۱۰:۲۱ ۱۴۰۳/۱۱/۱۴
دبیر انجمن واردکنندگان برنج در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

گرانی برنج با کاهش واردات و تاخیر در تخصیص ارز/ دولت دست بجنباند

دبیر انجمن واردکنندگان برنج گفت: کاهش واردات و مشکلات مالی واردکنندگان، به ویژه در تخصیص ارز، موجب شده تا قیمت برنج در بازار داخلی به سرعت افزایش یابد، اگر این روند ادامه پیدا کند، کمبود برنج و بحران قیمت در یک ماه آینده اجتناب‌ناپذیر خواهد بود.
گرانی برنج با کاهش واردات و تاخیر در تخصیص ارز/ دولت دست بجنباند
کد خبر:۱۴۴۶۳

مسیح کشاورز، دبیر انجمن تامین‌کنندگان و تولیدکنندگان برنج ایران در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصاد معاصر با اشاره به روند ۱۰ سال گذشته واردات برنج، توضیح داد که میانگین سالانه واردات برنج در این مدت حدود ۱.۴ میلیون تن بوده است. 

وی تاکید کرد: تقاضای برنج در چند مقطع سال افزایش چشمگیری دارد؛ ماه مبارک رمضان، ایام محرم، عید نوروز و ایام خاصی مانند موکب‌های اربعین، از جمله زمان‌هایی هستند که بازار برنج با افزایش تقاضا مواجه می‌شود. به همین دلیل، مدیریت واردات در این بازه‌های زمانی اهمیت بالایی دارد. 

کشاورز با اشاره به میزان واردات برنج در سال جاری گفت: در نیمه اول سال معمولا ۶۰۰ هزار تن برنج وارد می‌شد اما امسال این رقم به ۴۸۰ هزار تن کاهش یافت. این موضوع موجب کمبود عرضه و در نتیجه افزایش قیمت در بازار شده است.   

این مقام مسوول اظهار داشت: مشکل اصلی که در این زمینه وجود دارد، اختلال در تخصیص ارز به واردکنندگان است. برخی از شرکت‌های واردکننده هنوز مطالبات سال گذشته خود را دریافت نکرده‌اند، در حالی که واردات برنج نیازمند منابع مالی قابل‌ توجهی است. واردکنندگانی که بنیه مالی قوی‌تری داشته‌اند، با استفاده از سرمایه شخصی یا تسهیلات اقدام به واردات کرده‌اند اما تاخیر در پرداخت ارز باعث ایجاد مشکل مالی برای این گروه نیز شده است.   

دبیر انجمن تامین‌کنندگان و تولیدکنندگان برنج ایران در خصوص نحوه تخصیص ارز برای واردات برنج توضیح داد: فرآیند واردات این محصول با سرمایه خود واردکنندگان یا از طریق دریافت تسهیلات انجام می‌شود. پس از آن، برنج باید ترخیص و وارد بازار شود. فقط پس از تایید وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر توزیع کامل برنج در بازار، واردکنندگان به بانک مرکزی معرفی شده و در نوبت تخصیص ارز قرار می‌گیرند. در نتیجه، این فرآیند زمان‌بر بوده و موجب فشار مالی بر واردکنندگان می‌شود.   

وی افزود: این شرایط همزمان با ماه رمضان و عید نوروز که یکی از دوره‌های افزایش تقاضا برای برنج است، بازار را با چالش بیشتری مواجه می‌کند. از آنجا که برنج خارجی به میزان کافی وارد نشده، فشار تقاضا به سمت برنج ایرانی رفته و قیمت آن افزایش پیدا کرده است. در حال حاضر، برنجی که تا چندی پیش با قیمت ۱۰۰ هزار تومان عرضه می‌شد، اکنون به ۱۴۵ هزار تومان رسیده که افزایش ۴۵ درصدی را نشان می‌دهد.   

به گفته کشاورز، عدم تصمیم‌گیری سریع درباره میزان واردات و تخصیص ارز، می‌تواند بازار را در ماه‌های آینده با بحران بیشتری مواجه کند. با توجه به اینکه فصل برداشت برنج در ایران، هند، پاکستان و تایلند تقریبا هم‌زمان است، فاصله گرفتن از این بازه زمانی، باعث می‌شود تا میزان برنجی که در بازار جهانی قابل خریداری است، کاهش یابد و قیمت آن نیز افزایش پیدا کند.   

وی در پایان هشدار داد که در صورت عدم اقدام به‌ موقع، بازار برنج در ماه‌های آینده با افزایش چشمگیر قیمت روبه‌رو خواهد شد و تاخیر در تصمیم‌گیری، فشار مضاعفی به مصرف‌کنندگان وارد خواهد کرد.

ارسال نظرات