
چگونه میتوان با نگرش سیستمی یک کسب و کار را از بحران خارج کرد؟

به گزارش اقتصاد معاصر؛ افشین گلستان، مشاور کسب و کار درمورد نگاه سیستمی به کسب و کار گفت: وقتی از نگاه یا نگرش سیستمی صحبت به میان میآید منظور توجه به روابط علت و معلولی بین اجزاست. یعنی سیستم مساوی با هیچ جزئی نیست و هیچ جزئی وجود ندارد که برابر با سیستم نباشد و همه با درصد متفاوت تأثیرگذاری نقش دارند.
گلستان بیان کرد: آن چه که زندگی امروز من را میسازد برآیندی است از آن چه که خودم تلاش کردهام و نتیجهای از رفتارهای مثبت و منفی است که نسلهای قبل از من داشتهاند. در نتیجه، اگر امروز، تصمیمی میگیرم هم برای حال حاضر خودم و هم نسلهای بعد از خودم است و این نگرش سیستمی است.
این مشاور کسب و کار ادامه داد: نگرش سیستمی همه اجزا را در کنار هم موثر میبیند.
تصور کنید که کسب و کار شما یک پارچه ارزنده است که از میلیونها تار و پود بافته شده است و هر یک از این تار و پودها، افرادی هستند که به شکل مستقیم یا غیر مستقیم به عنوان ذینفع کسب و کار شما تلقی میشوند؛ از فردی که به طور مستقیم از شما حقوق میگیرد تا افراد دیگری که به طور غیرمستقیم با شما همکاری میکنند. مثلاً اگر شما یک رستوران دارید مجموعههای پخش که مواد اولیه محصولات شما را تأمین میکنند ذینفعان کسب و کار شما هستند و همه اینها تار و پودهای کسب و کار شما را شکل میدهند. در نتیجه، اگر هر یک از تار و پودها حذف شوند پارچه ارزنده از نظم و زیبایی و برازندگی که دارد خارج میشود.
گلستان گفت: وقتی میخواهیم یک تصمیمی بگیریم باید به گونهای تصمیمگیری کرده که به ۲۰ سال آینده فکر کنیم که تصمیم ما چه تأثیری بر هر یک از ذینفعان میگذارد. زیرا گاهی ما با تصمیم داخلی کسب و کارمان تعهد نداشتن را به نسل بعد از خود انتقال میدهیم. در نتیجه، باید همه اجزا را با هم دید و به تأثیرگذاری آنها توجه کرد و نباید هر یک از اجزا را بیش از اندازه بزرگ کنیم.
گلستان افزود: بحران فقط برای مالک، کارفرما و کارآفرین نیست و وقتی که بحرانی پیش میآید موج بحران باید بین تمام اعضا تقسیم و تفهیم شود و هر یک به سهم خودشان بخشی از آن را بپذیرند تا کسب و کار بتواند از پل بحران عبور کند.