بازگشت قطار بورس به ریل تعادل
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ در جریان معاملات سومین روز هفته جاری، شاخص بورس و کلیت بازار سرمایه برای سومین روز پیاپی منفی بود. شاخص کل بورس که هفته گذشته پرقدرت به ارتفاع ۲ میلیون ۸۰۰ هزار واحد رسیده بود، در این هفته، این ارتفاع را از دست داد.
دیروز هم افت ۴۲ هزار واحدی، شاخص بورس را از این ارتفاع دورتر کرد. شاخص کل هموزن هم با کاهش ارتفاع ۰.۷۲ درصدی روبهرو و شاخص کل فرابورس نیز حدود ۰.۷۸ درصد سرخپوش شد؛ کلیت بازار شاهد خروج یکهزار و ۸۸۷ میلیارد تومان پول حقیقی بود و ۷۴ درصد نمادهای بازار سهام در محدوده منفی قرار گرفتند و فقط ۲۶ درصد آنها در محدوده مثبت معامله شدند.
این درحالی بود که با سنگین شدن صفهای فروش در سه روز گذشته، رفته رفته این گمانهزنی میان فعالان بازار سرمایه مطرح شد که آیا خوشبینیها در بازار سرمایه به پایان رسیده و دوباره تالار شیشهای به روزگار ناخوب و فرسایشی خود وارد شده است؟
از سوی دیگر برخی معتقد بودند که لازم است تا بازار سرمایه برای طی کردن مسیر رو به رشد خود، تا پیش از فتح ارتفاع ۳ میلیون واحد، اصلاح و استراحت مناسبی را تجربه کند و افتهای سه روز گذشته بازار سرمایه هم از این جنس است.
با این دو نگاه متفاوت و متقابل، معاملات امروز بازار سرمایه در حالی شروع شد که شاخصسازها رفته رفته بار فشار روانی بازار را بر دوش کشیدند و با مثبت شدن شاخص کل و شاخصسازها، نمادهای دیگر هم مثبت و شاخص کل هموزن نیز رنگ سبز به خود گرفت تا به نوعی فرضیه استراحت شاخص بورس و کلیت بازار سرمایه طی دو سه روز گذشته معنا پیدا کند.
نگاهی به معاملات امروز نشان میدهد که در جریان معاملات چهارمین روز هفته جاری، پس از سه روز پیاپی روند منفی، شاخص بورس مثبت شد، ۲۴ هزار واحد رشد کرد و در ارتفاع ۲ میلیون و ۷۵۹ هزار واحد قرار گرفت. شاخص کل هموزن اما در نهایت به افت ۴ واحدی راضی شد و در فرابورس هم شاخص این بازار کاهش ۲۳ واحدی را تجربه کرد.
بررسی شاخصهای اصلی بازار نشان میدهد که بهبود شرایط امروز بازار سهام بیشتر به لطف شاخصسازها بوده و بازارساز تلاش کرده با روند منفی بازار را متوقف کند.
این در حالی بوده که امروز از ۳۴۳ نماد معاملاتی فعال در بورس، ۴۱ درصد معادل ۱۳۹ نماد مثبت و ۵۹ درصد معادل ۲۰۴ نماد منفی بودند. در فرابورس نیز از ۳۶۵ نماد فعال ۳۱ درصد معادل ۱۱۳ نماد مثبت و ۶۹ درصد معادل ۲۵۲ نماد منفی ثبت شدند.
همچنین در پایان معاملات، ۱۳ درصد معادل ۴۴ نماد معاملاتی در بورس با صف خرید و ۱۳ درصد معادل ۴۶ نماد معاملاتی با صف فروش مواجه شدند. در فرابورس هم ۱۶ درصد معادل ۶۰ نماد با صف خرید و ۲۴ درصد معادل ۸۶ نماد با صف فروش به کار خود پایان دادند. ارزش صفهای خرید نیز ۷۴۴ میلیارد تومان در برابر ۷۵۹ میلیارد تومانی بود که در صف فروش بودند.
۴۶ میلیارد تومان پول حقیقی نیز امروز از بازار سهام خارج شد و صندوقهای درآمد ثابت نیز با خروج ۱۲۴ میلیارد تومانی مواجه شدند.
این در حالی است که این روزها یکی از دلمشغولیهای فعالان بازار سرمایه، تحولات سیاسی منطقه است؛ به تازگی حضور دوباره وزیر خارجه عمان در تهران همزمان با شرایط حساس منطقه رقم خورده و این موضوع نشان میدهد که ایران همچنان در حلقه تصمیمسازی و نظمبخشی به خاورمیانه قرار دارد.
در این راستا عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در نشست مشترک خود با سید بدر البوسعیدی، همتای عمانی خود گفته است: «سفر وزیر خارجه عمان به تهران سفر بسیار به موقعی است.»