره بیابانی در امتداد مرز پاکستان و ایران است که محل زندگی حدود ۶۰ هزار نفر است. آمارها نشان میدهد در این منطقه از هر خانوار دو تا سه نفر به تجارت قاچاق سوخت مشغول هستند.
علیرغم وعدهها و تضمینهای مکرر دولت پاکستان برای سرکوب این قاچاق و تجارت غیرقانونی در مرزها، تلاشها تاکنون در مهار این فعالیت شوم بیاثر بوده است.