
آزادسازی واردات آیفون ۴ میلیارد دلار هزینه ارزی دارد

حسین صمصامی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد معاصر و در ارتباط با واردات و رجیستری آیفونهای ۱۴ و ۱۵ اظهار داشت: طبیعی است که این مسئله به ضرر اقتصاد کشور است. چرا که تقاضای ارز را بالا میبرد و این مسئله به نفع یک قشر خاص جامعه و در تضاد با منافع عمومی است.
وی در رابطه با این که برخی از نمایندگان معتقدند آیفون نیاز جامعه است پس باید وارد و رجیستری شود، تصریح کرد: بنز آخرین سیستم هم نیاز جامعه است. کالاهای بسیار لوکس مثل پارچههای بسیار گران قیمت هم نیاز یک جامعه است. اما ما در اقتصاد بین نیاز و خواسته تفاوت قائلیم. نیاز تمامی دارد اما خواسته تمامی ندارد.
صمصامی، افزود: در مدیریت جامعه باید حواسمان باشد که نیازهای اولیه و نیاز عموم جامعه را برطرف کنیم و سپس باید حواسمان باشد در ارتباط با کالا، نباید کاری کنیم که مانور تجمل در جامعه راه بیفتد؛ مثلا کالاهایی را وارد کنیم که عده قلیلی میتوانند استفاده کنند.
وی در ارتباط با ممنوعیت واردات این دو رده گوشی اپل در مدتی معین و بحث کنونی برای آزادسازی واردات و رجیستری آن تاکید کرد: قطعا این مسئله به لابی برمیگردد. در شرایط موجود درآمدهای ارزی را باید در مسائل اولویت دار دیگر هزینه کنیم. گوشی آیفون اصلا اولویت اقتصاد ما نیست. اما واردات مواد اولیه، تولید، نهادهای دامی و کالاهای اساسی نیاز و اولویت اصلی کشور است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس یادآور شد: گوشیهای آیفون و غیر آیفون که (به لحاظ ارزی) در ردیف گوشیهای آیفون شمرده میشوند، تقاضای ارز را بالا میبرند و میتوانند عاملی برای افزایش نرخ ارز در بازار غیر رسمی باشند. زمانی که دلار در بازار کالاهای غیر ضروری بالا میرود، سیاستگذار اقتصادی میگوید ارز نیمایی ۴۵ تومان است و ارز آزاد ۷۰ تومان پس آن را به ۷۰ تومان (بازار آزاد) نزدیک میکند و این یعنی کالاهای واسطهای، مواد اولیه تولید و خیلی از کالاهای دیگر که با ارز ۲۸ هزار تومانی خارج شده و با ارز نیمایی قیمت خورده، به قیمت بازار آزاد به دست مردم میرسد. قیمت ۲۸ هزار تومان ترخیص به ۷۰ هزار تومان در دست مشتری. به چه علت؟ چون عدهای میخواهند گوشی آیفون یا بنز آخرین سیستم داشته باشند.
صمصامی عنوان کرد: یکی از طراحان تحریم کشورمان در کتاب خود نوشته است، در سالهای ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ که اقتصاد ایران را تحریم کردیم، چند هدف داشتیم. علاوه بر این که به اصطلاح قیمت ارز در بازار بالا رفت و تورم ایجاد شد، ما میخواستیم حاکمیت و مردم از یکدیگر جدا شوند تا به اصطلاح تغییر رژیم (رژیم چنج) اتفاق بیفتد. اما ما یک هدف دیگر هم داشتیم. ما صادرات نفت را محدود کرده مقابل واردات برخی کالاها ایستادیم. اما اجازه واردات کالاهای لوکس و تجملی را دادیم تا از هر نقطه دنیا میخواهند کالای لوکس وارد کنند تا مردم ببینند در حالی که آنها قادر به ادامه زندگی نیستند، برخی از کالاهای تجملی استفاده میکنند تا این مسئله زمینه اعتراضات را فراهم کند.
وی در پایان گفت: برآوردهای اولیه نشان میدهد که حدود ۴ میلیارد دلار تقاضای ارز برای آیفون در صورت آزادسازی وجود دارد و پیش بینی شده که اگر چنین اتفاقی رخ دهد، قیمت ارز در بازار آزاد بالا میرود.