
قطع برق در ساعات اعلامنشده؛ توانیر مردم را به برنامهریزی بیاعتماد نکند

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ در حالی که شرکت توانیر و وزارت نیرو بر اطلاعرسانی دقیق زمانهای خاموشی تاکید دارند، گزارشهای میدانی نشان میدهد قطعی برق در ساعاتی که در سامانه «برق من» اعلام نشده است نیز به تکرار رخ میدهد. این موضوع موجب شده تا بسیاری از شهروندان نسبت به برنامههای از پیش اعلامشده بیاعتماد شوند.
بررسیها حاکی از آن است که در محلهای مختلف از جمله محیطهای کاری، خاموشیها دقیقا در زمانهایی که انتظار نمیرود، رخ میدهد. در مقابل، در ساعاتی که طبق اطلاعیههای رسمی، قرار است برق قطع شود، هیچگونه خاموشی صورت نمیگیرد. این تجربه چندباره برای کارکنان ادارات و حتی خانوادهها، به ویژه در روزهای گرم تابستان، نه فقط موجب اختلال در برنامهریزی روزانه شده، بلکه حس بینظمی و بیاطمینانی نسبت به نهادهای مسؤول را تقویت کرده است.
یکی از مخاطبان اقتصاد معاصر در اینباره میگوید: بارها در دو الی سه هفته اخیر در چندین مناطق تهران، قطعی برق بدون برنامهریزی را تجربه کردیم، از آن منظر میگویم در مناطق مختلف تهران که به عنوان مثال با این مشکل در محل کار خودم در منطقه هفت تهران مواجه شدهام، در منزل در منطقه ۱۰ تهران نیز با این مشکل مواجه شدهایم، پدرم نیز که در منطقه ۱۱ زندگی میکند نیز چندین بار از بروز این مشکل گفته است.
یکی دیگر از مخاطبان اقتصاد معاصر میگوید: روز گذشته و در نزدیکی خیابان رودکی در یکی از مراکز روانشناسی برق قطع بود و امکان پرداخت وجه (کشیدن کارت) و ثبت اطلاعات مراجعان در سیستم نبود، زمانی که به اپراتور گلایه کردیم که چرا از قبل به مراجعان اطلاعرسانی نشده است که در این ساعت حضور نیابند اعلام شد که هیچ قطعی در این ساعت برای ما پیامک نشده و در سامانه برق من هم درج نشده است.
یکی از مشکلات جدی این نوع قطعیهای بیبرنامه، لطمه به نظم کاری و خانوادگی مردم است. افراد زیادی برای زمانهایی که قرار است برق قطع شود، برنامهریزی میکنند؛ از شارژ وسایل الکترونیکی گرفته تا مدیریت مصرف لوازم خانگی و خنککنندهها. وقتی خاموشیها در زمان اعلامنشده رخ میدهند، همه این برنامهریزیها بیثمر میشود و بار روانی مضاعفی به شهروندان وارد خواهد شد.
از سوی دیگر، شرکت توانیر طی روزهای اخیر بارها تاکید کرده که برنامه خاموشیها به روز و دقیق در دسترس عموم مردم قرار دارد و هدف از این اقدام، کمک به پیشبینی و مدیریت بهینه مصرف برق در ایام اوج گرماست. اما به نظر میرسد فاصله میان اطلاعیهها و عملکرد واقعی در سطح شهرها، نه فقط اهداف این اطلاعرسانی را محقق نکرده، بلکه موجب کاهش اعتماد عمومی شده است.
از منظر اجتماعی نیز ادامه این وضعیت میتواند آسیبزا باشد؛ بیاعتمادی به اطلاعرسانی رسمی، از نشانههای ضعف در مدیریت بحران است. زمانی که نهادهای متولی قادر به اجرای درست برنامههای خود نیستند، همکاری و همراهی مردم در اجرای سیاستهای مصرف بهینه نیز کاهش مییابد و نتیجه آن، تشدید فشار بر شبکه برق و ایجاد نارضایتیهای عمومی است.
مردم انتظار دارند همانگونه که توانیر برنامه خاموشیها را به صورت رسمی اطلاعرسانی میکند، به همان میزان نیز بر اجرای دقیق آن متعهد باشد. در غیر این صورت، نه فقط کارایی این اطلاعرسانی زیر سوال میرود، بلکه امکان همکاری داوطلبانه مردم در مدیریت مصرف برق نیز کاهش مییابد.
اقتصاد معاصر آماده دریافت و انتشار توضیحات توانیر در اینباره است.