![رسانههای عبری: یمنیها در حال سوزاندن باقیمانده اقتصاد اسرائیل هستند](/files/fa/news/1403/10/8/48600_169.jpg)
تولیدکنندگان یهودی: یمنیها عامل سونامی گرانی در اسرائیل شدهاند
![تولیدکنندگان یهودی: یمنیها عامل سونامی گرانی در اسرائیل شدهاند](/files/fa/news/1403/10/19/52560_324.jpg)
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ محاصره دریایی تحمیل شده توسط نیروهای حوثی بر حملونقل و کشتیرانی رژیم صهیونیستی، عامل سونامی افزایش قیمت در اسرائیل است؛ این را ران تومر، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان در تلآویو در گفتوگو با کالکالیست بیان کرده است.
تومر گفت: در طول یک سال گذشته مشکلات ناشی از جنگ متوقف نشده و حملات از سمت یمن بر حملونقل دریایی نیز منعکس شده، به طوری که هزینه حمل کانتینر از چین از دسامبر ۲۰۲۳ تاکنون تقریبا چهار برابر و حمل کالا از چین به اسرائیل از نظر زمانی سه برابر طولانی تر شده و به همین دلیل، قیمت کالایی که باید از طریق دریا خریداری و ارسال شود، سه برابر شده است.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان در اسرائیل با اشاره به افزایش بیشتر هزینه واردات کالا برای این رژیم در نتیجه حملات یمنیها گفت: همه اینها از عوامل گرانیهای فعلی محسوب میشود.
موج افزایش قیمتها در اسرائیل همچنان در حال گسترش است و شرکتهای بزرگ بیشتری اعلام کردهاند که قیمت محصولات خود را با ورود به سال جدید افزایش دادند.
روزنامه اقتصادی عبری «کالکالیست» در گزارشی آورده که شرکت محصولات چای «وسوتسکی» نیز از ماه آینده، قیمت چای سیاه را ۶ درصد افزایش خواهد داد.
بر اساس این گزارش، این شرکت بزرگترین شرکت در زمینه تولید چای است و بیش از ۷۸ درصد از فروش بازار چای در اسرائیل را در اختیار دارد. همچنین این گزارش میافزاید که اپن هیمر، Oppenheimer، یک شرکت تولیدکننده ابزار پخت و پز، قیمت برخی از محصولات خود را نیز ۲۲ درصد افزایش خواهد داد.
طی هفتههای گذشته، قیمتها افزایش یافتهاند و بسیاری از شرکتهای بزرگ محصولات غذایی در اسرائیل اعلام کردند که قیمت محصولات خود را از ژانویه با درصدهای متفاوت افزایش خواهند داد. این در حالی بوده که شرکت اشتراوس افزایشی تا ۱۸ درصد را اعمال کرد. شرکت غول پیکر مواد غذایی Unilever، قیمت محصولات خود را ۱۲ درصد افزایش داد، در حالی که شرکت Awsem قیمت بسیاری از محصولات را تا ۹ درصد و شرکت Carmit قیمت محصولات خود را تا ۲۰ درصد افزایش دادند.
این موج بیسابقه شامل خدمات عمومی و مالیات نیز میشود، به طوری که مالیات بر ارزش افزوده ۱ درصد افزایش یافت، مالیات بر املاک ۵.۳ درصد، قیمت سوخت ۱.۱ درصد، قیمت آب ۲ درصد، هزینه برق نیز ۳.۵ درصد و هزینههای بیمه ۱.۲ درصد افزایش یافت و مالیات معروف به «مالیات ثروتمندان» که مالیات بر درآمد سرمایه حاصل از بهره و سرمایه گذاری است، از ۳ درصد به ۵ درصد افزایش یافت. مالیات خرید خودرو برقی نیز ۱۰ درصد رشد داشت.
این افزایش مالیاتها به دلیل تدابیری است که کابینه نتانیاهو در بودجه سال ۲۰۲۵ به منظور پوشش هزینههای جنگ و کاستن از نرخ کسری بودجه اتخاذ کرده است.
از سوی دیگر روزنامه تایمز اسرائیل گزارش داده که حوثیها با گسترش دامنه حملات خود در عمق اسرائیل بر فعالیت نهادهای اقتصادی تاثیر گذاشتهاند و نتانیاهو از توقف تاثیر این افزایش تهدیدهای نظامی بر اقتصاد عاجز است.
تایمز اسرائیل با اشاره به حمله دو روز قبل نیروهای مسلح یمن به نیروگاه اوروت رابین در جنوب حیفا در شمال سرزمینهای اشغالی آورده است که دوربینهای اسرائیلیها نشان میدهد که این موشکها مثل همیشه به هدف خورده و به منطقه الخضیره در جنوب حیفا اصابت کرده و پدافندهای تلآویو در رهگیری آن ناکام بودند.
تایمز افزود اسرائیلیها سال نو را با افزایش قیمتها و مالیات در کالاها و خدمات آغاز کردند اما این فشار موجب تشدید نارضایتی داخلی از نتانیاهو خواهد شد. تایمز افزود اصلاحات وعده داده شده از سوی کابینه نتانیاهو برای بهبود اقتصاد، زمانی نتیجهبخش خواهد بود که جنگ در غزه و محاصره این منطقه متوقف شود، زیرا چیزی که روشن است این بوده که با ادامه این اتفاق، تهدیدها علیه اسرائیل هم ادامه دارد.
این روزنامه افزود خردهفروشها در اسرائیل مشکلات در واردات کالا و قیمت مواد خام را از عوامل افزایش قیمتها میدانند و میگویند محاصره اسرائیل توسط یمنیها عامل اصلی ایجاد موانع در واردات کالا به اسرائیل است.
تایمز اسرائیل در ادامه گزارش آورده است: «درست است که قیمت مواد غذایی و هزینه حملونقل گاهی افزایش و گاهی کاهش مییابد اما اینجا در اسرائیل ما نوعی جادوی منحصربهفرد داریم که موجب شده تا قیمتها فقط افزایش یابد».
این روزنامه ادامه داد دولت نتانیاهو هیچ راهحلی برای افزایش قیمتها ندارد و در کاستن از شدت نابسامانیهای اقتصادی و معیشتی ناکام بوده است.
تایمز افزود: از زمانی که حوثیها در یمن حمله به کشتیهای عازم اسرائیل را آغاز کردند، قیمت مواد غذایی و مصرفی بالا باقی ماند و مرتبا هم بالاتر رفت و حکومت هم در مقابله با حوادث دریای سرخ ناکام بوده و از همینرو کشتیها هنوز مجبورند دماغه امید نیک در جنوب آفریقا را دور بزنند تا به اسرائیل برسند و همین امر هزینه حملونقل کالاها، به خصوص کالاهای بزرگ نظیر خودرو را افزایش داده است.
این روزنامه با اشاره به افزایش۲۰ درصدی قیمت لوازم آرایشی یا کنسروهای وارداتی به دلیل مجبور شدن کشتیها به تغییر مسیر خود در دریای سرخ آورده است: اگرچه کشتیها به هر ترفندی از جمله دور زدن آفریقا بالاخره به اسرائیل میرسند اما تبعات آن بر گرانی کالاها را ساکنان اسرائیل متحمل میشوند.