«اقتصاد معاصر» بررسی می‌کند؛

«پول» چیست؟ / «تورم» چگونه اتفاق می‌افتد؟

مفهوم «پول» درعین‌حال که در ظاهر ساده به نظر می‌رسد، اولا بسیار پیچیده و حاوی مفاهیم و لایه‌های تودرتو است؛ و ثانیا یک مفهوم «کش‌دار و قابل اتساع» است، به این معنا که ادامه‌دار است و تبعات فراوانی دارد. در این بررسی، «اقتصاد معاصر» تلاش کرده بدون درگیر کردن مخاطب با پیچیدگی‌های فنی، چند نکته پایه و اساسی مورد «ماهیت پول» و «مکانیزم و چگونگی ایجاد تورم» را به زبان ساده تبیین کند.
کد خبر: ۳۵۲۵

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ احتمالا شما هم به پرسش‌هایی از این دست برخورد کرده باشید: پول چیست؟ آیا تورم یک پدیده صرفا پولی است؟ اگر بله، استدلال اقتصاددان‌هایی که معتقدند علت‌های غیرپولی - مانند افزایش قیمت بنزین یا ارز و موارد اینچنین - «پیشران تورم» است، چیست؟ چرا دولت مکانیزم «قیمت دستوری» و دادن «یارانه پنهان» به مردم را یکبار برای همیشه کنار نمی‌گذارد، تا از این همه رانت و قاچاق و فساد و منابع ارزی به باد رفته خلاص شود؟ مکانیزم تورم در اقتصاد آمریکا چگونه است؟ دلار جهان‌روا که توسط فدرال‌رزرو از ۱۹۷۱ تاکنون منتشر می‌شود چه مصارفی دارد؟ چه اثراتی روی تورم آمریکا و دیگر کشور‌ها دارد؟ بهره چیست؟ آیا نظام بانکی ایران واقعا ربوی است؟ اگر هست، ما برای فرار از ربا چه باید انجام بدهیم؟ و به همین ترتیب. «اقتصاد معاصر» تلاش خواهد کرد با بیانی ساده و روان، به تعدادی از این پرسش‌ها پاسخ بدهد.

 

در این یادداشت لازم است به «مفهوم پول» و «مفهوم تورم» بپردازیم. خواهیم دید که فهم درست از مفهوم پول، علاوه بر شیرینی و جذابیت، گره‌های ذهنی ما را درباره دلایل گوناگون چالش‌های اقتصادی می‌گشاید و ضمنا می‌تواند بسیاری از عوارض اقتصادی که به کشور بار شده را کاهش دهد یا از بین ببرد. ابتدا به مفهوم «پول» بپردازیم. 

 

«پول» اصلا چرا ایجاد شد؟

می‌دانیم که یک روزگاری «پول» وجود نداشت، و مبادلات به‌شکل پایاپای و کالا‌به‌کالا انجام می‌گرفت. پس از بروز اشکالات متعدد در مبادلات اقتصاد‌های مبادله‌ای (اقتصاد‌های غیرپولی)، «پول» ابداع شد تا عهده‌دار چند وظیفه باشد:

 

- اولا پول منبعی برای ذخیره ارزش شد (Store of Value)؛ یعنی «مصداق پول» (که کیسه نمک بود، یا سکه یا اسکناس یا چیز‌های دیگر) با توافق ضمنی بین عموم مردم، از زمان ایجاد پول، مقادیری «می‌ارزیده» است. 

 

- دوم اینکه پول شاخصی برای سنجش ارزش کالا‌ها و خدمات دیگر شد (Unit of Account)؛ یعنی دیگر مثلا کسی نمی‌گفت «یک روز خدمت یا کارگری من در مزرعه به اندازه ۲ کیسه تربچه می‌ارزد!»؛ بلکه همه توافق کرده بودند که نرخ کالا و خدماتشان را بر مبنای آن واحد پولی بیان کنند. 

 

- سوم اینکه وسیله راحتی برای مبادله بود (Medium of Exchange)؛ پیش از ابداع پول، اگر کسی یک اسب مازاد داشت و می‌خواست برای صبحانه کمی پنیر بخرد، درمی‌ماند! زیرا آن اسب برای خرید مایحتاج کوچک قابل تکه‌تکه کردن نبود؛ اما پس از ایجاد پول، آن اسب را می‌فروخت، مقادیری پول دریافت می‌کرد، و با بخشی از آن پول پنیر می‌خرید.

 

جز اینها البته، با ظهور پول، اتفاقات گوناگون و پرشمار دیگری نیز رقم خورد. برای مثال اساس شکل‌گیری مفهوم «بازار» (بازار یعنی آن شرایطی که تعدادی عرضه‌کننده و تقاضاکننده با هم چوب بزنند یا بالا و پایین کنند و بالاخره به یک قیمت تعادلی برسند و معامله کنند) شکل گرفت. پیش از آن، شکل‌گیری «تعادل قیمتی بازاری» بی‌معنا بود؛ یا مفاهیم و نهادها و کارکردهای پولی دیگر مانند صرافی و بانک و بهره و بازار پول و غیره از کنار این مفهوم استخراج شد.

 

«پول» چه نیست و چه هست؟ 

«پول» تعاریف متنوعی دارد؛ اما باید دقت کرد که پول هرچه هست، آن «مصداق پول» - مثل سکه – نیست. پس از کلی تفکر و مطالعه، دست‌آخر به این نتیجه خواهید رسید که درحقیقت پول یک «مفهوم» است که به آن «سکه فیزیکی» بار می‌شود؛ یعنی مثل حالا، می‌تواند اصلا سکه‌ای نباشد، اسکناسی هم نباشد ولی پول باشد! پس پول همان سکه نیست.

 

نکته بعدی اینکه پول یک «مفهوم پذیرفته‌شده» است. یعنی باید «عموم مردم» روی «ارزندگی پول» توافق یا قرارداد تلویحی داشته باشند.

 

پس اینطور تعریف کنیم: «پول یک مفهوم انتزاعی و مجرد و غیرفیزیکی است، که با قرارداد (تلویحی) عمومی در بستر یک جامعه با مصادیق گوناگون جاری می‌شود». این، بحث بسیار خلاصه‌شده و ساده «مفهوم پول» است.

 

«تورم» چگونه پدید می‌آید؟

حالا بپردازیم به ماهیت تورم. برای فهم بهتر این مفهوم بیایید یک «بازی» (Gamification) طراحی کنیم.

 

فرض کنید شما در جامعه یک بازار دارید که روزانه تنها ۱۰ واحد از یک کالا (مثلا مداد) در آن مبادله می‌شود. کل پولی هم که به ازای این ۱۰ واحد کالا مبادله می‌شود ۱۰۰ واحد پولی (مثلا صد تومان) باشد.

 

دقت کنید ما، روی «تمام مداد‌های موجود در شهر» دست نگذاشتیم! بلکه تنها روی «مداد‌های مبادله شده با پول در بازار» تمرکز کردیم. برای تقریب به ذهن، همین الآن ریال توزیع شده در بین مردم ایران، احتمالا حتی خرید «منازل مسکونی حول خیابان ولیعصر تهران» را تکافو نکند. پس منظور ما تمام کالا‌های کشور نیست، بلکه کالا‌های مورد مبادله است.

 

طبیعتا این شرایط به این معناست که معامله‌کنندگانی که ۱۰۰ تومان پول دارند و به ۱۰ واحد کالایی (مداد) نیاز دارند، بطور متوسط با نرخ ۱۰ تومان هر مداد را با فروشنده توافق می‌کنند و می‌خرند. 

 

حالا با فرض ثابت بودن سقف پول (صد تومان) در بازار مداد، آیا شرایطی ممکن است که فروشنده‌ها تصمیم بگیرند مداد‌ها را با نرخ بالاتری بفروشند؟ پاسخ این است که بله، در شرایط «انحصار» چنین چیزی رقم می‌خورد، اما تورم رقم نمی‌خورد! به بیان ساده اگر میزان نقدینگی بالا نرود، حتی اگر فروشنده بخواهد قیمت را بالا ببرد تورم رخ نمی‌دهد! این چطور ممکن است؟ دو اتفاق مهم می‌افتد:

 

الف) با توجه به سقف ثابت پول، تعدادی از مداد‌ها به فروش نمی‌رسد. مگر اینکه مردم ترجیح بدهند از معامله در بازار کناری (مثلا بازار خربزه) صرف‌نظر کنند، و پولش را اینجا هزینه کنند (یعنی باز پول اضافه تزریق شود).

 

ب) اگر در بازارمان یک نوع کالا (فقط مداد) نداشته باشیم (که منطقا چنین است) به این دلیل که قدرت خرید مردم (کل پول در دسترس‌شان) بالا نرفته، مردم پس از پرداخت پول بیشتر برای هر مداد، ناچارند از خرید کالا‌های دیگر (همان خربزه مثلا) به همان اندازه کم بگذارند. اینجا بخشی از خربزه‌ها بی‌مشتری می‌ماند، و طبعا قیمتشان پایین می‌آید. یعنی درست است که قیمت مداد بالا رفته، اما قیمت خربزه پایین خواهد آمد تا جایی که قیمت‌ها به تعادل برسد و اصطلاحا «تورم کل خربزه و مداد (کل کالاها) ثابت خواهد ماند». 

 

بازی جدید: تورم مداد!

حالا بازی جدیدی تعریف کنیم: قدرت خرید متقاضیان مداد را بالا ببریم. مثلا شب عید باشد و پس از پرداخت عیدی پایان سال، برای فروش ۱۰ مداد، ۱۲۰ تومان پول در دست مردم وجود داشته باشد. ضمناً فرض کنید فقط همین مداد و همین میزان پول در بازار مبادله شود، کالای دیگر و پول بیشتر نداریم. فروشنده‌ها در همان فرایند «بازار تعادلی» شروع می‌کنند به فشار آوردن به قیمت و تا جایی بالا می‌فروشند که تمام آن ۱۲۰ تومان را به خودشان اختصاص بدهند. بطور طبیعی در انتهای خرید مدادها، ۱۰ مداد با متوسط ۱۲ تومان فروش رفته است. به این ۲۰ درصد اضافه می‌گویند تورم مداد! 

 

البته توجه کنید تورم تنها در یک کالا و در کوتاه‌مدت معنا ندارد. باید تمام کالا‌ها در درازمدت از تلاطم خارج شوند و به یک «تعادلی» برسند، و بعد از این شرایط ما باید سرجمع پول گردش یافته و سرجمع تمام کالا‌های مورد مبادله را در فرایند تعیین تورم محاسبه کنیم.

 

گردش پول

اینجا یک نکته وجود دارد: ممکن است هر واحد پول در همان بازه زمانی بطور متوسط مثلا نیم یا یک یا دو یا سه یا چهار بار – کمتر و بیشتر - برای خرید مدادها استفاده شود. در این شرایط پول را در تعداد گردش ضرب می‌کنیم که می‌شود کل پول در دسترس جامعه برای مبادله. این اصطلاحا همان «نظریه مقداری پول» (Quantity Theory of Money) است، که می‌گوید: 

مقدار پول × تعداد نوبت گردش پول = قیمت متوسط کالا‌ها × مقدار کالا‌ها 

 

بازی سوم: افزایش پول، بدون تورم

حالا شرایطی را فرض کنید که مقدار پول به ۱۲۰ واحد افزایش یابد، اما تعداد مداد‌های مورد مبادله هم به ۱۲ واحد افزایش پیدا کند (اصطلاحا می‌گویند تولید ناخالص ملی جامعه بالا برود)، باز می‌بینیم که افزایش مقدار پول اثر تورمی ندارد و برای هر مداد، همان ۱۰ تومان پول هزینه خواهد شد. پس دقت کنید که اگر پول و تولید به یک نسبت رشد کند، تورم نخواهیم داشت.

 

نتیجه‌گیری

این سیر منطقی، و این بازی‌ها، به ما می‌گوید که «تورم، حتما و بدون شک ماهیت پولی دارد». به این معنا که تا زمانی که مقدار پول در دسترس جامعه (اصطلاحا نقدینگی) افزایش نداشته باشد، منطقا شما نمی‌توانید تورم داشته باشید!

 

اینجا اولین پرسشی که برای مخاطب ایجاد می‌شود این است که اگر تورم فقط علت پولی دارد، چرا برخی اقتصاددانان با اصرار برخی دلایل غیرپولی - مثلا افزایش قیمت بنزین یا شوک ارزی - را ایجادکننده تورم می‌دانند؟ آیا این افراد به این حقیقت مسلم که «تورم فقط و فقط یک پدیده پولی است» توجه ندارند؟ 

 

بحث را تا اینجا داشته باشید. بر فونداسیون تعاریف بالا از ماهیت پول و تورم، پرسش‌های فراوانی ایجاد می‌شود که پاسخ‌های جالبی دارند. در روز‌های آتی، با زبانی ساده به این مباحث هم خواهیم رسید.




ارسال نظرات

افغانستان چقدر از آب هیرمند را به ایران داد؟
ضرورت استفاده از فناوری‌ نوین برای گشت‌های یگان حفاظت از اراضی
دمای هوا در شهر‌های شمالی کاهش می‌یابد
صادرات خشکبار ۲۰ درصد کاهش یافت
جوجه ریزی مهر از ۱۴۰ میلیون قطعه فراتر می‌رود
تخصیص بیش از ۱۷ هزار قطعه سکه طلا در حراج امروز مرکز مبادله
معنی دقیق «تولید ناخالص داخلی» و اشکالات سنجش اقتصاد با این شاخص
اخطار سازمان هواپیمایی کشوری به ایرلاین ها
عملکرد بانک‌ها در تخصیص اعتبار به بخش کشاورزی زیر ذره‌بین
کدام بانک‌ها در خطر انحلال هستند؟
آموزش و پرورش نیازمند تحول در ساختار اداری است
پیش‌بینی ۷۳۰ هزار میلیارد تومان اعتبار برای اجرای آبخیزداری
فرشاد مقیمی به ایدرو رفت
شرایط فروش خودرو جدید KMC ایگل برای اولین بار
اعزام مسافر به مشهد از ایستگاه آپرین در دستور کار قرار گرفت
۳۵ هزار خودرو معطل شماره‌گذاری
شوری خاک و اقدامات شورورزی در ایران
خودرو بی وای دی با احتمال آتش سوزی به بازار کشور عرضه می‌شود؟
عزل و نصب در سازمان نظام مهندسی ساختمان ممنوع شد
توسعه و رفع محدودیت از شبکه‌های برق کشور برای تابستان ۱۴۰۴
پیش بینی کارشناسان از قیمت مسکن در روز‌های آینده
اتصال ۲۷ هزار مشاور املاک به سامانه الکترونیکی اسناد
تولید کلزا ۲ برابر افزایش یافت
اطلاعیه بورس تهران درباره تعویق برگزاری اجلاس فیاس
فروش اقساطی یک محصول ایران‌خودرو + جزئیات
آغاز ساخت ۲۵ هزار واحد مسکن در شهر‌های زیر ۲۵ هزار نفر جمعیت+ جزئیات
خداحافظی دوباره شاخص بورس با کانال ۲.۱ میلیون واحدی
تصمیمات بنزینی دولت بدون اقناع و پیوست رسانه‌ای اتخاذ نشود
هشدار زرد هواشناسی در پی ورود سامانه بارشی جدید به کشور
۳ استان رکورددار بیشترین فاصله طبقاتی
واردات برنج از هند ۴۰ درصد کاهش یافت
ثبت‌نام ۴۳۲ هزار سهامدار جدید در سجام+ جزئیات و مزایا
تامین برق پایدار با تعمیرات به موقع نیروگاهی فراهم شود
زنگ بورس برای چه کسانی به صدا در می‌آید؟
کجای منطقه ۷ تهران دنبال خانه باشیم؟
بی‌کارها جمع شدند
قیمت جدید مسکن در تهران امروز ۱۶ مهر ۱۴۰۳
رشد ۵۰ درصدی آمار ترانزیت کشور در نیمه نخست ۱۴۰۳
بازداشت مدیران شرکت عمران و مسکن شمال به اتهام اختلاس
وضعیت ذخایر آبی کشور نامطلوب است
۳۵.۵ میلیارد دلار ارز واردات تامین شد
فرصت ویژه به اصناف برای اعمال بدهی‌های پرداخت‌ شده
واردات گندم به صفر رسید
موشک‌های حماس پروازهای فرودگاه بن‌گوریون را زمین‌گیر کرد
شرط رئیس سازمان بورس برای رفع محدودیت دامنه نوسان
اجرای ۱۴ مگاپروژه برای کاهش ناترازی برق در اوج بار تابستان آینده
سازمان مالیاتی در شناسایی و اخذ مالیات خودروهای لوکس تعلل می‌کند
رئیس سازمان فضایی ایران ابقا شد
اعزام و پذیرش ۱۸.۵ میلیون مسافر در ۶ ماه نخست ۱۴۰۳
بیمه اجباری برای ۱۰۰ درصد محصولات زراعی+ جزئیات
بازار ارز‌های دیجیتال در مسیر صعود
مبالغ بلیت پرواز‌های چارتری لغو شده باید کامل بازگردانده شود
معاون معدنی وزارت صمت منصوب شد
فروش ویژه اقساطی محصولات کرمان موتور (مهر ۱۴۰۳)
شرایط پذیرش اوراق «گام» بابت پیش‌پرداخت تخصیص ارز واردات ابلاغ شد
گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس از امنیت سرمایه‌گذاری در کشور
وضعیت راه‌های کشور امروز ۱۶ مهر ۱۴۰۳
۲۴۹ خودروی سواری از گمرک ترخیص شد
فرآورده‌های لبنی دوباره گران شد؟
از دستور پزشکیان در FATF تا ناکامی کریدور IMEC
برنامه جدید بانک مرکزی برای عرضه سکه+ جزئیات عرضه سکه به عموم مردم
جزئیات تغییر تعرفه‌های آب از ابتدای مهرماه برای بدمصرف‌ها
یک‌سوم تجارت دریایی نفت جهان زیر سیطره ایران
قیمت عمده میوه و سبزیجات اعلام شد+ جدول
صادرات ۷۷۳ میلیون دلاری تهران به اسلام‌آباد در ۹ ماه
دولت برای تحقق همزمان رونق تولید و کنترل تورم برنامه بدهد
میزان تامین مالی دولت از طریق انتشار اوراق نقدی اعلام شد
ایران واردات برنج از هند را ۴۰ درصد کاهش داد
کسری‌های سه‌قلو در اقتصاد ایران
ناترازی بودجه و بازتولید چالش‌های اجتماعی
پیشنهاد ۲ برابر شدن سقف معافیت مالیاتی حقوق‌بگیران
۴ ریشه اصلی ناترازی بانک‌ها
۲۰ درصد پول گندم کاران هنوز پرداخت نشده است
کاهش ۱۳درصدی ورودی آب به سدها
امروز آخرین مهلت شرکت در مزایده ۲۸۳ اموال تملیکی
قیمت روز گوشی‌های سامسونگ، امروز ۱۶ مهر ۱۴۰۳
قیمت روز خودرو‌های داخلی و خارجی در بازار آزاد دوشنبه ۱۶ مهر ماه ۱۴۰۳
قوه قضائیه به پرونده تخلف گسترده ایران‌خودرو ورود می‌کند
قیمت ۱۰۰۰ توکن همستر به تومان چقدر شد؟ آیا همستر رشد می کند؟
وزیر جهاد کشاورزی: ۲۰ درصد از مطالبات گندم کاران باقیمانده است
همه چیز درباره سامانه ثبت نام وام ازدواج ve.cbi.ir + مشاهده وضعیت ثبت نام
تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی به کجا رسید؟
ورود موج بارش‌های پاییزی پی در پی به کشور از روز یکشنبه
آغاز واریز حقوق شهریور بازنشستگان کشوری
فعلا سایپا طرح فروش ویژه ندارد
انتصاب فامیلی در وزارت نفت!
بازار کریپتو تحت تأثیر فدرال رزرو
قیمت گوشی موبایل امروز یکشنبه ۸ مهر ۱۴۰۳ + جدول
مردم منتظر کاهش قیمت سکه و طلا نباشند
ثبت نام ایران خودرو ویژه مادران از امروز ۳ مهر
جایگزین نیسان آبی معرفی شد
نبرد کریدور‌ها در غرب آسیا
اعلام نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح خودرو های فرسوده+ لینک اسامی برندگان/ نتایج طرح مادران کی اعلام می شود؟
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران فردا اعلام می‌شود
عربستان هدف نفت ۱۰۰ دلاری را کنار می‌گذارد
اعلام روش ثبت‌نام در سامانه جدید وام قرض‌الحسنه ازدواج
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران اعلام شد+ لینک اسامی برندگان
ریشه ۱۴۰ هزار اسرائیلیِ آذربایجانی‌تبار در شمال ارس
بازتاب هزینه‌های جنگ برای اقتصاد اسرائیل در گزارش موسسه S&P
ثبت نام فروش فوق العاده محصولات ایران خودرو+ جدول و شرایط
شبیخون شبانه همستر/ کاربران متقلب حذف شدند!
بودجه ۱۴۰۴؛ اولین آزمون سخت اقتصادی دولت چهاردهم
مطالبات گندمکاران تا پایان شهریور پرداخت می‌شود
خبر مهم از صدور احکام همسان سازی حقوق بازنشستگان+ زمان افزایش حقوق
جزییات ثبت نام بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی
شاهسون‌ها در «دشت مغان» چه کردند؟
ایرانی‌ها؛ پرمصرف‌اند یا خوش‌مصرف؟
احکام جدید بازنشستگان تامین اجتماعی چه زمانی صادر می‌شود؟
دامنه نوسان فردا شنبه ۲۴ شهریور چقدر خواهد بود؟
سوال اصلی ما از فرزین در رابطه با وام ازدواج است
۱۵ مرکز اقتصادی حساس اسرائیل
آزادسازی واردات آیفون ۴ میلیارد دلار هزینه ارزی دارد
روایتی مستند از استقراض روزانه بانک آینده از بانک مرکزی
نحوه ثبت نام غیر حضوری وام بازنشستگان تامین اجتماعی
مطالبات گندم‌کاران و برنامه مجلس برای آنان
کارگران هم مشمول لایحه کاهش ساعت کاری می‌شوند
ورشکستگی صندوق بازنشستگی کشور در بحران ناترازی
یارانه ۱۲۵۰ همتی سوخت در سال ۱۴۰۲
رشد درآمدهای نفتی کشور باوجود اتفاقات اخیر منطقه
الزام ۱۷ بانک به افزایش سرمایه ۵۱۸ همتی برای فرار از ورشکستگی
جزئیات واریز وجه برای برندگان ایران خودرو+ مهلت و جدول قیمت
تصمیم جدید دولت درباره همسان سازی حقوق بازنشستگان+ جزئیات
جزئیات بدهی میلیاردی «عظیم زاده» به بانک پارسیان
ثبت نام خودرو‌های سایپا از امروز ۲۰ شهریور ۱۴۰۳+جزئیات و شرایط ثبت نام
رویه اولویت‌دهی به فیش‌های در صف تخصیص ارز خودکار شد
درگاه‌های پرداخت صرافی‌های ارز دیجیتال فعال است
آیا نفت به قیمت جهانی به پالایشگاه‌ها فروخته می‌شود؟
دریای بازار نفت ایران تلاطم ندارد/ چین به نفت ایران وابسته است
مجوز افزایش قیمت خودرو صادر شد/ میزان افزایش قیمت‌ها چقدر خواهد بود؟
نهادهای اقتصادی مشمول تعطیلی پنجشنبه نمی‌شوند
توزیع توکن همستر انجام شد
تاخیر ۴ روزه در واریز حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی
«کاتب» جایگزین «خودنویس» در بازار املاک می‌شود؟
ظرفیت بارگیری نفتکش‌ها در بندر صادراتی ماهشهر افزایش می‌یابد
بن‌بست تامین مالی نهضت ملی مسکن از بانک‌ها/ دولت روش جدید طراحی کند
تحقق خودکفایی با تولید ۱۵ میلیون تن گندم
نتایج قرعه کشی ایران خودرو + اسامی برندگان با کد ملی
واریز ۴۰ همت از مانده مطالبات گندمکاران با عاملیت بانک کشاورزی
وزیر نفت: برای حضور در بازار نفت و گاز تاجیکستان آماده‌ایم
رتبه‌های تک رقمی ایران در نفت و گاز جهان
همتی: گره کور واردات خودرو باز شد
آغاز واریز بزرگ برای این بازنشستگان از امروز ۲۰ شهریور+ جزئیات
ضرورت تسریع در ساخت کریدور هند-ایران-ارمنستان
گزارش

«اقتصاد معاصر» بررسی می‌کند؛

تصمیمات بنزینی دولت بدون اقناع و پیوست رسانه‌ای اتخاذ نشود

با توجه به شرایط کشور و تجربه سنوات گذشته، ضرورت دارد دولت در اتخاذ هر تصمیماتی که مسائل آن با زندگی مردم عجین شده است، ظرافت به خرج دهد، پیوست رسانه‌ای داشته باشد و حتما نسبت به اقناع مردم اهتمام کند.

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

بی‌کارها جمع شدند

با انتشار گزارش اشتغال و بیکاری تابستان از سوی مرکز آمار، کارنامه دولت سیزدهم در بازار کار بسته شد تا شاخص‌ها نشان دهند که دولت قبل در زمینه ایجاد اشتغال و کاهش بیکاری چه نمره‌ای می‌گیرد.

وزارت انرژی آمریکا اعلام کرد؛

یک‌سوم تجارت دریایی نفت جهان زیر سیطره ایران

به اذعان وزارت انرژی آمریکا نزدیک به یک‌سوم تجارت دریایی نفت جهان از طریق تنگه‌ای انجام می‌شود که در جنوب ایران قرار دارد و در باریک‌ترین نقطه تنها ۲۱ مایل عرض دارد.

بررسی آمارهای وزارت بازرگانی پاکستان نشان می‌دهد؛

صادرات ۷۷۳ میلیون دلاری تهران به اسلام‌آباد در ۹ ماه

آمار‌های وزارت بازرگانی پاکستان نشان می‌دهند که صادرات ایران به این کشور در ۹ ماهه نخست سال جاری میلادی با رشد ۲۱ درصدی مواجه شده و به بیش از ۷۷۰ میلیون دلار رسیده است.

یادداشت و تحلیل

صابر جعفروندآذر، کارشناس ارشد بازار سرمایه

زنگ بورس برای چه کسانی به صدا در می‌آید؟

پیشنهاد و تجویز راهبردی در حوزه بورس، تدوین چارچوب‌های اولیه برای نهادی‌سازی غیردستوری و غیرحاکمیتی با استفاده از آرا و مشارکت اهل فن و انعطاف و انطباق نهاد‌های نظارتی و ارکان بازار سرمایه است.

گیتی صادقیان، پژوهشگر اقتصادی

کسری‌های سه‌قلو در اقتصاد ایران

بررسی تاثیر سیاست پولی نشان می‌دهد که سه کسری در ایران برقرار است اما سیاست پولی بر سازوکار شکل‌گیری این کسری‌ها بی‌تاثیر تلقی می‌شود.

محمدامین حق‌گو، کارشناس اقتصادی

دولت برای تحقق همزمان رونق تولید و کنترل تورم برنامه بدهد

کنترل تورم به دو دلیل اصلی به مهم‌ترین مساله اقتصاد ایران بدل شده است؛ دلیل نخست اینکه ارتباط مستقیمی بر معیشت و سفره مردم دارد و دلیل دوم نیز به کارخانه‌های تولیدی و صنعتی باز می‌گردد که در شرایط تورمی، کل زنجیره تولید به واسطه نوسانات قیمتی در تامین مواد اولیه و قیمت نهایی، دچار آسیب می‌شود.

حسن حیدری، کارشناس اقتصادی؛

۴ ریشه اصلی ناترازی بانک‌ها

مالکیت بانک‌ها، دخالت دولت در صنعت بانکی و معماری نظام حکمرانی شرکتی در بانک‌ها از ریشه‌های اصلی ناترازی بانک‌ها محسوب می‌شود.

گفت وگو

عضو کمیسیون برنامه و بودجه در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

سازمان مالیاتی در شناسایی و اخذ مالیات خودروهای لوکس تعلل می‌کند

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه امکان ندارد مالکان خودروهای لوکس برای اخذ مالیات قابل شناسایی نباشند، گفت: نظرات کارشناسی در قیمت‌گذاری خودروهای لوکس مشخص است و اگر اخذ مالیات رخ نمی‌دهد از تعلل وزارت اقتصاد و سازمان مالیاتی است.

عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی ایران و چین در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

بانک مرکزی بر محدوده معامله ارز در بازار توافقی نظارت کند

عضو هیات رئیسه اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین ضمن تشریح مزیت‌های بازار ارز توافقی، بهبود روند بازگشت ارز حاصل از صادرات فعالان اقتصادی را به عنوان یکی از ویژگی‌های این بازار معرفی کرد.