![ابلاغ افزایش ۱۵ و ۲۱ درصدی قیمت انواع روغن](/files/fa/news/1403/10/24/54090_633.jpg)
گرانی روغن در غفلت دولت با سمبه پر زور تولیدکننده/ چرا کسی نظارت بر بازار را گردن نمیگیرد؟
![گرانی روغن در غفلت دولت با سمبه پر زور تولیدکننده/ چرا کسی نظارت بر بازار را گردن نمیگیرد؟](/files/fa/news/1403/10/19/52454_475.jpg)
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ «قیمت روغن از تاریخ دوازدهم بهمنماه، ۱۵ درصد افزایش مییابد و اکنون روغن به وفور در فروشگاهها عرضه میشود»؛ این را علی فاضلی، رئیس هیات مدیره انجمن روغن نباتی چند روز پیش و پس از خبر خروج شرکت عربستانی (صافولا) از ایران اعلام کرده است.
این ادعا در حالی عنوان میشود که مشاهدات خبرنگار اقتصاد معاصر از برخی فروشگاههای زنجیرهای و سوپرمارکتهای سطح شهر، حاکی از خالی شدن قفسههای روغن از سوی مردم با فرض گران شدن ۱۵ درصدی است.
برای بررسی بیشتر از وضعیت این روزهای بازار روغن، به سطح شهر رفتم؛ وارد یکی از فروشگاههای زنجیرهای در منطقه ۷ تهران شدم و به سمت قفسههای روغن رفتم اما به جز تعداد محدودی روغن آفتابگردان (غیر سرخ کردنی)، محصول دیگری به چشمم نمیخورد؛ از صندوقدار فروشگاه پرسیدم که روغن ندارید؟ در حالی که در حال محاسبه خرید نفر قبلی بود، نگاهی به قفسههای خالی انداخت و به همکار خود گفت: «قفسه روغن را نچیدید؟» سپس رو به من، به سمت دیگری از فروشگاه اشاره کرد و گفت: «از آنجا بردارید»؛ در آن گوشه فروشگاه چند کارتن روغن سرخکردنی که جمعا حدود۳۰ الی ۴۰ ظرف روغن را شامل میشد گذاشته بودند؛ حس کردم شاید در قفسهها نچیدهاند تا مردم فورا قفسههای روغن را خالی نکنند.
مجبور شدم یک ظرف روغن خریداری کنم، البته به قول معروف با قیمت قبل؛ از این فروشگاه زنجیرهای خارج شدم و به یکی از سوپرمارکتهای خیابان عباس میرزا رفتم. همزمان با ورود، از مغازهدار که انتهای مغازه درگیر تمیز کردن یخچال نوشیدنیها بود، پرسیدم روغن دارید؟ یکی از پاکتهای آبمیوه که پاره شده بود را داخل سطل آشغال انداخت و نگاهی به قفسههای مغازه انداخت، «همین چهارتا مونده، میخوان گرون کنند، شرکتها هم چند روزه برای ثبت سفارش نمیان»؛ پرسیدم « شنیدم قراره ۱۵ درصد گران کنن اما چرا؟» درب یخچال نوشیدنیها را بست و لنگ نطافتش رو انداخت تو روشویی و گفت: «دست ما که نیست، قیمتها ۱۵ درصد گرون شده از همین امروز هم گرون شده، بار جدید برسه باید با قیمت جدید بفروشیم، امروز هم خبری از بار جدید نشد، آخرین ارسالی شرکت مربوط به دو روز پیش هست».
تشکر کردم و از مغازه خارج شدم، پرسید نمیخوای روغن؟ گفتم این چهار تا رو بذار برای اونی که بیشتر نیاز داره، من فردا میام میگیرم.
با یکی از سوپرمارکتهای همین محل قبلا سر جا پارک دعوای لفظی کرده بودیم اما بعدها خیلی رفیق شدیم، مییومد جلو مغازهشو اندازه ۲ تا ماشین میبست، ما هم معمولا وقتی میرسیدیم محل کار، لنگ جای پارک بودیم؛ یکی دو بار سطل آبی که برای جا پارک گذاشته بود جلو مغازهاش را برداشته بودم که پارک کنم که بحث لفظی پیش اومد و بعد از اون هم رفیق شدیم.
تا وارد شدم، همین طور که ۲ تا بستنی را برای پسر بچه داخل نایلون میذاشت، با خنده بهم گفت: «رئیس جا پارک را برای شما نگه داشتیما، چرا نمیاری پس ماشین رو؟»
«ماشین رو ول کن، این روزا بحث روغن داغه؛ روغن چی داری؟»
«تو هم شنیدی روغن قراره گرون بشه، اومدی سراغ ما؛ امروز که نیومده هیچ، دیروز هم نیومد. شرکت گفته احتمالا بار جدید هفته آینده بیاد».
پرسیدم از بار قبلی چیزی داری؟ «روغن داریم اما کمه، کفاف فروش یکی دو روزمون رو میکنه، اگه بار نرسه دیگه برای شنبه هفته دیگه دستمون خالی میمونه».
گفتم اینکه میگن قرار گرون بشه درسته؟ «تغییر قیمتی الان نداشتیم و ما به همون قیمت قبل میفروشیم اما شرکت اعلام کرده که بار جدید ۱۵ درصد گرون میشه».
ازش خداحافظی کردم و با خنده قول دادم یه بار ماشین رو بیارم دقیقا مقابل مغازهاش پارک کنم؛ اما ذهنم درگیر این بود که چرا مردم این روزها باید اینقدر دغدغه تامین سادهترین مواد غذایی رو داشته باشند.
به دفتر اقتصاد معاصر برگشتم؛ از طریق سیستم چند تا سایت فروش آنلاین مواد غذایی رو رصد کردم، اغلبشون غیر از روغن سرخ کردنی با دو برند بهار و غنچه در دو اندازه مختلف، محصول دیگری نداشتند.
دوباره یاد گفتههای دبیر انجمن روغن نباتی افتادم که میگفت در فروشگاههای سطح شهر روغن به وفور موجود است؛ پس نه تنها قیمت روغن در این ماه نباید گران میشد، بلکه قفسهای هم نباید خالی میماند اما اینطور نبود.
انجمن روغن نباتی: محدودیت در فروش روغن تخلف محسوب میشود
موضوع را دوباره از علی فاضلی، رئیس هیات مدیره انجمن روغن نباتی پیگیری کردیم، به گفته وی «روغن از ۱۲ بهمنماه گران خواهد شد و این موضوع را وزیر جهاد کشاورزی، معاون وزیر و وزارت صمت اعلام کردهاند و در سامانه ۱۲۴ نیز قابل مشاهده است.»
رئیس هیات مدیره انجمن روغن نباتی همچنین اضافه کرد: «در حال حاضر توزیع این محصول طبق روال عادی ادامه دارد و ایجاد هرگونه محدودیت در فروش تخلف محسوب میشود.»
با این حال این روزها روغن هم در فروشگاهها کمتر شده است و هم افزایش قیمت دارد؛ اینکه قرار است از سال آینده ارز ترجیحی برخی کالاهای اساسی کاهش یابد، درست اما دلیلی ندارد تولیدکنندگان روغن از امروز نسبت به گرانی محصولات خود اقدام کنند. این نظارت جدی دولت را میطلبد، وزارت جهاد کشاورزی متولی اصلی تنطیم بازار و تامین مایحتاج غذایی مردم است اما به نظر میرسد این روزها این وزارتخانه فاصله زیادی با بازار گرفته و گویا اهتمام و شاید دغدغهای برای تنظیم و کنترل بازار ندارد.
بماند که غفلت این وزارتخانه در کنترل قیمت محصولات غذایی مرتبط با خودش، محدود به این محصول نبوده و اغلب اقلام اساسی نظیر گوشت، مرغ، ماهی و حتی میوهجات، سبزیجات و صیفیجات هر روز تغییر قیمت میدهد و وزیر جهاد کشاورزی همچنان در خواب زمستانی به سر میبرد.