
تهدید ترامپ به اعمال تعرفههای سنگین بر ۱۲ کشور

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل ازگاردین؛ رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، تهدیدهای خود را برای اعمال تعرفههای سنگین بر بیش از دوازده کشور افزایش داده است و اعلام کرده که این کشورها باید پیش از اول آگوست به توافقاتی دست یابند. این اقدام، بخشی از فاز جدیدی از جنگ تجاری ترامپ به شمار میآید.
این تعرفهها به دلیل بسته تعرفهای معروف به «متقابل» ترامپ است که در آوریل برای نخستین بار اعلام شد اما برای فراهم کردن فرصت برای مذاکرات، به مدت ۹۰ روز به تعویق افتاد. این مهلت که ابتدا قرار بود این هفته تمام شود، اکنون تا آگوست تمدید شده است.
تغییر زمانبندی برای اجرای یکی از بزرگترین افزایشهای تعرفهای ایالات متحده در نزدیک به یک قرن، بازارهای جهانی را دچار نوسان شدید کرده و موجب سردرگمی گستردهای شده است؛ زیرا دولت ایالات متحده هنوز به هدف خود مبنی بر «۹۰ توافق در ۹۰ روز» که پیش از این وعده داده بود، نرسیده است.
چه تغییراتی در روند اجرای تعرفههای ترامپ ایجاد شده است؟
ترامپ به کشورهای اصلی تأمینکننده، از جمله ژاپن، کره جنوبی و دوازده کشور دیگر، اعلام کرده که اگر این کشورها نتوانند به سرعت به توافق برسند، از اول آگوست با تعرفههای حداقل ۲۵ درصد روبهرو خواهند شد.
او همچنین تهدید کرده که اگر کشورهای دیگر به این تعرفهها واکنش نشان دهند یا بخواهند از طریق ارسال کالا به کشورهای دیگر، تعرفهها را دور بزنند، این تعرفهها افزایش خواهد یافت.ترامپ همچنان بسیاری از کشورهای جهان را در حالت بلاتکلیفی در مورد نتیجه مذاکرات طولانیمدتی که برای جلوگیری از این افزایش تعرفهها انجام داده بود، نگه داشته است.
تعرفهها برای کره جنوبی همانند آنچه که ترامپ در ابتدا اعلام کرده بود، باقی مانده است، در حالی که نرخ تعرفه برای ژاپن یک درصد بیشتر از آنچه که در آوریل گفته شده بود، تعیین شده است.
چهارده کشور این هفته از افزایش قریبالوقوع تعرفهها مطلع شدهاند و انتظار میرود کشورهای بیشتری در روزهای آینده به این فهرست افزوده شوند.نرخهای تعرفه بین ۲۵ تا ۴۰ درصد متغیر است و برخی از شدیدترین تعرفهها شامل کشورهای در حال توسعه در جنوب شرق آسیا میشود. این شامل ۳۲ درصد برای اندونزی، ۳۶ درصد برای کامبوج و تایلند و ۴۰ درصد برای لائوس و میانمار «کشوری که درگیر جنگ داخلی است» میشود.
بنگلادش که یکی از مراکز تولید مهم است، با تعرفه ۳۵ درصد مواجه خواهد شد، در حالی که کشورهای تونس، مالزی، قزاقستان، آفریقای جنوبی و بوسنی و هرزگوین با تعرفه ۳۰ درصد روبهرو خواهند شد، مگر اینکه به توافقی دست یابند.
ترامپ در آوریل یک وقفه ۹۰ روزه برای فراهم کردن فرصت مذاکرات اعلام کرد، اما تاکنون تنها دو توافق به نتیجه رسیده است.اولین توافق با بریتانیا در ۸ مه امضا شد که شامل تعرفه ۱۰ درصدی برای بیشتر کالاهای بریتانیا (از جمله خودروها) و صفر تعرفه برای فولاد و آلومینیوم بود. دومین توافق با ویتنام هفته گذشته به امضاء رسید که تعرفه ۲۰ درصدی برای بیشتر صادرات این کشور را تعیین کرده است، اگرچه جزئیات کامل آن هنوز منتشر نشده است.
روابط با چین که پیشتر به جنگ تجاری شدید تبدیل شده بود، به وضعیتی حساس و شکننده رسیده است.اسکات بسنت، وزیر خزانهداری ایالات متحده، پیشبینی کرد که در ۴۸ ساعت آینده چندین اعلامیه تجاری صادر شود و افزود که صندوق ورودی ایمیل او پر از پیشنهادات آخرین لحظه از کشورهای تحت تأثیر قرار گرفته است.
رئیسجمهور کره جنوبی نیز جلسه اضطراری برگزار کرده و وزارت تجارت این کشور اعلام کرده که از مهلت تمدید شده برای دستیابی به «نتایج متقابل سودمند» استفاده خواهد کرد. اتحادیه اروپا نیز گزارش داده است که قصد دارد تا روز چهارشنبه توافق تجاری نهایی کند.
در همین حال، کشورهای دیگری همچون آفریقای جنوبی واکنش نشان دادهاند؛ رئیسجمهور این کشور، سیریل رامافوسا، گفته است که تعرفه ۳۰ درصدی ایالات متحده غیرموجه است، زیرا ۷۷ درصد از کالاهای ایالات متحده به آفریقای جنوبی بدون تعرفه وارد میشود.
سهام ایالات متحده به دلیل این تحولات کاهش یافته است؛ این بحران بازار آخرین پیامد نوسانات تجاری ترامپ است که موجب بیثباتی مالی شده و مقامات را مجبور کرده است تا برای حفظ اقتصادهای خود تلاش کنند.شاخص S&P ۵۰۰ حدود ۰.۸ درصد کاهش یافت که بزرگترین افت آن در سه هفته اخیر بود. همچنین سهام شرکتهای خودروسازی ژاپن در بورس ایالات متحده کاهش یافت؛ بهطوری که سهام تویوتا موتور ۴ درصد و سهام هوندا موتور ۳.۹ درصد کاهش یافت.
دلار ایالات متحده بدترین نیمهسال خود را از بیش از ۵۰ سال پیش تجربه کرده است.برایان جیکوبسن، اقتصاددان ارشد در Annex Wealth Management، به رویترز گفته است: «بحثهای تعرفهای، باد را از بادبان بازار گرفته است. »
کشورهای آسیایی عمدتاً به دلیل آنچه ترامپ کسری تجاری ناعادلانه میداند، که به این معنی است که این کشورها بیشتر به ایالات متحده صادر میکنند تا واردات داشته باشند، تحت فشار قرار گرفتهاند.با این حال، تحلیلگران درباره صحت این محاسبات سوالاتی مطرح کردهاند و همچنین اشاره کردهاند که ترامپ ممکن است بهجای هدف قرار دادن مستقیم چین، در تلاش باشد تا کشورهایی را که از چین سرمایهگذاری قابل توجهی دریافت میکنند، مجازات کند.
چندین کشور در جنوب شرق آسیا که در سال ۲۰۲۴ حدود ۷.۲ درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی را تشکیل دادهاند، همچنین هابهای تولیدی مهمی برای کالاهایی مانند منسوجات و کفش هستند. این بدان معناست که این کشورها به شدت تحت تأثیر تعرفهها قرار خواهند گرفت و در عین حال قیمت این کالاها در ایالات متحده افزایش خواهد یافت.
کارولین لووت، سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید، در یک کنفرانس خبری این هفته اعلام کرد که کشورهای بیشتری در این هفته از تعرفههای قریبالوقوع آگاه خواهند شد.او افزود که ترامپ «نزدیک» به توافقهای دیگری است، اما میخواهد اطمینان حاصل کند که این توافقها بهترین شرایط ممکن هستند.با این حال، پیشرفت محدود در دستیابی به توافقها تا کنون، واقعیت پیچیدگی و زمانبر بودن فرآیندهای تجاری را نشان میدهد.