
دوشنبه سیاه بازارهای دنیا و هشدار رکود؛ ترامپ: با کسری مالی عظیم مواجهیم

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از فایننشال نایمز؛ روند نزولی بازارهای مالی که ناشی از تعرفههای دونالد ترامپ بود، امروز دوشنبه تشدید شد. با وجود نگرانیهای فزاینده در مورد رکود جهانی، رئیس جمهور ایالات متحده اعلام کرد که از سیاستهای تجاری تهاجمی خود عقبنشینی نخواهد کرد.
از همینرو بازار سرمایه به شدت سقوط کرد، ارزهای پناهگاهی تقویت شدند و بازدهی اوراق قرضه کاهش یافت. قراردادهای مربوط به شاخص S&P ۵۰۰ به میزان ۱.۹ درصد کاهش یافت، در حالی که قراردادهای مربوط به نزدک ۲.۱ درصد افت کرد. بازارهای آسیایی ضربه شدیدی خوردند، به طوری که شاخص هنگسنگ هنگکنگ بیش از ۱۳ درصد کاهش یافت که بدترین افت یکروزه این بازار در این قرن بود.
بازارهای سهام اروپا نیز به شدت افت کردند. شاخص Stoxx Europe ۶۰۰ به میزان ۳.۸ درصد کاهش یافت، در حالی که شاخص Dax آلمان ۳.۷ درصد کاهش داشت و در ابتدای روز، بیش از ۱۰ درصد کاهش یافته بود. شاخص FTSE ۱۰۰ نیز ۳.۵ درصد افت داشت.
این سقوطهای شدید در حالی رخ میدهند که گلدمن ساکس پس از تشدید شدید شرایط مالی که ناشی از اعمال تعرفههای ترامپ بر شرکای تجاری ایالات متحده در هفته گذشته بود، احتمال رکود در ایالات متحده را از ۳۵ درصد به ۴۵ درصد افزایش داده است.
ترامپ در پست خود در شبکه اجتماعی Truth Social در شب یکشنبه نوشت: «ما با کسری مالی عظیم در برابر چین، اتحادیه اروپا و بسیاری دیگر روبهرو هستیم. تنها راه حل این مشکل، اعمال تعرفههاست که در حال حاضر دهها میلیارد دلار به ایالات متحده وارد میکنند. این تعرفهها در حال اجرا هستند و مشاهده آن بسیار رضایتبخش است.»
همچنین وقتی از ترامپ در مورد سقوط بازارها پرسیدند، وی به خبرنگاران گفت: «گاهی اوقات برای اصلاح یک مشکل، باید دارویی مصرف کرد.»
رئیس جمهور ایالات متحده نظم تجاری جهانی را در آنچه که روز آزادی نامید، بر هم زد و تعرفههایی بیش از ۴۰ درصد بر برخی از بزرگترین شرکای تجاری آمریکا اعمال کرد که باعث شد چین نیز تعرفههای تلافیجویانه ۳۴ درصدی وضع کند.
در روزهای پنجشنبه و جمعه، بیش از ۵ تریلیون دلار از ارزش شاخص S&P ۵۰۰ کاسته شد و این بدترین هفته برای این شاخص از زمان آغاز پاندمی کرونا در سال ۲۰۲۰ بود. با کاهش شدید بازارها، حتی برخی از حامیان ترامپ نیز نگرانیهایی درباره سیاست تجاری کاخ سفید ابراز کردند.
در روز یکشنبه، بیل آکمن، بیلیونر سرمایهگذار در شبکه اجتماعی ایکس هشدار داد که تعرفههای ترامپ میتواند ایالات متحده را به یک زمستان اقتصادی هستهای خودساخته دچار کند.
آکمن همچنین هارالد لوئتریک، وزیر تجارت را به دلیل بیتفاوتی نسبت به سقوط بازار سهام و اقتصاد مورد انتقاد قرار داد و ادعا کرد که لوئتریک و کنتور فیتزجرالد، شرکت وی از طریق مالکیت داراییهای ثابت سود کردهاند.
اوراق قرضه پناهگاهی مانند اوراق قرضه خزانهداری ایالات متحده، در پی سقوط بازارهای سهام افزایش قیمت داشتند.
آکمن گفت: «لوئتریک وقتی اقتصاد ما فرو میپاشد، سود میبرد.»
همچنین استنلی دراکنمیلر، سرمایهگذار بیلیونر و مدیر صندوق پوشش ریسک مخالفت خود را با سیاستهای تجاری ترامپ ابراز کرد و در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «من از تعرفههایی که بیش از ۱۰ درصد باشد، حمایت نمیکنم.»
بازدهی ۱۰ ساله اوراق قرضه خزانهداری ایالات متحده که توسط مقامات دولت ترامپ به دقت رصد میشود، در ۳.۹۹ درصد ثابت ماند.
بازدهی ۱۰ ساله اوراق قرضه ژاپن ۰.۰۶ درصد کاهش یافت و به ۱.۱۲ درصد رسید، در حالی که بازدهی ۱۰ ساله آلمان نیز ۰.۰۶ درصد کاهش یافت و به ۲.۵۶ درصد رسید.
جیسون لوئی، رئیس استراتژی سهام و مشتقات در منطقه آسیا و اقیانوسیه بانک BNP پاریباس گفت: سرمایهگذاران در پی نوسانات شدید بسیاری از موقعیتهای خود را میبندند.
وی افزود که این افتها نشاندهنده کاهش برخی موقعیتها، به ویژه در بانکها و موسسات مالی ژاپن است.
بازارهای کالا نیز ضررهای سنگینی را تجربه کردند. قیمت نفت وست تگزاس اینترمدییت (WTI)، شاخص نفتی ایالات متحده، ۲.۶ درصد کاهش یافت و به ۶۰.۳۶ دلار در هر بشکه رسید. نفت خام برنت که معیار بینالمللی است نیز ۲.۵ درصد کاهش یافت و به ۶۳.۹۳ دلار رسید. بیتکوین نیز ۲ درصد افت کرد و به ۷۷،۲۳۲ دلار برای هر توکن رسید.
دلار ایالات متحده ۰.۱ درصد در برابر سبد ارزهای بزرگترین شرکای تجاری خود کاهش یافت. مقامات چینی نرخ یوآن در بازار داخلی را در ضعیفترین سطح خود از اوایل دسامبر قرار دادند، به طوری که نرخ تبدیل آن به ۷.۱۹ یوان به ازای هر دلار رسید.
در روز یکشنبه، اسکات بسنت، وزیر خزانهداری ایالات متحده واکنش کوتاهمدت بازارها به تعرفههای تهاجمی رئیس جمهور را رد کرد و به شبکه NBC گفت که کاخ سفید به مسیر خود ادامه خواهد داد. وقتی از وی پرسیده شد که آیا تعرفههای ترامپ قابل مذاکره هستند، گفت: «باید ببینیم که کشورهای دیگر چه پیشنهاداتی دارند و آیا این پیشنهادات قابل اعتماد هستند یا خیر.»