
درآمد بانک آینده کفاف حقوق پرسنل و هزینههای اداری را هم نمیدهد

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر، صورت مالی حسابرسی نشده سال ۱۴۰۳ بانک آینده منتشر شده است. طبق اطلاعات صورت های مالی، در سال ۱۴۰۳ بانک آینده از محل تسهیلات اعطایی و سرمایه گذاری ۵ هزار و ۱۴۸ میلیارد تومان درآمد کسب کرده است، اما در مقابل برای پرداخت سود سپرده به مشتریان خود ۶۹ هزار و ۵۴۷ میلیارد تومان پرداخت کرده است. درواقع از این بخش درمجموع ۶۴ هزار و ۳۹۸ میلیارد تومان زیان حاصل شده است.
در بخشهای درآمدهای کارمزد، سود مبادلات و عملیات ارزی و سایر درآمدها و هزینههای عمیاتی ۱۲۴۵ میلیارد تومان درآمد به دست آمده است، اما هزینه کارمزد معادل ۳۱۹ میلیارد تومان، هزینه اداری و عمومی ۷۳۱۲ میلیارد تومان و هزینه مطالبات مشکوک الوصول ۲۱۷۹ میلیارد تومان ثبت شده است؛ بنابراین در مجموع سود و زیان عملیاتی معادل منفی ۷۲ هزار و ۹۵۳ میلیارد تومان است که نشان دهنده میزان زیان این بانک در بخش عملیاتی در سال ۱۴۰۳ است. با افزوده شدن ۶۶ هزار و ۷۹۴ میلیارد تومان هزینه مالی که ناشی از جریمه اضافه برداشت بانک آینده از بانک مرکزی است، در نهایت این بانک در سال ۱۴۰۳ رقمی معادل ۱۳۹ هزار و ۳۳۴ میلیارد تومان زیان ایجاد کرده و رقم کل زیان انباشته را به ۴۶۵ هزار و ۴۸۷ میلیارد تومان رسانده است.
اما اگر هزینه مطالبات مشکوک الوصول و سود سپرده پرداختی و جریمه اضافه برداشت از بانک مرکزی را در نظر نگیریم، یکی از هزینههای درج شده در صورت مالی بانک، هزینههای اداری و عمومی است. این هزینهها درواقع بابت حقوق و دستمزد به کارکنان، بیمه کارکنان و هزینههای اداری برای فعالیت ساختمان مرکزی بانک و شعب پرداخت میشود. مجموع هزینه بانک آینده بابت هزینههای اداری و عمومی ۷ هزار و ۳۰۱ میلیارد تومان درج شده است.
همانطور که مطرح شد در بخش درآمدها، مجموع درآمدهای بانک آینده از محل تسهیلات اعطایی و سایر سرمایه گذاریها ۵ هزار و ۱۴۸ میلیارد تومان درج شده است. درواقع درآمدهای بانک آینده حتی کفاف هزینههای اداری و عمومی بانک برای ادامه فعالیت را هم نمیدهد و این بانک فقط برای اینکه چراغ ساختمان و شعب خود را روش نگه دارد و کارکنان به سر کار بروند، باید از جای دیگری که معمولا بانک مرکزی است، استقراض کند.
جدول زیر جزئیات هزینههای عمومی و اداری بانک آینده را نشان میدهد. طبق این جدول هزینه کارکنان ۴ هزار و ۱۴۱ میلیارد تومان که از این رقم ۳ هزار و ۶۷ میلیارد تومان بابت حقوق و مزایا اختصاص یافته است. ۳۱۵ میلیارد تومان برای بیمه کارکنان و ۴۰۹ میلیارد تومان برای پاداش پایان خدمت پرداخت شده است.
طبق این اعداد و ارقام حتی اگر بانک مرکزی بابت استقراض بانک آینده، جریمهای تعیین نکند و سپرده گذاران بانک هم داوطلبانه بپذیرند سپرده هایشان با نرخ سود صفر محاسبه شود و یک ریال سود نگیرند، باز هم بانک آینده ۲ هزار و ۱۵۳ میلیارد تومان زیان خواهد کرد.
مهمترین دلیل این زیان دهی بانک آینده، عدم امکان وصول مطالبات معوق بابت تسهیلات اعطایی و همچنین سرمایه گذاری غیرقانونی بانک در پروژههای بدون بازده مانند ایران مال، مشهد مال و فرمانیه مال است. بررسیها نشان میدهد بیش از ۹۰ درصد تسهیلات اعطای بانک آینده معوق است و همین مساله موجب کاهش شدید درآمدهای بانک شده است.