
همافزایی در حملونقل؛ راهکار افزایش سهم ایران در ترانزیت منطقه

سعید رسولی، معاون حملونقل وزیر راه و شهرسازی در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد معاصر بر ضرورت همافزایی و یکپارچگی در سیستم لجستیک و حملونقل کشور تاکید کرد و از برنامههای این وزارتخانه برای افزایش سهم ایران در ترانزیت منطقه خبر داد.
وی با اشاره به موقعیت جغرافیایی ایران گفت: کشور ما به آبهای آزاد دسترسی دارد و دروازه اتصال کشورهای شمالی (CIS) به دریاهای آزاد و از سوی دیگر، مسیر ارتباطی ایران با شرق آسیا و چین است. همچنین از طریق ترکیه، به اروپا متصل میشویم. این موقعیت جغرافیایی، ایران را به یک نقطه کلیدی در کریدورهای شرق-غرب و شمال-جنوب تبدیل کرده اما به دلیل نبود هماهنگی بین بخشهای مختلف حملونقل، ظرفیت واقعی آن محقق نشده است.
رسولی بر ضرورت یکپارچهسازی حملونقل ریلی، جادهای و دریایی تاکید کرد و افزود: در حال حاضر، نیمی از ظرفیت بنادر کشور بلااستفاده مانده است، زیرا ارتباط ریلی و جادهای با بنادر به درستی تسهیل نشده است. این در حالی بوده که برای افزایش بهرهوری در حملونقل، باید تمام این بخشها به صورت هماهنگ و مکمل یکدیگر عمل کنند.
وی همچنین بر لزوم تسهیل فرآیندهای حملونقل برای بخش خصوصی تاکید کرد و گفت: اگر بخواهیم شعار سال را عملی کنیم، باید رویهها، مقررات و بخشنامهها را اصلاح کرده و شرایط حضور فعالتر بخش خصوصی را فراهم کنیم. وزارت راه و شهرسازی در تلاش است تا تعامل خود را با انجمنها و تشکلهای حملونقلی افزایش دهد و موانع آنها را برطرف کند.
معاون وزیر راه و شهرسازی، رونق تجارت را از عوامل کلیدی توسعه لجستیک دانست و افزود: سرمایهگذاری در حملونقل بدون در نظر گرفتن جریان تجاری، توجیه اقتصادی ندارد. باید سیاستی اتخاذ شود که ناوگان حملونقل داخلی سهم بیشتری در جابهجایی کالاهای صادراتی و وارداتی داشته باشد. در غیر این صورت، ناوگان خارجی این نقش را بر عهده میگیرد و ظرفیتهای داخلی بلااستفاده میماند.
وی در پایان بر لزوم رقابتی شدن نرخ و کیفیت خدمات حملونقلی تاکید کرد و گفت: با توجه به موقعیت ژئوپلیتیکی ایران، اگر بتوانیم زمان و هزینه حملونقل را بهینه کنیم، امکان جذب بارهای ترانزیتی بیشتری به مسیرهای داخلی فراهم خواهد شد.