رشد بازار سرمایه آرام و پیوسته
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ یک روز خوب دیگر در بازار سرمایه؛ اتفاقی که روز گذشته برای سهامداران و سرمایهگذاران در تالار شیشهای تکرار و موجب شد که شاخص کل بورس با قدرت، یک کانال جدید دیگر را فتح کند. رشد ۲.۱۸ درصدی نماگر اصلی بازار سهام یا به نوعی افزایش بیش از ۵۸ هزار واحدی خود، آن هم در شرایطی که دامنه نوسان برای چندمین ماه پیاپی محدود است، شاخص بورس را تا ارتفاع ۲ میلیون و ۷۳۸ هزار واحد رشد داد.
شاخص هموزن نیز در جریان معاملات دیروز با رشد ۱.۷۸ درصدی همراه شد و به سطح ۸۴۱ هزار واحدی رسید. شاخص کل فرابورس نیز ۱.۰۳ درصد بر ارتفاع خود افزود. ۲ هزار و ۱۱ میلیارد تومان پول حقیقی هم وارد گردونه معاملات سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی شد. این در حالی بوده که ارزش معاملات سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی به ۷ هزار و ۹۵۴ میلیارد تومان رسید.
همچنن بررسی بازدهی نماگرهای سهامی از ابتدای سال نشان میدهد که شاخص کل در این بازده زمانی، رشد ۲۴.۸ درصدی داشته و شاخص کل هموزن هم ۱۳.۴ درصد بر ارتفاع خود افزوده و شاخص کل فرابورس نیز رشد ۲.۲ درصدی را تجربه کرد.
افزون بر این شاخص کل از ابتدای آبان تاکنون توانسته ۳۹ درصد رشد کند، این در حالی بوده که در همین بازه زمانی، شاخص کل هموزن رشد ۲۸.۴ درصدی را به ثبت رسانده و شاخص کل فرابورس نیز ۲۳.۵ درصد بر ارتفاع خود افزوده است.
نکته قابل توجه در مورد وضعیت بازار سرمایه طی ماههای گذشته، به ویژه حرکت آن در جاده تعادل و رشد این بوده که شاخص کل بورسی در شرایطی این روزها پیوسته در حال ثبت رکوردهای جدید تاریخی خود است که شاخص کل هموزن و شاخص کل فرابورس کماکان با قلههای تاریخی خود فاصله دارند؛ این در حالی است که در روند صعودی قبلی بازار سهام که از آبان ۱۴۰۱ تا اردیبهشت پارسال به وقوع پیوست، این شاخص کل هموزن بود که با عملکرد بهتر نمادهای کوچک بازار توانست قله تاریخی خود در سال ۹۹ را فتح کند و شاخص کل بورس، دنبالهروی آن بود.
این بدان مفهوم بوده که رشدهای اخیر بازار سرمایه عمدتا تحت تاثیر نمادهای بزرگ و شاخصساز بوده است.
در این میان نیز رئیس سازمان بورس در نشست هماندیشی که دیروز با مدیران رسانهها داشته، در دفاع از کارنامه ۱۰۰ روزه خود در سازمان بورس گفته که کنترل ریسک بازار در هیجانات به ویژه در ابتدای دولت چهاردهم، یکی از مهمترین اقدامات ابتدایی ما بود و پیگیری موثر برای صیانت از حقوق بازار سرمایه در بودجه ۱۴۰۴، انتظامبخشی به انتشار اوراق دولتی، نهاییسازی لیست عرضههای اولیه برای ۳ ماهه پایانی سال، تلاش برای کاهش خسارت قطعی انرژی، رونمایی از ابزارهای جدید هم از جمله دیگر اقدامات بود.
صیدی البته این نکته را هم مدنظر قرار داد که در پایان سال وضعیت شرکتها، کسری بودجه و موارد از این دست، شرایط را در تالار شیشهای دشوار میکند و پبشبینی میشود در سه ماه پیش رو با آن مواجه شویم.
از سوی دیگر در حالی این روزها بازار سرمایه برخلاف سال گذشته، فکر و خیالش دست کم از بابت موضوعات بودجهای راحت بوده که در این زمینه نیز رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس صیانت از قانون بازار سرمایه، ایجاد مشوقهای مالیاتی برای افزایش سرمایه از محل سود انباشته و پیشگیری از توزیع سودهای موهومی در قانون تامین مالی تولید وزیرساختها، حذف موانع برای توسعه تامین مالی توسط خصوصی، تجهیز منابع مالی از ناحیه وزارت اقتصاد با محوریت بازار سرمایه در برنامه هفتم پیشرفت و افزایش سهم بخش غیردولتی در تامین مالی از طریق ابزارهای بدهی و مشوقهایی برای تامین مالی از مسیر بازار سرمایه را از برنامههای مجلس برای حمایت از بازار سرمایه برشمرده است.
در مجموع در شرایطی بازدهی دلار در بازار آزاد از ابتدای سال ۲۶.۳ درصد، نیمسکه نیز رشد ۲۴.۷ درصد، ربع سکه ۲۰.۸ درصد و طلای ۱۸عیار ۴۹.۵ درصد و سکه امامی نیز ۳۸ درصد را تجربه کرده که به باور کارشناسان اگر روند صعودی بورس ادامهدار باشد، بورس قادر به جبران جاماندگی خود از دیگر بازارها خواهد شد.
بازاری که امروز هم شاخص کل بورس آن با ثبت رشد ۲۴ هزار واحدی، از نیمه ارتفاع ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار عبور کرد؛ هرچند که شاخص کل هموزن افت حدود ۲ هزار واحدی را تجربه کرد.
از ۳۴۳ نماد معاملاتی فعال در بورس، ۳۸ درصد معادل ۱۳۲ نماد مثبت و ۲۱۱ نماد هم منفی بودند. در فرابورس نیز از ۳۷۴ نماد معاملاتی فعال، ۳۷ درصد معادل ۱۳۷ نماد معاملاتی مثبت و ۲۳۷ نماد هم منفی ثبت شدند.
همچنین در پایان معاملات ۱۵ درصد معادل ۵۱ نماد بورسی و ۲۰ درصد معادل ۷۶ نماد فرابورسی با صف خرید مواجه شدند و ۲۴ درصد معادل ۸۴ نماد در بورس و ۲۹ درصد معادل ۱۰۹ نماد در فرابورس با صفهای فروش به استقبال معاملات فردا رفتند.
ارزش صفهای خرید و فروش هم امروز به ترتیب ۲ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان و ۴۹۳ میلیارد تومان بود و در مجموع ۲۹۳ میلیارد تومان هم خروج پول حقیقی از بازار سهام و ۴۹۱ میلیارد تومان خروج از صندوقهای با درآمد ثابت رقم خورد.