۱۳:۵۲ ۱۴۰۴/۰۳/۰۷

پایان هفته‌ای پرنوسان برای بورس

در جریان معاملات امروز بازار سرمایه، شاخص کل بورس با ثبت افت ۴ هزار واحدی در ارتفاع ۳ میلیون و ۱۲۹ هزار واحد در حالی آرام گرفت که هفته‌ای پرنوسان را پشت سر گذاشته است.
پایان هفته‌ای پرنوسان برای بورس
کد خبر:۲۴۳۶۲

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ «هفته‌ای پرفراز و نشیب برای بازار سرمایه و اهالی‌اش»؛ این بهترین تعبیری است که می‌توان برای معاملات بازار سهام در هفته نخست خردادماه عنوان کرد. هفته‌ای که در پی برگزاری پنجمین دور مذاکرات سیاسی مین ایران و آمریکاه معاملاتش آغاز شد و بلافاصله با خبرهای ضد و نقیض در مورد توقف واگذاری سهام دو خودروساز بزرگ کشور یعنی ایران خودرو و سایپا منفی شد و جو روانی و البته هیجانی منفی بر آن غالب شد. 

این در شرایطی است که دیروز و امروز معاملات بازار سرمایه در پی فروکش ابهامات مربوط به واگذاری سهام خودروسازان به تعادل رسید. نگاهی به معاملات دیروز تالار شیشه‌ای حکایت از این دارد که شاخص کل بورس در جریان معاملات روز ششم خردادماه، با ثبت رشد ۰.۸‌ درصدی معادل ۲۴ هزار واحد رشد کرد تا با عبور از مرز ۳‌ میلیون و ۱۳۴‌ هزار واحد، دومین روز مثبت پیاپی خود را به‌ ثبت رساند؛ شاخص کل هموزن نیز دیروز رشد بیش از ۷ هزار واحدی را از خود به جای گذاشت و در فرابورس ایران نیز شاخص کل این بازار موسوم به آیفکس با رشد ۱۱۷ واحدی معاملات را به پایان رساند. 

یکی از نکات مثبت معاملات دیروز، ورود ۵۷۴‌ میلیارد‌ تومان پول حقیقی به بازار سهام برای دومین روز پیاپی بود تا بدین ترتیب در مجموع دو روز اخیر، حدود ۱۲۷۱‌ میلیارد‌ تومان نقدینگی از سوی بازیگران حقیقی وارد بورس شود. 

آمارها نشان می‌دهد خالص ورود پول حقیقی از ابتدای سال ‌تاکنون به تالار شیشه‌ای حدود ۷‌ هزار میلیارد تومان برآورد می‌شود. این در حالی است که بخش قابل ‌توجهی از خروجی پول از بازار سهام، به معاملات اردیبهشت بازمی‌‌‌‌‌‌گردد. با کاهش سطح خوش‌بینی‌‌‌‌‌‌ها نسبت به آینده بازار سرمایه و همچنین مذاکرات سیاسی، حدود ۶‌ هزار و ۷۰۰‌ میلیارد‌ تومان پول حقیقی از تالار شیشه‌ای خارج شده است؛ البته در فروردین‌‌‌‌‌‌ ماه، موج خوش‌بینی‌‌‌‌‌‌ها به مذاکرات منجر به ورود ۱۴ همتی پول حقیقی به بازار شده بود و حالا باید منتظر ماند و دید در خردادماه چه خبرهایی به بازار سرمایه مخابره می‌شود تا بدین ترتیب نقدینگی، ورود به بورس را انتخاب کند یا در خروج! 

در مجموع  معاملات دیروز بازار سهام در شرایطی مثبت و امیدوارکننده بود که معاملات امروز برای شاخص بورس و نمادهای مختلف پرنوسان بود و در نهایت شاخص بورس پس از بارها مثبت و منفی شدن در نهایت به افت ۴ هزار واحدی بسنده کرد. 

شاخص کل هموزن نیز ۴ هزار واحد رشد کرد و شاخص کل فرابورس هم با رشد ۱۰۹ واحدی معاملات این هفته را به پایان رساند. 

افزون بر این در جریان معاملات امروز بازار سرمایه، از ۳۵۳ نماد معاملاتی فعال در بورس، ۵۲ درصد معادل ۱۸۳ نماد معاملاتی مثبت و ۴۸ درصد معادل ۱۷۰ نماد منفی بودند. در فرابورس نیز از ۳۹۰ نماد فعال در این بازار، ۵۲ درصد معادل ۲۰۱ نماد معاملاتی مثبت و ۴۸ درصد معادل ۱۸۹ نماد منفی بودند. همچنین در پایان معاملات امروز، ۲۲ درصد معادل ۷۶ نماد معاملاتی در بورس با صف خرید و ۶ درصد معادل ۲۰ نماد با صف فروش مواجه شدند. در فرابورس هم ۲۹ درصد معادل ۱۱۵ نماد با صف خرید و ۱۸ درصد معادل ۶۹ نماد با صف فروش به کار خود پایان دادند. ضمن اینکه در پایان معاملات ارزش صف‌های خرید نیز هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان در برابر ۸۸۹ میلیارد تومانی بود که در صف فروش بودند. 

علاوه بر این ۱۱۴ میلیارد تومان پول حقیقی نیز از بازار سهام خارج شد و صندوق‌های درآمد ثابت نیز با ورود ۳۱۱ میلیارد تومانی نقدینگی مواجه بودند. 

در مجموع کلیت بازار سرمایه در حالی نخستین هفته معاملاتی خرداد را پرفراز و نشیب پشت سر گذاشت که خبرهایی مبنی بر برگزاری دور ششم مذاکرات سیاسی میان ایران و ایالات متحده شنیده می‌شود. این در حالی است که به تازگی تمی بروس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به خبرنگاران درباره دور پنجم مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا گفت: «مذاکرات میان آمریکا و ایران سازنده بود. مذاکرات همچنان سازنده است و ما پیشرفت بیشتری داشتیم. طرفین توافق کرده‌اند که در آینده‌ای نزدیک دوباره با یکدیگر دیدار کنند.» 

در خصوص آخرین تحولات مربوط به واگذاری سهام سایپا و ایران خودرو نیز نایب رئیس کمیسیون اقتصادی دو نامه مهم درباره ایران خودرو و سایپا به رئیس سازمان بورس و محسن رضایی داده است. مهدی طغیانی در نامه خود به حجت‌اله صیدی، رئیس سازمان بورس اعلام کرده نامه‌ای از دبیرخانه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا یکشنبه ۴ خرداد مبنی بر عدم واگذاری سهام شرکت‌های خودروساز به شرکت‌های ایران خودرو و سایپا ابلاغ شد. این در صورتی است که شرکت‌های فوق مکلفند به موجب قانون برنامه هفتم پیشرفت نسبت به واگذاری سهام به اصطلاح چرخه‌ای یا تودلی اقدام کنند.

این نامه علاوه بر اینکه برخلاف قانون و تشریفات مقرر در مبنای حقوقی شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا ابلاغ شده، بازار سرمایه را متاثر و سهامداران را با زیان مواجه ساخته است. در این میان شائبه داشتن اطلاعات نهانی از روز قبل از آن (شنبه سوم خرداد) و معامله اوراق بهادار مبتنی بر آن اطلاعات وجود دارد. با توجه به ماده ۵۲ قانون بازار اوراق بهادار، سازمان بورس مکلف است مستندات و مدارک مربوط به جذب مزبور را گردآوری کند و به مراجع قضایی ذی‌صلاح اعلام و موضوع را به عنوان شاکی پیگیری کند.

سازمان بورس به عنوان مقام ناظر و تنظیم‌گر بازار سرمایه موظف است با جدیت از رعایت حقوق سهامداران و به خصوص سهامداران خرد اطمینان حاصل کند. 

همچنین طغیانی در نامه‌ای دیگر به محسن رضایی، دبیر شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا اعلام کرد: «این شورا سال ۹۷ به منظور افزایش هماهنگی و همکاری میان قوا و کاهش و خنثی سازی اثرات تحریم‌های ظالمانه دشمن تشکیل شد. شورا که از بالاترین مقامات هر سه قوه تشکیل می‌شود در برهه‌هایی از زمان که کشور نیازمند تصمیم‌گیری سریع و صحیح بوده، اقدام به اتخاذ تصمیمات راهگشایی کرده است. با این حال هیچ گاه فلسفه تشکیل چنین شورایی تعطیل کردن قوانین دائم یا قوانین دائم یا قوانین برنامه‌های توسعه نبود. ابلاغیه جنابعالی از طرف دبیرخانه شورای عالی هماهنگی اقتصاد سران قوا به شرکت‌های خودروساز در تاریخ ۴ خرداد ضمن اینکه به دلیل عدم طرح در جلسه و اجماع سران سه قوه به هیچ وجه مبنای قانونی ندارد به معنای توقف بخشی از قانون برنامه هفتم توسعه نیز هست آن هم درباره حکمی که دولت در لایه قانون برنامه هفتم آورده و مجلس نیز آن را تصویب کرده بود. واگذاری سهام چرخه شرکت‌های خودروساز داخلی هم خاص دولت و هم مجلس بود.»

ارسال نظرات