بازگشت تدریجی تورم به اقتصاد آمریکا/ تعرفه‌ها کار دست ترامپ داد

با افزایش تدریجی تاثیر تعرفه‌های تجاری بر واردات از چین، نرخ تورم مصرف‌کننده در ایالات متحده در ماه آوریل بار دیگر روند صعودی به خود گرفت. این در حالی است که کارشناسان نسبت به پایداری این روند و نقش عوامل موقتی همچون موجودی پیش‌خرید شده، تردید دارند.
بازگشت تدریجی تورم به اقتصاد آمریکا/ تعرفه‌ها کار دست ترامپ داد
کد خبر:۲۲۸۶۹

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از بلومبرگ؛ پس از افت غیرمنتظره‌ای که تورم آمریکا در ماه مارس تجربه کرد، پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که در ماه آوریل، بار دیگر روند افزایشی به خود گرفته است؛ آن هم در شرایطی که تعرفه‌های تازه اعمال‌ شده بر واردات چین به‌ آرامی در حال اثرگذاری بر قیمت کالاها هستند. 

طبق نظرسنجی بلومبرگ از اقتصاددانان، شاخص قیمت مصرف‌کننده در ماه آوریل حدود ۰.۳ درصد نسبت به ماه قبل افزایش یافته است. شاخص هسته نیز که نوسانات اقلامی چون غذا و انرژی را حذف می‌کند، با نرخی مشابه رشد کرده است. 

بسیاری از کارشناسان بر این باورند که گزارش تازه اداره آمار کار ایالات متحده (BLS)، نخستین نشانه‌های اثرگذاری تعرفه‌های سنگین بر واردات از چین را نمایان خواهد کرد. با این حال، به دلیل آنکه بسیاری از کالاهای موجود در بازار در بازه‌ای پیش از اجرای این تعرفه‌ها وارد کشور شده‌اند، اثرات تورمی آن‌ها در آمارهای فروردین‌ماه (آوریل) محدود خواهد بود.

در همین زمینه، گروهی از اقتصاددانان بلومبرگ به رهبری آنا وانگ اعلام کرده‌اند: «کالاهایی که واردات آن‌ها به شدت وابسته به چین است، مانند پوشاک، کفش و اسباب‌بازی، ممکن است با افزایش جزئی قیمت مواجه شوند. با این حال، خرده‌فروشان در انتقال این افزایش قیمت به مصرف‌کننده با مشکل روبه‌رو هستند، چراکه با کاهش تقاضا مواجه خواهند شد. اگر این فشار تقاضا غالب شود، تاثیر کلی تعرفه‌ها بر تورم کمتر از آن چیزی خواهد بود که تصور می‌شود.»

از سوی دیگر، توافق موقت اخیر میان ایالات متحده و چین برای کاهش متقابل برخی از تعرفه‌ها، از نگاه برخی تحلیلگران می‌تواند منجر به یک «دوره جبرانی» شود؛ به‌ طوری‌ که در این بازه زمانی فروشندگان برای پر کردن موجودی انبارهای خود اقدام به واردات فشرده می‌کنند و همین مساله ممکن است سبب افزایش موقتی قیمت‌ها شود.

در حال ویرایش//بازگشت تورم به مسیر صعودی؛ تعرفه‌های تجاری در نقش محرک جدید قیمت‌ها

اثرپذیری تدریجی قیمت کالاها

تحلیلگران بانک آمریکا برآورد کرده‌اند که در ماه آوریل، قیمت کالاها (به‌ جز مواد غذایی و انرژی) فقط ۰.۱ درصد رشد کرده و در واقع تاثیر تعرفه‌ها هنوز کاملا نمایان نشده است. دو تن از تحلیلگران این بانک، استفان ژونو و جسو پارک نیز اعلام کرده‌اند: «در کوتاه‌مدت تاثیر تعرفه‌ها بر قیمت‌ها محدود خواهد بود اما در ماه‌های آینده احتمال افزایش قابل‌ توجه‌تری وجود دارد.»

آن‌ها همچنین پیش‌بینی کردند که قیمت خودروها در این دوره افزایش یابد، چراکه بسیاری از مصرف‌کنندگان برای پیشگیری از گران‌تر شدن خودرو، خرید خود را جلو انداخته‌اند. 

در همین حال، برخی دیگر از تحلیلگران معتقدند که تاثیر واقعی تعرفه‌ها هنوز در شاخص‌های رسمی منعکس نشده است. 

ژولین لافارگ، استراتژیست ارشد در بانک خصوصی بارکلیز، در یادداشتی اعلام کرد: «گزارش شاخص قیمت مصرف‌کننده آمریکا احتمالا هنوز به‌ طور جدی از تعرفه‌هایی که در دوم آوریل اعلام شد، تاثیر نپذیرفته است، چراکه بسیاری از واردکنندگان با پیش‌خرید کالاها و معافیت‌های موقتی، از فشار افزایش قیمت جلوگیری کرده‌اند.» 

وی همچنین افزود: «بانک مرکزی آمریکا و سرمایه‌گذاران بین‌المللی باید زمان بیشتری منتظر بمانند تا بتوانند اثر نهایی نااطمینانی‌های تجاری را بر تورم ارزیابی کنند.»

کاهش قیمت مواد غذایی و خدمات

در حوزه خوراکی، اقتصاددانان مورگان استنلی و پنتئون ماکروایکانامیکس اعلام کرده‌اند که قیمت تخم‌مرغ یکی از اصلی‌ترین محرک‌های تورم مواد غذایی در سه‌ماهه اول سال در ماه آوریل کاهش یافته است. کاهش موارد ابتلا به آنفلوانزای پرندگان عامل اصلی این افت قیمتی دانسته شده است. 

از سوی دیگر، در بخش خدمات نیز نشانه‌هایی از کاهش قیمت مشاهده می‌شود. تحلیلگران سیتی‌گروپ اعلام کرده‌اند که قیمت‌ها در حوزه سفر، از جمله بلیت هواپیما و اجاره خودرو، برای دومین ماه پیاپی کاهش یافته است؛ مساله‌ای که می‌تواند بیانگر کاهش تمایل مردم به سفرهای غیرضروری باشد. 

در همین حال، انتظار می‌رود نرخ رشد اجاره‌بها که در ماه مارس افزایش قابل‌ توجهی یافته بود، در آوریل روندی ملایم‌تر داشته باشد. با توجه به سهم بالای این بخش در شاخص تورم، این تغییر از نظر سیاست‌گذاران بسیار حائز اهمیت است. 

در نهایت، اقتصاددانان موسسه پنتئون ماکروایکانامیکس، با اشاره به کاهش تدریجی تورم در بخش خدمات، پیش‌بینی کرده‌اند که فدرال رزرو در صورت تداوم این روند، ممکن است در نیمه دوم سال جاری بار دیگر به سیاست‌های انبساطی و کاهش نرخ بهره بازگردد.

ارسال نظرات