
کریپتو در عصر بیثباتی اقتصادی؛ بیتکوین ناامیدکننده عمل کرد

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ پس از اعلام تعرفههای جنجالی ترامپ، کارشناسان مالی پیشبینی میکنند که استراتژیهای تعرفهای ممکن است باعث افزایش استفاده از رمزارزها، به ویژه در زمان گسترش بیثباتی اقتصادی در جهان شود.
طبق گفته جف پارک، تحلیلگر شرکت Bitwise تنشهای تجاری، دولتها را به سمت اقدامات تورمی سوق میدهد که در نهایت ارزش ارزهای سنتی را کاهش داده و سرمایهگذاران را به سمت داراییهای جایگزین، از جمله کریپتو سوق میدهد.
اثرات فوری جنگ تجاری بر سایر داراییها، فشار اقتصادی جهانی ایجاد میکند؛ با این تفاوت که این فشارها به صورت نامتقارن میان آمریکا و شرکای تجاریاش توزیع خواهد شد. پارک در پستی در شبکه اجتماعی X نوشت: «هزینههای تعرفهای به احتمال زیاد از طریق افزایش تورم، هم توسط آمریکا و هم شرکای تجاری آن پرداخت خواهد شد اما تاثیر نسبی آن بر کشورهای خارجی بسیار شدیدتر خواهد بود.»
وی افزود: «کشورهای آسیبدیده احتمالا برای مقابله با کاهش رشد اقتصادی دچار مشکل خواهند شد.»
هرچند در نهایت ممکن است که بیتکوین از این بحران سود ببرد اما پارک هشدار میدهد که بازارهای جهانی در ابتدا با بحرانهای قابل توجهی مواجه خواهند شد. رشد ارزش کریپتو ممکن است در شرایطی رخ دهد که اقتصاد جهانی درگیر رکود، کاهش ثروت و تشدید درگیریهای تجاری است.
ری دالیو، اقتصاددان برجسته و مدیر صندوق پوشش ریسک در پستی، تعرفهها را «رکود تورمی برای کل جهان» توصیف کرد.
وی توضیح داد: «تعرفهها معمولا فشار کاهشی بر قیمتها در کشورهای تولیدکننده کالاهای مشمول تعرفه ایجاد میکنند، در حالی که برای کشورهای واردکننده این محصولات موجب افزایش تورم میشوند.»
به گفته دالیو، سطح کنونی بدهی جهانی همراه با عدم تعادل تجاری، میتواند زمینهساز تغییر بزرگی در نظام مالی جهان باشد؛ تغییری که ممکن است نظم پولی تثبیتشدهای را که برای دههها اقتصاد جهانی را شکل داده دگرگون کند.
کاهش نرخ بهره یک استراتژی حسابشده
به عقیده برخی تحلیلگران، بیثباتی اقتصادی اخیر ممکن است عمدی باشد. آنتونی پامپلیانو، اخیرا اعلام کرده که شاید رئیس جمهور عمدا بازارهای سرمایه را بیثبات کرده باشد تا بانک مرکزی را وادار به کاهش نرخ بهره کند؛ اقدامی که میتواند هزینه مدیریت بدهی ملی آمریکا را کاهش دهد. همچنین نرخ بهره اوراق قرضه ۱۰ ساله خزانهداری آمریکا از حدود ۴.۶۰ درصد در ژانویه به ۴.۰۰ درصد کاهش یافته است.
به گفته پامپلیانو، هرچند این رویکرد ممکن است در کوتاهمدت به بازار آسیب بزند اما کاهش نرخ بهره در بلندمدت منجر به افزایش وامگیری و رشد قیمت داراییها خواهد شد. اگر این تحلیل درست باشد، میتوان انتظار داشت که بیتکوین و دیگر داراییهای پرریسک در بلندمدت از سیاستهای تهاجمی تجاری سود ببرند؛ هرچند در ابتدا ممکن است بازار با چالشهایی مواجه شود.
قیمت بیتکوین در سال ۲۰۲۵ عملکردی جالب توجه داشته است. این ارز دیجیتال سال را با رشد چشمگیر آغاز و سقف تاریخی جدیدی را ثبت کرد اما در پایان سهماهه اول، بیش از ۱۵ درصد از ارزش خود را از دست داده است. در حالی که قیمت بیتکوین اکنون در محدودهای تثبیت شده، چشمانداز کلی برای بزرگترین ارز دیجیتال جهان چندان مثبت به نظر نمیرسد. این امر توضیح میدهد که چرا بسیاری از سرمایهگذاران کوتاهمدت ناامید شده و بازار را ترک کردهاند.
آیا بیتکوین آماده جهش است؟
تحلیلگری با نام مستعار دارکفاست، در پستی در پلتفرم ایکس اعلام کرد که گروه خاصی از دارندگان بیتکوین در حال فروش داراییهای خود با ضرر هستند. این تحلیل بر اساس معیار حاشیه سود/زیان (Profit/Loss Margin) صورت گرفته است. معیاری که قیمت خرید سرمایهگذاران را با قیمت فعلی مقایسه کرده و وضعیت سودآوری آنها را میسنجد.
دارکفاست تمرکز تحلیل خود را بر دارندگانی گذاشته که بیتکوین را بین یک تا سه ماه نگه داشتهاند (دارندگان کوتاهمدت). این گروه معمولا واکنشپذیرترین بخش بازار هستند و رفتار اخیرشان هم این مساله را تایید میکند.
وی در ادامه عنوان کرد: «دارندگان کوتاهمدت از اوایل فوریه در حال فروش بیتکوین با ضرر هستند، این ضررهای تحققیافته اکنون به سطحی رسیدهاند که آخرین بار هنگام سقوط FTX مشاهده شده بود و حتی از عقبنشینی قیمتی سال ۲۰۲۴ نیز بالاتر رفتهاند.»
از نظر تاریخی ضررهای تحققیافته توسط دارندگان کوتاهمدت، اغلب پیشزمینهای برای جهشهای بزرگ قیمتی بوده، به ویژه زمانی که دارندگان بلندمدت همچنان در حال انباشت هستند که این روند میتواند نشاندهنده انتقال دارایی از دستهای ضعیف به دستهای قوی، پیش از صعود بعدی باشد.
در زمان نگارش این مطلب، قیمت بیتکوین حدود ۷۴ هزار دلار است و در ۲۴ ساعت گذشته تغییر قابل توجهی داشته است.