
کودتای خودروییها در بورس

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ بازار سرمایه نخستین روز معاملاتی هفته و اولین روز معاملاتی خردادماه را با رشد ۲۶ هزار واحدی شاخص کل بورس و افزایش بیش از ۴ هزار واحدی شاخص کل هموزن سپری کرد.
ارزش معاملات سهام، حقتقدم و صندوق سهامی هم در روز شنبه در همان سطوح هفته گذشته یعنی ۱۲همت قرار دارد. این در حالی است که ارزش معاملات بازار سهام در ۲۷ فروردین، در یکی از بالاترین سطوح یعنی ۱۸همت قرار داشت که در ادامه، این رقم یک سیر نزولی را طی کرد.
همچنین تالار شیشهای در روزی که گذشت شاهد ورود ۷۴۲ میلیارد تومان پول حقیقی بود و صندوقهای درآمد ثابت نیز با ورود بیش از یک هزار میلیارد تومانی نقدینگی به کار خود پایان دادند.
افزون بر این در روز شنبه، بیشترین میزان ورود پول، به صندوقهای درآمد ثابت تعلق داشت و صندوقهای طلا در ابتدای ساعت معاملات، به دلیل اظهارات مثبت مذاکرهکنندگان، با خروج پول همراه شدند. صندوقهای بخشی، گروه سیمان، فلزات اساسی و صندوقهای سهامی و بانکیها هم با بیشترین میزان ورود پول همراه شدند.
این در شرایطی است که در هفتهای که گذشت، در مجموع خروج پول حقیقی از بازار سرمایه رقم خورد و به باور کارشناسان علت خروج پول از بورس در هفته پایانی اردیبهشتماه، به دو موضوع مرتبط بود. مساله اول این است که بخشی از اصلاح بازار ناشی از رشد قابل توجه آن از نیمه فروردین تاکنون بود. نکته دیگر نیز اظهارات ضدونقیض مقامات در مورد مذاکرات بود که بازار سهام و بازار طلا نسبت به آن واکنش قابل توجهی نشان دادند و هفته گذشته قیمت ارز نزدیک به ۳ هزارتومان افزایش پیدا کرد.
نگاهی به وضعیت کلی معاملات بازار سرمایه در روز گذشته نشان میدهد در حالی که پس از اعلام نتایج غیرقطعی از دور پنجم مذاکرات، همچنان طرفهای ایرانی و آمریکایی به ادامه گفتوگوها در دور ششم امید دارند، معاملات امروز بازار سرمایه تحت تاثیر توقف واگذاری سهام سایپا و ایران خودرو تا اطلاع ثانوی با ناخوشاحوالی کار خود را آغاز کرد و به پایان رساند.
بر این اساس شرکتهای سایپا و ایران خودرو در نامههایی جداگانه به اداره نظارت بر ناشران بورس و اوراق بهادار اعلام کردند که هرگونه واگذاری یا تغییر و تحول در سهام شرکتها تا اطلاع ثانوی متوقف میشود. در همین راستا علی شیخ زاده، عضو هیات مدیره و مدیرعامل شرکت سایپا در نامهای به مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار نوشت: «بنابر نامهای خیلی محرمانه واصل شده از شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا مقرر گردید تا ابلاغ مصوبات شورای عالی سران قوا، از هر نوع واگذاری و تغییر و تحول در سهام شرکت سایپا جلوگیری شود. مراتب از بابت رعایت مقررات دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات اعلام میگردد.»
گروه صنعتی ایران خودرو نیز با افشای اطلاعات در کدال نامهای مشابه نامه سایپا منتشر کرده است. در نامه ایران خودرو خطاب به رئیس اداره نظارت بر ناشران گروه صنعتی و معدنی سازمان بورس آمده است: «با عنایت به نامه وارده از دبیر شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا مبنی بر تهیه گزارش نهایی ساماندهی صنعت خودروسازی، مقرر شد از هر گونه واگذاری و تحول سهام این شرکت تا تعیین تکلیف طرح مذکور جلوگیری به عمل آید.»
این درحالی است که در ماههای اخیر شرکت سایپا برای واگذاری ۴۲ درصد از سهام خود به صورت بلوکی فراخوان منتشر کرد و ۹ مشتری برای خرید سهام اعلام آمادگی کردند و واگذاری وارد فرایند اهلیت سنجی شده بود. به این ترتیب تا تعیین تکلیف نهایی، هرگونه جابهجایی سهام متوقف میشود.
در واکنش به این اتفاق، مدیر نظارت بر بورس های سازمان بورس به اظهار نظر مسؤولان عالی رتبه دولت و مجلس درباره واگذاری سهام خودروسازان واکنش نشان داد و اعلام کرد: «طی چند سال اخیر نوسان اظهار نظرهای مسؤولان عالی رتبه دولت و مجلس در خصوص صنعت خودرو، واگذاری سهام خودروسازان، قیمت فروش محصولات، نحوه عرضه و... به اندازهای بوده که به راحتی میشد ناترازی برق کشور را رفع کرد. از آثار مخرب این اظهار نظرها بر بازار سرمایه نمیتوان گفت.»
با وجود این، کلیت بازار سرمایه تحت تاثیر واژگونی خودروسازان در تالار بورس منفی بود و در نهایت شاخص کل بورس با ثبت افت ۳۲ هزار واحدی دوباره در آستانه از دست دادن کانال ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد قرار گرفت. شاخص کل هموزن نیز امروز منفی بود و ۶ هزار واحد عقب نشست. در فرابورس ایران نیز شاخص کل این بازار عقبنشینی ۲۳۴ واحدی را تجربه کرد.
افزون بر این در جریان معاملات امروز بازار سرمایه، از ۳۵۵ نماد معاملاتی فعال در بورس، ۱۹ درصد معادل ۶۹ نماد معاملاتی مثبت و ۸۱ درصد معادل ۲۸۶ نماد منفی بودند. در فرابورس نیز از ۳۷۷ نماد فعال در این بازار، ۲۱ درصد معادل ۸۰ نماد معاملاتی مثبت و ۷۹ درصد معادل ۲۹۷ نماد منفی بودند. همچنین در پایان معاملات امروز، ۸ درصد معادل ۲۷ نماد معاملاتی در بورس با صف خرید و ۳۸ درصد معادل ۱۳۴ نماد با صف فروش مواجه شدند. در فرابورس هم ۱۱ درصد معادل ۴۰ نماد با صف خرید و ۳۸ درصد معادل ۱۴۴ نماد با صف فروش به کار خود پایان دادند. ضمن اینکه در پایان معاملات ارزش صفهای خرید نیز ۹۰۰ میلیارد تومان در برابر ۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی بود که در صف فروش بودند.
علاوه بر این، هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان پول حقیقی نیز از بازار سهام خارج شد و صندوقهای درآمد ثابت نیز با ورود هزار و ۱۰۰ میلیارد تومانی نقدینگی مواجه بودند.