
لزوم تصمیمگیری فوری برای رفع چالشهای ارزی بخش معدن

به گزارش اقتصاد معاصر؛ محمد آقاجانلو،رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی(ایمیدرو) در نشست «بررسی تحولات بازارهای مالی ایران و جهان» اظهار داشت: امروزه نخستین اولویت ما برقراری شرایط پایداری در تولید این حوزه و سپس تسهیل صادرات و کمک به ارزآوری کشور است.
معاون وزیر صنعت معدن و تجارت، پس از استماع گزارش تحولات مالی بازارهای جهانی و اثر آن بر اقتصاد ایران، اظهار داشت: باید طی روزهای آینده، برای عبور از چالشهای این بخش ضمن شناسایی گلوگاه های تولید و صادرات، کارگروهی تشکیل شود تا راهکارهای موجود با حضور مقامات تصمیم گیر ارایه و نهایی شوند.
آقاجانلو تاکید کرد: پیشنهادهای ارایه شده در روزهای آتی جمع بندی تا با کمک وزارت صمت و دولت، شرایط تولید و صادرات تسهیل شود.
وی یادآور شد: ایمیدرو به عنوان بازوی اجرایی وزارت صمت، اسکله هایی در مناطق ویژه اقتصادی خلیج فارس و پارسیان در اختیار دارد که می توانند با نقش آفرینی در توسعه صادرات، بخشی از ارز مورد نیاز را تامین کنند.
آقاجانلو افزود: ایمیدرو پیشتر با همکاری دستگاه های زیربط مدل های متفاوتی برای توسعه صادرات و ارزاوری کشور داشته و اکنون باید دوباره به کار گرفته شوند.
یکی از بزرگترین چالش های معادن از دست دادن تامین مالی
در این نشست، حسین باستان زاد، پژوهشگر و مدرس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی، با ارایه گزارشی درباره اثر تحولات مالی بازارهای جهانی بر اقتصاد ایران و حوزه معدن و صنایع معدنی، گفت: یکی از بزرگ ترین چالش هایی که به ویژه طی 14 سال اخیر با آن مواجه شده ایم از دست دادن تامین مالی از منابع خارجی و فشار بر ظرفیت های تولید بوده است.
وی با بیان اینکه به عنوان نخستین شوک 4 دهه اخیر، جنگ تحمیلی هشت ساله 1300 میلیارد دلار به اقتصاد کشورمان زیان وارد کرد، افزود: دومین شوک تحریم هایی بود که از نیمه دهه 80 بر اقتصاد ایران تحمیل شد که حاصل آن از دست رفتن 216 میلیارد دلار سرمایه بود که این رقم معادل اقتصاد 8 کشور آسیای میانه یا 10 سال تامین سرمایه ماشین آلات است.
باستان زاد، با اعلام اینکه تا سال 1980اقتصاد ایران سهم 9درصدی از بازارهای آسیا و اقیانوسیه در اختیار داشت، گفت: اکنون 1.1درصد از این سهم را داریم و جایگاه ما در تجارت جهانی در محدوده یک درصد است.
به گفته وی طی این مدت نسبت سرمایه گذاری به تولید نصف شده است در حالی که اگر با تحریم مواجه نمی شدیم اقتصاد کشورمان 60درصد بزرگ تر از شرایط فعلی بود.
باستان زاد تاکید کرد: از دست دادن منابع مالی خارجی در کنار خروج سرمایه از کشور دو چالش حوزه ارزی ما محسوب می شود.
وی اظهار داشت: تراز مثبت تجارت معدن و صنایع معدنی از جمله نقاط قوت این حوزه است از این رو ضروری است برای عبور از چالش های این بخش، شرایط توسعه بازنگری شود.
این مدرس دانشگاه افزود: تاکنون سهم چندانی در تامین ارز طرح های پیشران اقتصادی برای معدن و صنایع معدنی در نظر گرفته نشده است اما با همکاری وزارت صمت و دولت این شرایط باید تغییر کند. به گفته وی، طرح های این بخش که بیش از 50درصد پیشرفت داشته اند باید در اولویت تخصیص ارز قرار گیرند.
از سوی دیگر مهدی کرباسیان رئیس اسبق هیات عامل ایمیدرو، با تاکید بر اتخاذ تصمیمات جسورانه از سوی مدیران، گفت: دولت باید شرایط صادرات معدن و صنایع معدنی را تسهیل کند.
وی ادامه داد: وضعیت تامین ارز از خارج کشور مناسب نیست و باید مسائل را در داخل کشور و توسط دولت و نهادهای مربوطه برطرف کنیم.