
ترامپ عقبنشینی کرد؛ فرصت دوباره برای گفتوگو با اتحادیه اروپا

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از فایننشال تایمز؛ دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا پس از گفتوگوی تلفنی با اورزولا فندرلاین، رئیس کمیسیون اروپا تصمیم گرفت اعمال تعرفه ۵۰ درصدی بر واردات کالاهای اروپایی را به تعویق بیندازد و مذاکرات تجاری میان دو طرف را تا ۹ ژوئیه تمدید کند.
به گفته ترامپ، فندرلاین در این تماس خواستار تمدید زمان مذاکرات شد؛ این گفتوگو فقط دو روز پس از آن انجام شد که رئیس جمهور آمریکا تهدید کرده بود از اول ژوئن، تعرفههای سنگینی را بر کالاهای وارداتی از اتحادیه اروپا اعمال خواهد کرد، چراکه روند گفتوگوها با بروکسل را غیرقابل قبول میدانست.
ترامپ در جمع خبرنگاران گفت: «خانم فندرلاین گفت که آماده گفتوگوهای جدی است. مکالمه خوبی داشتیم و من هم موافقت کردم که زمان اجرای تعرفهها را به تعویق بیندازم. او گفت که به زودی با هم دیدار خواهیم کرد تا ببینیم میتوانیم به توافقی برسیم یا نه.»
رئیس کمیسیون اروپا نیز در پیامی در شبکههای اجتماعی، تماس با رئیس جمهور آمریکا را «مثبت» توصیف کرد و اعلام داشت که اتحادیه اروپا آمادگی دارد مذاکرات را با سرعت و قاطعیت پیش ببرد؛ مشروط بر آنکه آمریکا به دوره ۹۰ روزهای که پیشتر درباره آن توافق شده بود بازگردد.
فندرلاین تاکید کرد: «برای رسیدن به توافق مطلوب، به زمانی تا ۹ ژوئیه نیاز داریم.»
این تماس، نخستین گفتوگوی رسمی و علنی میان دو مقام از زمان آغاز به کار دولت ترامپ به شمار میرود و طبق اعلام دفتر رئیس کمیسیون اروپا، ابتکار این تماس از سوی فندرلاین بوده است.
تهدید ترامپ برای اعمال تعرفه ۵۰ درصدی که روز جمعه مطرح شد، تنش تجاری میان آمریکا و اتحادیه اروپا را وارد مرحله تازهای کرد و واکنش تند مقامهای اروپایی را به دنبال داشت. ترامپ پیشتر در ماه آوریل، تعرفههای ۲۰ درصدی را به حال تعلیق درآورده بود تا گفتوگوهایی ۹۰ روزه آغاز شود؛ مهلتی که اکنون تا ۹ ژوئیه تمدید شده است.
بازارهای مالی اروپا نیز به این تحولات واکنش نشان دادند و روز دوشنبه شاهد رشد بودند؛ به طوری که شاخص Stoxx ۵۰ اروپا ۱.۵ درصد و شاخص DAX آلمان ۱.۷ درصد افزایش یافتند. ارزش یورو نیز پس از کاهش اولیه، اندکی در برابر دلار تقویت شد و به ۱.۱۳۷۸ دلار رسید.
اظهارات فندرلاین نشاندهنده احتمال نرمتر شدن موضع اتحادیه اروپا و تمایل به رسیدن به توافقی جدید بود. با این حال، ماروش شفچوویچ، مذاکرهکننده ارشد کمیسیون اروپا، روز جمعه اعلام کرده بود که اروپا به جای تهدید، به دنبال احترام متقابل است و در صورت هرگونه اقدام یکجانبه، از منافع خود دفاع خواهد کرد.
در سوی دیگر، اسکات بسنِت، وزیر خزانهداری آمریکا در گفتوگو با شبکه فاکسنیوز ابراز امیدواری کرد که تهدید ترامپ باعث میشود اتحادیه اروپا واکنش جدیتری از خود نشان دهد. همچنین یکی از مقامات کاخ سفید، پیش از اعلام رسمی تعویق اعمال تعرفهها گفته بود که آمریکا تاکنون پاسخ ملموسی از سوی اتحادیه اروپا دریافت نکرده و این وضعیت مایه ناامیدی است.
استیون مور، مشاور اقتصادی غیررسمی ترامپ نیز در گفتوگو با فایننشال تایمز، اظهارات فندرلاین را نشانهای مثبت دانست و گفت: «این یک گام سازنده است، هرچند شاید به سرعتی که ترامپ انتظار دارد نباشد اما نشان میدهد که اروپا آماده ورود به مذاکرات است.»
مقامهای هر دو طرف اذعان کردهاند که گفتوگوهای تجاری تاکنون پیشرفت چندانی نداشته و همچنان هر دو طرف بر مواضع دیرینه خود پافشاری میکنند. ترامپ بارها اتحادیه اروپا را به اتخاذ سیاستهای تجاری ناعادلانه متهم کرده، در حالی که طرف اروپایی معتقد است ایالات متحده در محاسبات خود مازاد بزرگ خدماتی با اروپا را نادیده میگیرد.
در صورت اجرای تهدید تعرفهای ترامپ، اتحادیه اروپا بستهای تلافیجویانه به ارزش ۲۱ میلیارد یورو برای اعمال تعرفه بر کالاهای آمریکایی مانند ذرت، گندم، موتورسیکلت و پوشاک آماده کرده و همچنین در حال بررسی فهرستی دیگر به ارزش ۹۵ میلیارد یورو است که شامل اقلامی چون هواپیماهای بوئینگ و خودرو خواهد بود.